Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Umetna koma

Umetna koma

spoštovani gospod doktor,

moja mama (55) je že od nedelje v umetni komi.
Imela je epileptični napad in si pri tem poškodovala glavo. Ima počeno lobanjo in krvavitev. Zdravniki so rekli, da pri tej krvavitvi operacija sicer ni potrebna.
Je pa mama srčni bolnik ( zelo slabo delovanje srčnih zaklopk), hemofilik in jemlje tablete za odvajanje vode.
razen informacij, da je stanje resno in da je lahko, če pride do njega, okrevanje zelo dolgotrajno, ni moč dobiti nobenega drugega podatka o situaciji.
zanima me, koliko časa lahko nekoga sploh vzdržujejo v umetni komi in zakaj se za nekaj takega odločijo ?

Pozdravljeni
Malo inormacij ste dobili, ker je v sedanjem stanju zelo težko oz skoraj nemogoče predvideti izid zdravljenja oziroma posledice. V umetni komi je lahko, dokler je potrebno in ni točno določenega časa v dnevih, koliko je največ, namen pa je predvsem vzdrževanje čim nižjega tlaka znotraj lobanje (ki je zaprt prostor in višji tlak znotraj lobanje poslabšuje, ovira prekrvavitev možganov, kar povzroči dodatno škodo
LEp pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdravljeni,
lepo prosim za odgovor. Oče je doživel srčni infarkt, ker ima žile na nogi zamašene mu niso mogli narediti kardio…..(ne vem točnega izraza), ker ni mogel sam dihati ima cevko, je pa v umetni komi. Zdravnik je omenjal da bi lahko z ultrazvokom ugotovili če in koliko so zamašene žile, a ne vem zakaj to ne storijo. Ali je s tem kakšna možnost da odkrijejo kaj in kako? Ali je še kakšna druga možnost, da se pomaga k čimprejšnjemu okrevanju? Prosi svetujte, pripravljena sem prodati vse kar imam, če je kakšna stvar da je draga, samo da bi mu lahko pomagala.
Prosim vas lepo za odgovor in kakšen nasvet ker sem narobu z živci in propadam, čeprav se je to zgodilo šele včeraj.
Hvala

Pozdravljeni!
Če je šlo za srčni infarkt, gre že v osnovi za ožitev oz zaporo vsaj ene žile, ki preskrbuje srčno mišico. Ultrazvočna preiskava sama po sebi tega ne bo spremenila, saj je le diagnostična metoda, dvoma v zaporo v tem primeru torej ni, kvečjemu koliko in kje. Pri njem pa verjetno ni uspela “sprostitev” zapore, ko se preko žil na nogi s katetrom doseže tisto zamašeno mesto. Žal ne morem vedeti, zakaj je vaš oče v komi in seveda okoliščin okrog njegovega infarkta, a ker nismo Amerika, vam za najboljšo možno oskrbo ni treba prodajati nobenega premoženja in kljub temu, da je “javen vtis” morda drugačen, mislim da imamo pri nas odlično usposobljene zdravnike.
Lep pozdrav

Pozdravljeni

moj oče je šel na operacijo vratne žile-čiščenje zaradi zamašitve.pri prebujanju je doživel možgansko kap.padel v komo in se ni odzival.zdravniki tri dni niso vedeli zakaj se je to zgodilo in tud dijagnoze niso postavili.po treh dneh so potrdili možgansko kap.bil je šest dni v komi,seveda v umetni,ker se je zbujal zelo nemirno.sedaj so mu pričeli zmanševat vsa zdravila in tud danes zadihal z svojimi pljuči.naštevali so nam raznorazne posledice,ampak oče se odziva na našo govorico z jokom in nas prepozna imensko.prizadeta je trenutno desna strn.zanima me če je mogoče sedaj nevarnost da bi izgubil spomin,kakšne so lahko možganske posledice,oči nikakor ne more vedno odpreti oz če jih jih zelo malo,za govor še ne vemo če bo lahko govoril.ima pa še zamašitev žil na desni strani.nas more resno skrbeti naprej?lp hvala

Pozdravljeni
Ker gre pri (ishemični) možganski kapi za zamašitev žil(e), ki oskrbuje(jo) določen predel možganov, so tudi posledice odvisne od tega, kateri in kolikšen del možganov je okvarjen. Sama kap je dogodek in se ne širi (seveda pa kahko do nje pride še kdaj), težave pa se do neke mere s časom popravijo, koliko je spet odvisno od mesta in obsega. Žal je to iz opisa nemogoče napovedati. Prav tako ne morem oceniti, kako resno je stanje, in kaj od trenutnih simptomoj je posledica prebujanja in kaj kapi, glede na potek oz opisane postopke pa lahko ugibam, da ni utrpel le blažje kapi.
Lep pozdrav

Pozdravljeni,
zanima me, ali obstaja možnost, da pacient s hudimi možganskimi poškodbami pri postopku zbujanja iz umetne kome umre, ali ponavadi samo preide v naravno komo?

Joj, ni razloga, da bi nekdo umrl zgolj zaradi samega “prebujanja”, kaj je čisto nemogoče, pa je zaradi različnih okoliščin seveda nemogoče trditi. Je pa bistveno bolj verjetno, da se zaradi stopnje poškodbe poškodovanec ne prebudi, ne prične dihati sam……
Lep pozdrav

pozdravljeni.. moja mama je pred dnevi imela pljucnico… ni mogla vec dihat nato sem poklicala resilca in jo odpeljali v bolnisnico.. takoj zatem so jo dali v umetno komo.. pred 3 dnevi se je zbudila ampak je zmedena in pozablja stvari in se ne spomni dolocenih stvari… na momente je kot neprisebna.. ali je to normalno?

Pozdravljeni
Vaša mama je bila resno bolna. Seveda ne morem z gotovostjo trditi, da je umetna koma edini razlog zmedenosti in ostalega (v končni fazi je pri starejših tako stanje lahko posledica same pljučnice), glede na vse, pa se mi vaš opis okrevanja ne zdi nenavaden.
Lep pozdrav

Dober dan.Zanima me moja babica je stara 83.let.Bila je operirana na vranici…Dva dni je bila v umetno komi,dva dni jisedaj ne dajajo ispravak,pa ne kaže nobenih znakov prebujanja.Sama tud popolnoma nič ne diha.Ali ima možnost,da se prebudi?kako dolgo lahko traja prebujanje?

Pozdravljeni, žal iz opisanena ne morem oceniti, zakaj naj bi bila v umetni komi in kako poteka prebujanje, saj nimam nikakršnega vpogleda v njeno zdravstveno stanje.
lep pozdrav

Bistvo je tako,da so ji odstranili vranico in po operaciji so jo obdržali v umetni komi zaradi zastrupitve krvi.Stara je 83 let.Parometri za vnetje so se izboljšali vendar ledvice so zelo slabe.Tud štriri dni že nič kaj urina ne gre iz nje.Tri dni je že odkar ne dobi popolnoma nič za spanje,pa ni pokazala nobenih znakov prebujanja.Zanima me ali je to normalno?Da se človek po treh dneh popolnoma nič ne odzove?hvala.Lp

Pozdravljeni, seveda bi pričakoval neko spremembo v stanju zavesti po ukinitvi teh zdravil, seveda pa je sedanje stanje bolj verjetno posledica njene osnovne bolezni, torej sepse in posledične odpovedi organov, kot pa same t.i. umetne kome. Kot rečeno, pa nimam nikakršnih konkretnih podatkov o zdravstvenem stanju za karkoli konkretnejšega.
Lep pozdrav

Pozdravljeni!
Moj tast je pred desetimi dnevi doživel zastoj srca. Po prihodu zdravnika so ga oživljali 45 minut. Dali so ga v umetno komo iz katere so ga začeli prebujati po šestih dneh. Sedaj diha sam, srce je stabilno ampak prebudil se še vedno ni. Zanima me kaj pomeni to da vsake toliko časa odpre oči, stisne roko, brca z nogami, ampak razumnih odgovor na okolico pa ni. Ali ti njegovi gibi kažejo na kako okvaro?

Pozdravljeni
45 minut oživljanja (masaže srca) je dolgo. Žal so možgani na pomanjkanje kisika bistveno bolj občutljivi kot pa srčna mišica in pa mehanizmi dihanja in iz tega dvojega ne moremo napovedovati izida zdravljenja. Na grobo je sicer res bolje več smiselnega odzivanja na okolico kot pa manj in sami premiki ali gibi niso slabo znamenje samo po sebi, vseeno pa iz njih ne bi delal preoptimističnih zaključkov in je izid okrevanja še vedno zelo nepredvidljiv in ga bo v naprej težko napovedati…. Stanje po srčnem zastoju je zelo resno in tako je tudi z možnostmi okrevanja.
Lep pozdrav

Pozdravljeni,
Prijatelj je imel pred dvema dnevoma srcni infarkt(strdek) , takoj je dobil masazo srca do prihoda resevalcev. Dihanje je bilo plitko ampak ves cas prisotno. V bolnici so ga potem uspavali in ohlajali na 32 stopinj 24 ur. Potem so ga pocasi segrevali in danes poskusali zbuditi. Ves cas je bil stabilen, vse ok, ko pa so ga skusali zbuditi pa je dozivel epilepticni napad. Takoj so ga nazaj uspavali….
Kaj to pomeni? Kaksne so lahko posledice…?
Hvala
Lp

Zdravo Ana! Pri srčnem zastoju so glavni problem možgani, ki brez kisika ne preživijo več kot nekaj minut (max 10) če so takoj po srčnem zastoju izvajali masažo srca , so možnosti za preživetje (s čim manj posledicami) bistveno večje. Tudi hlajenje po oživljanju je namenjeno ohranjanju možganov. Vsaj nekaj poškodbe skoraj vedno je in ta bi lahko povzročila tudi epileptični napad ob prebujanju. Žal pa iz tega, stanja možganov ni možno oceniti in je možno vse od slabega, pa do odličnega izida zdravljenja. Okrevanje pa zahteva svoj čas in pri hujši okvari, ko so bili možgani dlje brez kisika, še toliko dlje (in ne nujno v celoti).
Lep pozdrav

pozdravljeni mene zanima kolega je dozivel mozganski infarkt nakar so ga dali v umetno komo pred 2 dnevoma so ga zbudili nato je dobil epilepticni napad zato so ga dali nazaj v komo. zravniki pravijo da bo zelo tezko prezivel

pozdravljeni mene zanima kolega je dozivel mozganski infarkt nakar so ga dali v umetno komo pred 2 dnevoma so ga zbudili nato je dobil epilepticni napad zato so ga dali nazaj v komo. zravniki pravijo da bo zelo tezko prezivel kaj mislite

New Report

Close