Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Umetna koma

Umetna koma

Pozdravljen!

Brat (17let) je imel prometno nezgodo, kjer je utrpel udarec v glavo. Zdravniki ga imajo že tretji dan v umetni komi. Njegov intrakranialni tlak se giblje med 7 – 18. Tlak se dvigne v prisotnosti domačih, in je nekje v mejah normale, kadar je sam. Vsi ostali parametri kažejo stanje normalnega.

Zanima me v kakšnih enotah se meri tlak v lobanji?

Kako naj postopamo, ko se bo prebujal iz kome? Kakšen odnos, kakšni pogovori so potrebni, da ne bi utrpel še hujših posledic. Kako mu pomagati pri prvih korakih rehabilitacije? Kako mu pomagati pri širitvi spomina, razumevanja, motorike, …?

V naprej hvala za odgovor!

Lep pozdrav,
Luka Eržen

Pozdravljeni!
Znotraj lobanjski tlak se meri v mmHg, enako kot krvni tlak. Žal se le iz podatka, da je v umetni komi, ne da nič povedati o stanju in morebitnih poškodbah in torej tudi ne o taki in drugačni rehabilitaciji po poškodbi. Če bo ta potrebna, bo pri tem imel strokovno pomoč in ne bo kar tako prepuščen svojcem.
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdravljeni!

Moj oče je imel, vneto uho po 3-kratni menjavi antibiotikov ter rezanju bobniča, je naposled pristal
na urgenci, kjer so ugotovili, da mu je gnoj stekel preko lobanje v možgane ( 4 cm).
Trenutno leži v UKC in je v umetni komi. Zanima me kakšne so lahko posledice le te in kakšne so
lahko posledice pritoka gnoja v možgane?

Za odgovor se vam lepo zahvaljujem,

Lep pozdrav

Moja mama je padla po stopnicah.Na CT-ju so ugotovili da ima počeno lobanjo in krvavitve pri malih možganih.Dali so jo v umetno komo.
Zanima me koliko časa bo v umetni komi in kaj za naprej predstavlja krvavitev?

Hvala za odgovor
M

Žal se iz teh skromnih podatkov ne da napisati česa uporabnega…..predlagam da povprašate zdravnike oddelka, kjer se mama zdravi.
Lep pozdrav

Pozdravljeni
Moja mama (79 let)je pri padcu utrpela poškodbo glave(počena lobanja,manjša krvavitev pri malih možganih)in zlom ključnice ,vendar so pri drugem CT-ju ugotovili da se je krvavitev oz.edem ne povečuje .Pet dni je bila v umetni komi sedaj pa so jo pričeli prebujati.Ko sem bil pri njej na obisku me je pogledala,premikala roke in tudi celo telo.Na vprašanja mi je prikimavala oz odkimavala z glavo.Rada bi pa tudi nekaj povedala vendar zaradi cevk v ustih to ni mogla.Bila je zelo nervozna.Vprašal bi Vas koliko časa traja prebujanje iz um.kome ,da bo sama normalno dihala brez pridihavanja s cevko skozi usta?Ali bo ta nervoza izginila ko bo lahko govorila?(Predno so jo uspavali se je pogovarjala vedela kje je bila dan pred padcem in da ima naslednji teden pregled pri ortopedu)Koliko časa traja bolnišnična oskrba so možne kake posledice kljub temu da že sedaj med prebujanjem giblje z vsemi vitalnimi deli telesa in kako je z bolečinami s poškodovanimi deli telesa ?

V naprej hvala za odgovor.

Umetna koma je namenjena ovladovanju povošanega tlaka v lobanji, ki je škodljiv za možgane. ZAdeva je taka kor splošna anestezija pri operacijah. Koliko časa bo v seanjem stanju povprašajte tam, kjer se zdravi, kakšno bo njeno stanje ob koncu zdravljenja, pa je odvisno predvsem od stopnje poškodbe in dodatne okvare, ki jo je lahko povzročil povečan znotrajlobanjski tlak. Kakšne bolečine bi morda imela v okončinah ne morem ocenjevati, če niso poškodovane ipd ni razloga, da bi bolele.
Lep pozdrav

Pozdravljeni!
Moj svak je pred enim tednom doživel padec z lestve in udarec v glavo saj je z njo udaril ob asfalt. Bil je sicer komaj pri zavesti ni pa se spomnil da je sploh padel. Peljala sem ga v dežurno ambulanto od tam pa so ga takoj odpeljali na urgenco na slikanje glave. Ugotovili so da ima počeno lobanjo ter zmečkanino možganov. Takoj so ga uspavali oz. dali v umetno komo. Tako je sedaj že 9 dni. Stanje je stabilno ne upajo pa ga še zbuditi saj se bojijo da bi možgani zatekali.
Zanima me po kolikem času lahko možgani še zatekajo ter kakšne bi bile možne posledice takega udarca v glavo.
LP Irena

Pozdravljeni! Predlagam, da to povprašate tam, kjer bolnika zdravijo. Poleg tega, da je obseg poškodbe in potek zdravljenja na daljavo nemogoče predvidevati, je moje poznavanje oskrbe teh poškodb v intenzivnih enotah zgolj informativno, saj je moje področje prehospitalna (“terenska”) urgenca.
Lep pozdrav

Pozdravljeni!
mene zanima kaj je hujše umetna koma ali splošna anestezija

🙂
Hujše?
Umetna koma je nedvomno hujša zaradi stanja, zaradi katerega je bila potrebna. Čisto resno pa ne moremo govoriti o hudih in manj hudh, že zato ne, ker gre v enem primeru za zdravljenje, v drugem pa ne neposredno.
Lep pozdrav

mogoče sem edini ki sem bil v umetni komi in vam lahko napišem moje izkušnje
leta 2009 sem bil sprejet na urgenco kjer sem doživel tudi zastoj srca med drugim nakar so me uspešno reanimirali in dali za nekaj časa v umetno komo ob vsem tem lahko povem vsem ki sprašujete kako in kaj je z človekom ki je v komi
Jaz osebno se spomnim nekaj detajlov vendar kot nekakšne sanje in se je potem izkazalo da niso bile sanje ampak se je to res dogajalo okoli mene v bolnici nekateri pravijo ko so me prišli obiskati da sem se skoraj normalno odzival včasih pa ni bilo nič od odziva vendar vsem lahko zatrdim ZAUPAJTE ZDRAVNIKOM KER ONI VEDO KAJ JE NAJBOLJE ZA BOLNIKA in se ne obremenjujte z tem KAJ PA ČE………..? žal sem to doživel pri 47 letih vendar sem danes poln optimizma in grem naprej ne glede na to kar se mi lahko zgodi vsak trenutek(povišan amonijak v krvi) kar pomeni lahko tudi smrt
diagnoza
zastojna splenomegalija
kronična hepatičnaencefalopatija
sekundarni srčni zastoj
st.p.mrsa,sepsi in pljučnici
varice požiralnika
etilična(kombinirana HBV posthepatitična ciroza jeter)
pa lep pozdrav nikoli ne obupajte in ZAUPAJTE NAŠIM ZDRAVNIKOM

Pozdravljeni!

Prosim vas,če mi lahko kako pomagate z vašim odgovorom.Moj partner je imel pred 4 dnevi Anevrizmo.Naredili so mu CT,zdravnica je videla samo neki oblaček in ne ve kaj to je,tako mi je rekla,še isti dan so mu naredili punkcijo in je bila krvava….potem so mu še takoj zatem naredili CTA in nič ugotovili….Partner se počuti dobro,saj je bil ves čas pri zavesti,le močan glavobol je imel.Od punkcije ga boli glava v sedečem položaju in trd vrat.Zdravnik je rekel,da je to od punkcije.Zdaj me pa zanima,če bi bilo dobro narediti MR,morda bi se tam videlo več,glede na to,da niso našli kje žila rosi in kakšne so še ostale žile…Zanima me tudi,če se to lahko ponovi,vem,da je lahko smrtno nevarno…..
Partner se počuti dobro,jutri ima še kontrolni CT ,oba si zelo želiva,da bi bilo vse ok,ampak skrbi me,ker niso našli vzroka.Terapijo ima vsake 4 ure dve tabletke.
Hvala za vašo prijaznost in odgovor.
Lep pozdrav PIKA 53

Pozdravljeni!
Anevrizma je pač tam, večinoma prirojeno, predvidevam, da mislite znotrajlobanjsko krvavitev, ki pa ji, kot ponovno predvidevam, niso našli vzroka? Po tisti punkciji, ki jo je predvidevam imel, ima lahko glavobol in težave, ki jih opisujete, da bi MR ob že opravljenih preiskavah kaj dosti k čemu pripomogel ne verjamem. Niste napisali, KAJ jemlje vsake 4 ure
Lep pozdrav

Pozdravljeni

Lepo vas prosim,če mi lahko kako pomagate.V glavi na desni strani mi že nekaj časa…morda kakšno leto,poka,kot bi pokali mehurčki od gazirane pijače….Zdaj me je občasno začela tam tudi boleti glava.Počutim se utrujeno…nič dobro.Strah me je,da je kaj narobe.Postala sem tudi bolj nervozna,občasno mi razbija srce.Ne morem se več skoncentrirati,ali zelo težko….Moje misli šibajo 300 na uro,da imam občutek,da se mi bo zmešalo….Ta teden bom šla do zdravnika,sem pa zelo prestrašena,ker se mi počutje slabša.
Hvala vam že v naprej za vaš odgovor.

Pozdravljeni
Tisto pokanje je komaj verjetno iz notranjosti glave, verjetno iz ušes, vrati, čeljustnih sklepov, vse ostale težave pa izgledajo natančno tako, kot tesnoba.
Lep pozdrav

Spoštovani! Oče (star je 46 let)je imel anevrizmo in posledično močno krvavitev v možgane. Krvavitve so uspeli ustaviti z vstavitvijo žičk (se opravičujem, pozabila sem strokovni izraz za poseg), vendar je ostala oteklina (ne vem, ali je to posledica krvavitve, morda tudi udarca ob padcu). Trenutno je drugi dan v močno uspavanem stanju (verjetno umetna koma) z zdravili, problem pa je, ker mu ne uspejo znižati tlaka v glavi (ima ga 40, vendar je že to napredek, kajti ob prihodu je bil tlak 70), trenutno pa ne kaže večjega odziva na zdravila. Diha sam, tudi organi niso poškodovani, srce je zdravo, kakor tudi telo na splošno. Zdravniki pravijo, da delajo vse kar lahko (resnično se zelo trudijo, za kar smo jim zelo hvaležni), me pa zanima, ali je možen zapoznel odzvi na zdravila, da se bo sčasoma ali z manjšanjem otekline manjšal tudi pritisk v možganih. Še kakršnekoli dodatne informaciji bodo zelo dobrodošle.
Hvala

Pozdravljeni!
Znotraj glave ni veliko prostora in še ta je že poln, zato vsaka taka sprememba dviguje tlak (ta naj bi bil leže 10-15 mmHg), ustrezno nizek pa mora biti zaradi prekrvavitve (poenostavljeno: višji tlak, slabša prekrvavitev možganov). Možganski edem je lahko posredna posledica tiste krvavitve iz anevrizme, žal pa na podlagi opisa ne moremo oceniti izida zdravljenja in morebitnih posledic…
Lep pozdrav

Spoštovani
Nečak(17 let) je bil po poškodbi glave v umetni komi. Počena lobanja, kaj je z očesom se še ne ve, bila je možganska krvavitev in oteklina možganov.Dobil je tudi pljučnico, diha s pomočjo aparatur.. Po 2-eh dneh so opravili CT in ugotovili, da ni več otekline in krvavitev je nespremenjena.Izključili so ga iz umetne kome, po 24 urah so mu izključili še protibolečinske terapije, sedaj je minilo 2 dni pa se še ni prebudil. Delno odreagira le leva stran telesa, desna nič. Zanima me, če je to znak, da mu desna stran ne bo funkcionirala oz. se zavedamo, da se lahko dodatno vidi, da bo prizadeto še kaj. Zdravniki pravijo samo to, da kaj takega niso pričakovali, rečeno je bilo, da se bo po vsej verjetnosti zbudil v 24 urah. Zanima me, koliko časa lahko to še traja in če je to že znak, da mu desna stran ne bo funkcionirala. Hvala in LP

Pozdravljeni
Zbujanje žal ni odvisno le od zdravila, s katerim(i) je bil “uspavan” ampak tudi od same poškodbe, izid oziroma posledice pa je težko predvideti že v živo, še toliko težje pa po netu (poleg tega, da nisem intenzivist).
Lep pozdrav

New Report

Close