Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Umetna koma

Umetna koma

Pozdravljeni! Umetna koma je vsekakor krepko manj škodljiva od škode, ki jo povzroča zvišan znotrajlobanjski tlak. Žal sama poškodba glave lahko pušča posledice, a kakšne bodo seveda iz napisanega ni možno predvideti.
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Stric (38) je zaradi pljučnice in počenega levega krila (pravijo tudi,da bi naj prebolel gripo) 2 tedna v umetni komi ampak vedno je tako nemiren ,pred tem ni bil alkoholik niti kadilec. Zdaj 2 dneva že zgleda rahlo bolše saj več ni v obrazu tako napihjen in oke ima že čiste. Zanima me kako dolgo se lahko zavleče umetna koma in če bo lahko imel normalno živlenje?

hvala za odgovore in lp

Pozdravljeni!
“Zavleče” se odvisno od okrevanja od bolezni, zaradi katere je sploh v umetni komi. Od tega so odvisne tudi posledice po okrevanju (in ne od umetne kome same po sebi) in koma seveda ne izključuje kasnejšega normalnega življenja.
Lep pozdrav

Pozdravljeni !
Fant je imel nesrečo, po kateri je bil v komi. Narejena je bila traheotomija, po treh mescih so ga zaradi kašlja poslali na ct traheje, na katerem se je pokazalo zoženje od 7mm, in sicer na mestu, kjer je potekala kanila. Zanima me, kakšen je poseg pri odpravljanju tega zoženja ter kakšne so lahko posledice, če se to ne odpravi?

Lp

Pozdravljeni! Kako izgleda poseg, s katerim odpravijo zožitev žal ne vem, če se je ne odpravi, bi bila lahko posledica (zadostne) zožitve težje dihanje.
Lep pozdrav

Lp!

Kako pa je z umetno komo pri narkomanih oz. politoksikomanih, ki so navajeni oz. odvisni od različnih opojnih substzanc, npr. prav teh barbituratov ali ostalih uspaval, ki jih uporabljate za umetno komo?
Kaj, če se zgodi kakšna nesreča narkomanu, ki ne ve ali ne more povedati, da je odvisnik, ga pa morate nujno operirati? Ali je možno, da pri anesteziji pride do kakšnih problemov, ker je odvisnik od drog in kaj se zgodi?

Hvala, lp

Spoštovani!

Pri tej tematiki me zanima sledeče: če za umetno komo uporabljate takšne substance in če morate nekoga dalj časa držati v umetni komi, ali pacient ne bo postal odvisen od teh substanc (uspavala)?

Zahvaljujem se in lp,

K.

@ksendi…..ker ima “umetna koma” svoje razloge in ti so vedno ogrožujoče zdravstveno stanje, je zasvojenost sekundarnega pomena, ker se zdravila zmanjšujejo postopoma, ni problematično, da bi nekdo ob odpustu iz bolnišnice ostal zasvojen. (velja tudi za zdravljenje bolečine z opijati) Lep pozdrav
Pri odvisnikih oz osebah pod vplivom drog so možnosti za zaplete večje, izkušenj s tem med operaciji nimam, ker delam le na terenu.
Lep pozdrav

Po strelni rani v glavi in uspešni operaciji se pacient zbudi iz umetne kome. Ali je normalno, da ob prihajanju k zavesti govori nekoliko zmedeno? Koliko časa normalno traja, da se stanje zavesti normalizira (govori povezano, prepozna ljudi, pridobi spomin…).

Hvala za odgovor

Pri prebujanju je to normalno, tudi že samo pri prebujanju iz anestezije (kratkotrajno). Pri poškodbi glave in možganov pa je vse odvisno predvsem od same poškodbe oziroma koliko in kje so bili poškodovani možgani.
Lep pozdrav

Pozdravljeni!

Moja mama (48) je pred slabim tednom doživela možgansko kap. Rešilec je prispel hitro in takoj je bila pregledana in operirana. Dali so jo v umetno komo vendar najverjetneje ne s pomočjo barbituratov, saj jih naj nebi jemala (Imela je porfirijo). Pred 3 dnevi so začeli s “prebujanjem” in vsak dan se bolj očitno premika (oči, usta, manjši gibi okončin). Kako dolgo po začetku prebujanja lahko čakamo, da se dokončno prebudi oz. da bo v primeru nepoškodovanega motornega in senzornega korteksa (kjer je bil hematom) lahko pokazala definitivne odzive?

Zdravo!

Moj oči je bil 3 tedne v umetni komi po poškodbi glave.
Od nedelje (torej 5 dni) nima več sedativov in se ne zbudi. Danes je odprl oči in premikal ustnice vendar mislim, da me ni videl. Koliko časa se zbuja in ali je po 5 dneh brez sedativov v redu, da se ne zbudi.

Kolikšen je normalni tlak v možganih? Njemu se vrti od 7 – 19
Kolikšna je normalna možganska aktivnost? Njemu se vrti od 40 – 85

Hvala za odgovor
Mateja

7-15 naj bi bil normalen intrakranialni tlak, za možgansko aktivnost žal ne vem. Upoštevajte, da je imel poškodbo glave in je njegovo prebujanje v veliki meri odvisno od tega, ne le od sedativov! Žal morebitnih posledic te poškodbe ne morem ocenjevati.
Lep pozdra

pozdravljeni..

imam malo daljše vprašanje pa vendar..
teta je lansko leto zbolela za rakom na jajčnikih ki je bil velik 12×12 vendar so ga uspešno odstranili in tudi kemoterapijo in obsevanje je “lepo” prestala..avgusta so ji odkrili raka na črevesju..je bila opererana in tudi eno bezgavko so ji odstranili..povedali so da po čravesju ni bilo smiselno odstranjevati pikic ki so velike kakor glave od bucke in da se bo zdravljenje nadeljevalo s kemoterapijo..ona je imela zelo hude krče ker je del črevevesja poškodovan in zožan od obsevanj..tako so se odločili da ji vstavijo stomo ki pa se lahko tudi odstrani če se stanje izboljša..sedaj je 14 dni po kemoterapiji ki naj bi jo imela na 4 tedne in se ji je “podru” imunski sistem..menjavajo ji kr ampak teh krvničk (upam da uporabljam prave izraze) ne morejo vzpostavt..
tako je bilo govora o umetni komi..sedaj pa ne vem kaj bodo s tem rešili..kaj bi s tem dosegli..

sedaj je na intenzivnem oddelku v izolacijski sobi da se česa ne naleze-čeprav lahko tja pride kdorkoli..
naj bi bila v kliničnem še tri tedne..sedaj zdravijo stanje po operaciji, potem pa bodo lahko naprej zdravili raka..baje ima metaszaze razširjene po celem telesu..pozdraviti mi je jasno da se ne more ampak ali se lahko to ustavi oz kakšne so možnosti za preživetje ima namreč otroka stara 5 in 10 let..sj vem da vam je težko tako na daljavo kar koli napisat samo ali je vsaj kanček upanja..

hvala za vaš trud in odgovor

Pozdravljeni! Zakaj omenjajo umetno komo in kaj naj bi z njo dosegli iz navedenih informacij ne vem povedati. Imunski sistem je vedno vsaj do neke mere prizadet pri tovrstni terapiji. Za izid zdravljenja je neugodno, če se je bolezen razširila in so razširjene metastaze po telesu, a statistika ni tisto kar vas zanima v konkretnem primeru. Za konkreten primer pa žal poteka bolezni ne morem oceniti.
Lep pozdrav

Pozdravljeni!

Moji mami je pred 8 dnevi počila anevrizma v glavi nakar so ji odkrili še dve. Tretji dan je bila operirana za vse tri. Operacijo je prestala stabilno. Ko ji je počila žila je bila nezavestna in je tudi bruhala kar ji je šlo v pljuča.Umetno ji dodajajo kisik 75%, šesti dan po operaciji so ji delali ct,ki je pokazal črne sence..zdravnica pravi v centru,ki naj bi vplival na prebujanje,pravi, da se lahko tudi zbudi ne več. Odstranili so ji vsa uspavala in naj bi se tekom dveh dni, če, zbudila. Kako se ne more prebuditi…?
Lep pozdrav.

Pozdravljeni!
Nemogoče je takole predvideti, kakšne posledice je pustila omenjena krvavitev in povišan pritisk v glavi, kot posledica tega, dodatno pa še težave s pluči zaradi izbruhane vsebine, ki je zašla tja. Predvidevam, da je to razlog za negotovo napoved, ki so vam jo povedali v bolnišnici.
Lep pozdrav

Pozdravljeni!

Kot vidim jih veliko sprašuje če v umetni komi človek zazna oz. sliši svoje bližnje.
V mojem primeru (bila sem v umetni komi 10 dni) sem takoj zaznala če je bil ker od svojcev blizu mene. V tistih ‘koma sanjah’ so se tudi oni pojavli ko so bili zraven mene. Videlo pa se je tudi na zaslonu srca, kak je ker od svojec bil blizu mene sem se pomirila.
Pri meni je trajalo nekje 5 dni da sem se zavedala kaj se je pravzaprav zgodilo z mano (imela sem prometno nesrečo, bila sem na skuterju nato pa me je avto zbil). in v tistih petih dni sem se počutila kot v peklu. hudo je ko ne veš kaj se dogaja s tabo. Meni se zdi ko se zbudiš iz umetne kome kot da se možgani ponovno naložijo vsi moji spomini iz preteklosti so se pomešali z knjigami ki sem jih brala filme ki sem gledala itd. In v tem je tudi največji problem, ker pride ven iz tega ena velika zmešnjava! skratka totalno se ti zblede. Na koncu pride čist tretja zgodba vun. Vglavnem groza…za mene je bil pekel na zemlji in tega res nikomur ne privoščim.
Morala pa sem se tudi naučiti ponovno pisati,brati itd. Samo to se kar hitro spet spomniš.
Hodit pa še na žalost ne morn brez bergel ker man odprt zlom golenice. Na levi nogi man zaj lep okrasek Fiksatere. levo stegnjenico pa 3-krat zlamano ( v njej pa vstavlen žebelj).Hudo? mogoče al še hujše pa je res bilo zbujanje iz umetne kome. Upam da nebom koga prestrašila to je bilo pač moje srečanje z komo, to ne pomeni da se to vsakemu zgodi 🙂

Lp Barbara17

Pozdravljeni.

Zanima me, kdaj je, če sploh je možno ugotoviti, kakšne posledice nosi človek po poškodbi možganov? Gre za globoko ureznino z desne strani senc proti levi. Dvakratno slikanje, vsaj po posvetu z zdravniki, ne kaže in ne napoveduje še ničesar. Niti ne vem, čemu služi ta del možganov, ki je poškodovan oziroma ali sploh obstaja možnost ozdravitve?

Vem, da nisem navedla dovolj podatkov za konkreten odgovor, vendar so to vsi podatki, ki jih imam jaz, zaradi tavanja v temi pa sem zelo radovedna.

Za kakršenkoli iskren odgovor, se vam že vnaprej zahvaljujem.

Lep pozdrav
Ana

V vsakem primeru je težko napovedovati, če je šlo prav za odprto poškodbo glave, poškodovanca ne ogroža le obseg same poškodbe, ampal lahko tudi možnost okužbe….
Lep pozdrav

New Report

Close