Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Umetna koma

Umetna koma

dr. rebolj, ker sta zame najboljši zdravnik vam postavljam tole vprašanje.
moj stric (49) je doživel akutno vnetje trebušne slinavke. tako pravijo zdravniki. zanima me zakaj so ga dali v umetno komo???????
to torej pomeni enako kot prava koma. stric se ne odziva, izgleda kot mrtev. zanima me ali nas lahko sliši. zakaj niso dali samo kakšnih zdravil proti bolečinam? strica je pred sprejemom v bolnišnico grozno bolelo v predelu trebuha.
je ta umetna koma, kot ji pravijo zdravniki nevarna? lahko pride do komplikacij?

hvala vam za use odgovore!

Taja

Pozdravljena!
Gre za dajanje določenih odmerkov uspaval (barbituratov), običajno je njen namen zmanjševanje tlaka znotraj lobanje (v glavi) in s tem možnosti za poškodbo možganov (poškodbe……). Običajna terapija za zdravljenje vnetja trebušne slinavke to ni. Žal razlogov, zaradi katerih so se za to odločili pri vašem stricu, ne poznam. Zato tudi težko kaj rečem o tveganjih (ki so odvisna od samega vzroka zanjo). Vsekakor pa se za medicinske postopke odloča na podlagi tega, da pričakovana korist odtehta morebitna tveganja. Če boste izvedeli kaj več, se oglasite.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Najprej lep pozdrav!
Stara mama je pred prib. enemu tednu doživela zastoj srca. Ob pravočasni pomoči so ji uspeli spet vzpodbuditi srce, da je začelo biti. V bolnišnici so jo dali v umetno komo. Pa tudi mene zanima, če sliši, če bi ji nekdo kaj povedal…itd. Ker, ko smo že nekaj povedali, je na to premaknila većkrat glavo… Enkrat je imela celo odprte oči, ko je bila na obisku teta. Poskušali so jo že zbujati, a so jo dali nazaj v umetno komo, saj se vznemirila in ji je narastel krvni tlak.

Hvala za v naprej!

Pozdravljeni!
V umetni komi naj vas ne bi slisala oz. dojela slisano…odpiranje oci, premikanje je odvisna od odmerka zdravil, ki jo vzdrzujejo v tem stanju. Upostevati gre tudi to, da cas, ko je bila v zastoju srca (odvisno od dolzine tega stanja) lahko povzroci trajne okvare mozganov.
Lep pozdrav!

Zahvaljujem se za odgovore! Zanima me še tudi to, da ko smo bili na obisku pri njej je imela odprte oči in smo ji tudi kaj povedali. Na to (vsaj tako se nam zdi) se je odzvala in gledala tistega, ki je kaj povedal. Bila pa je tudi zelo vznemirjena-krvni tlak ji je narastel na 190(zgornji). Vse dokaj normalno premika, le za samostjnjo dihanje še ni zmožna. Ima tudi cevko za pomožno dihanje (tubus) -v grlu… Ali morda veste, ali čuti bolečine oz. ima bolečine in pa kakšne so možnosti za nadaljno okrevanje – samostojno dihanje, ipd.?

Hvala!

L.p.!

Zal vam tezko odgovorim, nimava podatka niti o tem, ce ne diha samostojno zaradi zdravil ali zaradi posledic zastoja srca, prav tako bi bilo iz istega razloga ocenjevati njeno zavest in to, kaj dojema in cesa ne. Govorim na pamet, a verjamem da je poskrbljeno, da bolnica tudi ce je sicer pri zavesti, ne trpi zaradi bolecin.
Lep pozdrav

zdavo!
mojega prijatelja je zbil avto in zdravniki so ga dali v umetno komo. rekli so, da ko si bo opomogel, se bo moral vsega naučiti ponovno (ne bo se spolnil nikogar …). ali lahko kakorkoli pripomoremo da se bo spolnil česarkoli?

Pozdravljeni!
Kaj dosti tu ne boste mogli pomagati, kaj se bo spomnil in česa ne, bo verjetno vidno šele kasneje med okrevanjem, sicer pa ne gre le za spomin na dogodke in osebe, temveč tudi za naučene stvari… …
Lep pozdrav!

Popzdravljeni!
Oče je že 6 tednov v bolnišnici,zaradi hudega vnetja tr. slinavke.sprejet je bil v bol. Petra Držja 18.02.09, po enem tednu so ga premestili na gastro kliniko,od tam pa po enem dnevu na infek.kliniko v raspiratorni center kjer so mu vstavili tubus.Tam je bil 10 dni,potem panazaj na gasto kliniko.Zdravnik nam je povedal da mu slinavka razpada in da se mora čakat,da se te nekroze naberejo skupaj. Njemu se je nabralo na litr gnoja vmes pa so mu tudi dali že hrano in slinavka je ponavno”udarila”, tako da se je po 14 dneh ležanja na gastro znašel na CIt_u na Kliničnem.kjer so ga še isto noč operirali mu odstranili žolčnik s kamni in očistili gnoj.Bil je tudi nekaj dni v umetni komi.Oteklina in napihnjen trebuh sta počasi plahnela, sedaj pa spet trbuh raste, imel je ponovni Ct,odločali se bodo o ponovnem odprtju trbuha.Prišlo je tudi do sepse pred operacijo.Sinavka je skoraj v celoti razpadla.Zanima me zakaj je oče zmeden,sedaj še težko govori ,vrjetno zaradi tubusa, premeščen je iz cita na kirurgijo.Ampak ta zmedenost čudno odzivanje na pogovor z njim, kot da ni to on, ali ima možnost preživetja, ali sedaj kakšne posledice tudi kje drugje? Čisto smo že obupani in nas zelo skrbi zanj.Ali se mora res tako dolgo čakati preden se operira in očisti gnoj?

Hvala!
Lep pozdrav!

Pozdravljeni!
Hudo potekajoče vnetje trebušne slinavke lahko povzroči nekrozo-razpadanje trebušne slinavke, približno 20% je hujšega poteka bolezni, prizadane pa lahko tudi oddaljene organe in je lahko tudi smrtna. Bolezen poleg številnih drugih, lahko prizadane tudi osrednje živčevje in to bi bil lahko vzrok spremenjenega obnašanja pri vašem očetu, ki je ima nedvomno hud potek bolezni. Večanje trebuha bi lahko bil ascites-nabiranje tekočine v trebušni votlini, ki je tudi možen pojav ob vnetju trebušne slinavke. Operacija poleg razlogov, ki odtehtajo tveganje terja tudi določeno splošno stanje bolnika, žal ni tako preprosto kot le čiščenje gnoja. Tak potek bolezni lahko torej prizadane številne organske sisteme, je vsekakor nevaren in lahko pusti posledice. Zelo narobe bi bilo napovedovati, kako bo v primeru vašega očeta, pogosto je težko tudi ob bolniku, takole na daljavo pa bi bilo povsem neodgovorno. Zaupam ustanovam, kjer se oče zdravi in mislim, da bo narejeno vse, kar bo najboljše za izid zdravljenja.
Lep pozdrav!

Hallo!
Me zanima ali človek ko doživi nesrečo in z glavo vdari v rob nečesa, res “pade v komo” in ne čuti bolečin.
Namreč brat se je ponesrečil in pristal v bolnišnici na operaciji glede udarca v glavo! Imeli so ga dva dni na aparatih,če bi se stanje izbolšalo in bi oteklina na “možganih izginila2,žal ni bilo uspeha!!!!
Ali takšen človek sliši,kaj smo mu govorili, ali je bilo vse zaman,da ga imamo radi????Hvala.

Lep sončen pozdrav iz Mb,…Nina.

Koma ima sicer stopnje in težko rečem točno za vaš konkreten primer, a načeloma se v stanju, ki ga imate v mislih, človek ne zaveda in čuti ničesar. “Odveč” pa ne glede na okoliščine to ni bilo!
Lep pozdrav

Hallo!
Hvala za odgovor…..lp. iz Mb,…Nina.

fant je zaradi poškodbe pluč tri tedne v umetni komi ampakvedno je tako nemiren ,pred nesečo ni bil alkoholik niti ni užival kakšnih poživil ampak je vedno nemiren tudi ko so začeli s prebujanjem se vsaki toliko časa stese pregledal so že vse ampak ne najdejo ničesar tudi pluča so lepo napredovala a je mogoče prevelika doza uspavala

Pozdravljeni!
Od prevelike doze uspavala ni nemiren, žal pa je iz napisanega nemogoče ugotoviti, zakaj je.
Lep pozdrav

Pozdravljeni,
Moje vprašanje je glede umetnega spanja. Moja mama se je pred dnevi močno
opekla (30%). Včeraj so naredili operacijo in kljub različnim stopnjam opekline so celih 30 % zamenjali z njeno preostalo kožo, tako da je zdaj
tako imenovane poškodovane kože 60 %. Zdravnik je rekel, da jo zaradi neznosnih bolečin, držijo v umetnem spanju. Kako to umetno spanje vpliva
na preostale organe? Zelo nas skrbi. Mama je stara 69 let.

Hvala za odgvor in lep pozdrav iz Ljubljane.

Pozdravljeni! Odgovor bom močno poenostavil…gospa ima resno težavo in “umetno spanje” oz stranski učinki tega so precej banalni v primerjavi z potencialnimi bolečinami in možnimi zapleti same opekline. Lep pozdrav

Pozdravljeni!
Moji mami je 4 dni nazaj počila vena (ANEVRIZEM) v glavi in so jo po preteku 24 ur operirali. Pred tem so jo že takoj dali v umetno komo, da nebi naprej krvavela, zdravnik pravi, da je sreča, ker se je kri strjevala in se ni razlila po možganih.Operacijo je uspešno prestala, vendar je imela ponoči težave s povišanim tlakom in so to nekako stabilizirali. Sedaj je še vedno v umetni komi, vendar je danes tretji dan po operaciji in še nikakor ni okrevala. Zanima me predvsem če nas sliši sedaj ko je v umetni komi?
Ali ji lahko kaj povemo, se pogovarjamo z njo? Namreče, gl.med.sestra nam je rekla, da sliši, vendar se jaz bojim,da je nebi s tem kakorkoli vzburili?
Kaj je po vašem mnenju bolje in prosim, če mi lahko tudi poveste ali je to normalno stanje tretji dan po operaciji?

V naprej se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam!

Pozdravljeni! Dokler je v umetni komi je težko govoriti o okrevanju, kakšne bodo posledice omenjene krvavitve je iz tega tudi nemogoče oceniti. Za stanje, v kakršnem je, bi pa lahko rekli, da je glede na okoliščine “normalno”. Da vas sliši ali dojema, kaj ji govorite, se mi zdi sicer vprašljivo, a govorite ji seveda lahko in je s tem ne boste razburili. Lep pozdrav

Pozdravljeni

Fant je imel prometno nesrečo, dobil hud udarec v glavo, kjer so zraven polomljenih obraznih kosti dobili udarec tudi možgani. Trenutno ga imajo v umetni komi iz katere so ga začeli počasi zbujat, vendar so njevgovi tlaki v možganih preveč narasli in so ga ponovno uspavali oz. dali v umetno komo, to se je zgodilo že dva krat. Glede na to da je nevrokirurg ocenil, da so njegovi možgani pripravljeni na zbujanje, zakaj so se mu potem ti tlaki ponovno dvignili? Ali je nevarno za kakršne koli posledice, če je predolgo v umetni komi oz. je možnost kakrnih koli posledic?

hvala za odgovore in lp

New Report

Close