Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Ultrazvok ledvic-razlaga

Ultrazvok ledvic-razlaga

Danes sem bila na ultrazvoku ledvic, kamor me je splošni zdravnik napotil zaradi povečane sečnine v krvi. Izvidi mi niso čisto jasni, sem pa zelo zaskrbljena, ker menim da niso v redu, k splošnemu zdravniku pa tudi pred koncem tedna ne morem. Zato vas prosim, če mi lahko bolj laično razložite, kaj je z mojimi ledvicami narobe in kaj bi lahko takšnemu izvidu sledilo.

Citiram:”Leva (ledvica) nima parenhimske plasti, močnoje dilatiran votli sistem. Desna ledvica meri 10 cm, parenhimska plast je že stanjšana in hiperehogena. V zgornjem polu je 1.3 cm velika cista. Votli sistem ni dilatiran.”

Mnenje radiologa:” Hidronefroza leve ledvice zaradi pyeloureteralne stenoze;ledvica je verjetno afunkcuinalna;znaki kronične okvare desne ledvice.

Omenim naj še, da sem imela pred cca 20 leti pri levi ledvici vstavljeno plastično cevko zaradi zožanja odvodov. (ne vem če sem to najbolje formulirala).

Za razlago se vam najlepše zahvaljujem

Dušica

Spoštovani!

Očitno imate resno bolane ledvice in bo najbrž potrebno levo celo odstraniti. Prva pot bo do nefrologa in nato k urologu. Ne bi si pa upal napovedovati, kako naj bi stvari tekle. Precej je odvisno od višine kreatinina. Če je 300 ali več, bo potrebno kar hitro ukrepati.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor. Res je, da imam tudi povečan kreatinin in sicer 172. Res je, da za levo ledvico že nekaj časa vem, da ne deluje dobro. Že pred 20 leti, ko sem imela na njej operacijo, so mi dali vedeti, da le ta ne bo delovala s polno močjo, sedaj je le vprašanje ali bi se dalo kar najbolje poskrbeti za desno ledvico.

Lep pozdrav

Dušica

Spoštovani!

Bistveno je, da se sprosti odtok iz ledvice s hidronefrozo, ali pa, da se jo odstrani in hkrati z ustrezno prehrano in ev. z zdravili pomaga drugi ledvici, da kolikor toliko normlano deluje. Pri vrednostih okoli 300 pa se navadno že pojavlja vprašanej dialize ali presaditve.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close