Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Ultrazvok kolkov

Ultrazvok kolkov

Pozdravljeni.

Pri moji deklici stari 5 dni smo naredili ultrazvok kolkov. Meritve so: desni – alfa 53 in beta 77, levi- alfa 56 in beta 81. Priporocali so nam opornico in pregled cez 2 tedna. Zanima me vase mnenje glede meritev in postopanja zdravljenja.

se pricakuje po vasem mnenju izboljsanje v parih tednih?

je potrebno opornico nositi 24 ur?

hvala za vas odgovor,

Zala

UZ kolkov sicer ni moje ožje področje, sem pa vseeno presenečena, da so vam priporočili opornico (ni mi jasno kdo – verjetno v starosti 5 dni niste bili pri ortopedu, specializiranem za otroške kolke????). Sem bila prepričana, da v tej zgodnji starosti pustijo, da dojenček brca in si tako najbolj idealno omogoči razvoj zaenkrat nezrelih kolkov. Obenem malce dvomim v meritve, ki so vedno lahko tudi “subjektivne”, odvisne od položaja sonde ter položaja otroka ob meritvi – zlasti v razliko med kotoma alfa in beta (slednji je neobičajno velik).

Še bolj me čudi, da vam ob nasvetu opornice niso jasneje pojasnili, zakaj, kako, kdaj in kako dolgo naj jo vaša novorojenčica nosi. Ker pa do novnega pregleda ni več daleč, lahko vsa ta vprašanja postavite še enkrat. Medtem pa naj ima “opornice” takrat, ko je budna – in si bo neprijeten, prisilni položaj (ki je nevarnost takšnih opornic) lahko sama olajšala.

Bom pa vesela vašega sporočila po opravljeni kontroli, tudi za ostale starše s podobnimi stiskami.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Hvala za odgovor!

Morda sem tudi sama narobe prepisala podatke. Živimo v tujini in so morda tukaj drugačni zapisi. V materinski knjižici piše Desen: Typ: 53/77, levi: 56/81. Zdravnica pediatrinja je skrb izkazala samo zaradi kota 53 in 56 stopinj.

Bom vsekakor poiskala še drugo mnenje, saj me skrbi, da bom z opornico naredila več škode, kot koristi.

Če nosi opornico samo, ko je budna sedaj cca. 2 tedna ne bo nič zamujenega?

Hvala za odgovor,

Zala

Povsem normalen kot alfa je 60 stopinj, za nezrele kolke so dovoljeni koti med 50 in 60 stopinjami. In ker so “nezreli” kolki v tej starost prej pravilo kot izjema, v ljubljanski porodnišnici sploh ne delamo UZ kolkov po rojstvu (oziroma samo tistim, ki imajo prirojen izpah kolka v družini, so bili rojeni v medenični vstavi ali pri katerih ob kliničnem pregledu ugotovimo izpahljiv kolk). UZ kolkov se potem naredi v starosti 6-8 tednov, do takrat naj bi dojenček čim bolj gibal, saj je to pogoj za pravilno dozorevanje kolkov. In v zadnjih desetih letih, ko delamo na ta način, nismo pri pribl. 6000 novorojenčkih letno “spregledali” niti ene prirojene nepravilnosti kolkov, kar smo preverjali pri ortopedih.

Drugo mnenje bo seveda koristno – a morda v državah, ki imajo sodoben pristop do tega (nočem biti neprijazna, ampak pri tem so vseeno v ospredju države EU, zlasti npr. Avstrija, kjer je bil preko profesorja Grafa sploh uveden sistem UZ klasifikacije kolkov pri novorojenčku).

Kot sem napisala – naši ortopedi “opornice” v tem obdobju za nezrele kolke odločno odsvetujejo, tako v budnosti kot v spanju…

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Gospa Lilijana,

 

najlepša hvala za vaš odgovor. Vsekakor bom upoštevala vaš nasvet, saj se mi je postopanje njene zdravnice zdelo preveč ‘radikalno’. Vsekakor se vam po dveh tednih javim.

Imam pa se eno vprašanje. Dojencica ima zlatenico. Pod lucko je niso dali. 3. Dan po rojstvu je imela vrednost 8,1 mg/dl in 5. Dan 16,2 mg/dl, jutri spet kontrola. Hrani se lepo, je dojena in pridobiva na tezi. Zanima me pri kateri meji bilirubina se bi vi odlocili za zdravljenje pod lucko. Zdi se mi namrec ze rezultat 16,2 mg/dl precej visok in sem zaskrbljena, da je ze niso dali na zdravljenje. Ima lahko zlatenica kakšne posledice pri teh vrednostih?

hvala se enkrat za vaš cenjen čas,

Zala

Zlatenica novorojenčka ima svoj namen – narava je na ta način poskrbela za zaščito nezrelih organov (zlasti možganov) pred preobiljem kisika, ko se otrok iz relativno zelo hipoksičnega okolja maternice rodi v zunanje okolje. In je nekonjugirani bilirubin eden najmočnejših antioksidantov.

Vrednosti postanejo potencialno škodljive, ko pri donošenem dojenčku porastejo nad 350 mcmol/L (to so ti SI enote, pri vas določajo s starimi enotami, faktor za korekcijo je 17 – torej je 16,2 mg/dl 275 mcmol/L, kar je daleč pod vrednostjo za ukrepanje – obsevanje z modro svetlobo, ki naredi rumeni pigment vodotopen, da ga novorojenček lahko polula).

Očitno ste bolj v “eksotičnih” krajih – pri nas odpuščamo donošene domov po 48 urah, vi pa ste stari že 6 dni, pa še čakate kontrole :-).

Ampak bistvo je, da je vse (za naša merila) pri vaši dojenčici v redu.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni,

 

javljam se vam spet po enem mesecu. Ravno iz pregleda pri pediatrinji in po ultrazvoku kolkov. Kot sem napisala, je dojencica 5 dni po porodu dobila ultrazvok kolkov kjer so bili alfa koti manjsi od 60 stopinj in je bila predlagana opornica. Sami ste predlagali, da se opornice, ki bi jo nosila 24ur izognem, saj se razvoj in dozorevanje zgodi samo. Ker vaše mnenje zelo cenim, sem ga upostevala in imeli ste prav. Kolki so ‘dozoreli’ in pri 6 tednih so mere okrog 65 stopinj. Naj se vam na tem mestu zahvalim, saj nisem dojencice ze na zacetku po nepotrebnem gibalno omejila.

imam pa se eno vprasanje. Dojencica se je rodila precej velika. Dolzina 53 cm, obseg glave 37cm, kilaza: 3,7kg. Po 6 tednih smo na dolzini: 58cm, obseg glave: 39cm in kilaza: 4,9 kg

je to normalen razvoj? Skrbi me, da raste prehitro. Prav tako me skrbi, da raste glavica prehitro. Se pa drugace hrani po flaski in je normalno motoricno razvita za svojo starost. Oba s partnerjem sva visoka. On je 186cm, jaz 173 cm. Pricakujem visoko punco, ampak skrbi me, da vseeno v dolzino in glavo raste prehitro.

Hvala vam,

Zala

Vaša dojenčica raste v dolžino in z obsegom glave povsem primerno. Drži pa, da smo pri “zalivančkih” (hranjenih z nadomestki materinega mleka) bolj strogo natančni in spremljamo predvsem pridobivanje gramov. Dober kilogram v 6 tednih je nadpovprečno, zato se držite priporočenega vnosa mleka na dan (kar je napisano tudi na ovitku mleka) in ji ne dovolite “požrešnosti” ali “tolaženja s hrano”. Svetujem tudi, da izberete nadomestke za začetno mleko, ki jih nabavite v lekarni – ne npr. Baby Love v dm-u ali mleko v Hoferju. Ki ga menda dojenčki obožujejo, a njihova sestava še zdaleč ni idealna za optimalno rast in razvoj v prvih 6 mesecih.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close