Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Ultrazvok glavice

Ultrazvok glavice

Pozdravljeni,
6.8. sem z CR rodila fantka, težkega 4.2kg, 51cm, obseg glavice 38.5cm. CR je bil zaradi predhodnega CR pri prvem otroku, vse je potekalo vredu. Kot prvo so pri otročku ugotovili, da zateguje glavico nazaj in v desno. Ima tudi prirojeni laringalni STRIDOR. Za stridor so mi razložili, da bi naj to izvenelo nekje do enega leta. Že v tem mesecu se stvari umirjajo in najbolj piska ob hranjenju, ali ko ima dudo v ustih. Če je preveč lačen ali joka, takrat se mu prav vidi, kako ga nekako zapre pri vdihavanju in se mu naredi luknjica pod brado…
Zaradi obsega glavice, smo bili na ultrazvoku le te in me skrbijo izvidi. Zaradi nekaterih odstopanj v meritvah je zdravnik rekel da zaenkrat ne more niti potrditi niti zanikati, da je vse vredu in nas naročil na ponoven pregled. Prosila bi vas, če mi lahko razložite izvid, kaj in kako je z njim:
Napotna dg: Macrocephalia OG=38,5cm
Ultrazvok možganov narejen v frontalnih, parasagitalnih in transtemporalnih presekih nam kaže ultrazvočno normalno strukturo možganov.
Oba lateralna ventrikla sta nakazano širša, DESNI meri frontalno 3.2mm, v predelu corpusa 2.4mm, okcipitalno 4.7mm. LEVI meri frontalno 4.3mm, v predelu corpusa 3.4mm, okcipitalno 5.0mm. III. in IV. ventrikel sta sploščena.
Interhemisferna fisula je primerno široka.
Horoidni pletež je intakten.

MNENJE: Nakazano širša lateralna ventrikla. Priporočam kontrolni ultrazvok čez 6-8 tednov.

Na samem pregledu sem popolnoma zablokirala, saj nisem pričakovala da bi bilo kaj narobe in sploh nisem mogla nič povprašati za podrobno razlago. Lepo vas prosim, če mi lahko kot popolnemu laiku razložite izvide, ker me vse to preveč skrbi in sem v strahu….
Najlepše hvala za vaš trud!
Tina

Spoštovana,

vaš fantič je res imel “nadstandardne” mere ob rojstvu – in to tako težo, kot dolžino in obseg glavice. Zakaj je bil tako nadpovprečen, lahko le ugibam: še najverjetnejša se mi zdi možnost, da je bil “konstitucionalno” velik, ker sta pač oba z možem velika (oziroma sta bila taka kot dojenčka). Druga možnost je zvečan krvni sladkor pri vas v drugi polovici nosečnosti (ta teorija se mi zdi manj verjetna, saj imajo otroci mater s sladkorno boleznijo večinoma preveliko le težo, obseg glavice ni prevelik). In tretja – najmanj verjetna – možnost – da ima vaš otroček kakšnega od zelo redkih “sindromov” s prekomerno rastjo, od katerih pa je veliko povsem nenevarnih za kasnejše življenje. In za večino velja, da je potrebno za postavitev “diagnoze” dolgo časa in veliko pregledov pri zelo “učenih” specialistih.

Makrokranija je opisna diagnoza, ki pomeni za standarde preveliko lobanjo (torej bazira na meritvi obsega glavice). Če so hkrati “veliki” tudi možgani (kar se ocenjuje z ultrazvočno preiskavo, s katero izključimo prekomerno količino tekočine – likvorja kot razloga za velik OG), nekateri pišejo o “makrocefaliji”.

Izvid UZ pregleda glavice pri vašem fantku se mi v ničemer ne zdi patološki in me na vašem mestu sploh ne bi skrbelo. Očitno je tisti, ki je opravil preiskavo, pač “ziheraš” in za vse piše “nakazano” ter načrtuje kontrolni pregled – če mere primerjam z normativi, je širina stranskih ventriklov povsem v mejah normalnega.

Stridor bo seveda kmalu minil (grlo postaja bolj hrustančasto in s tem manj raztegljivo v nekaj tednih po rojstvu), prav tako tudi zategovanje glavice – vratu (ki jo je lahko pripisati stisnjenosti v maternici zaradi velikih mer) – še zlasti, če boste dobili še kakšen dodaten nasvet v posvetovalnici oz. pri fizioterapevtki.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni,

zahvaljujem se vam za prejšnji odgovor in vas hkrati naprošam za mnenje ponovnega pregleda. Pregled smo imeli včeraj, sinček je bil star 2 meseca in 3dni.

Ultrazvok možganov narejen v frontalnih, parasagitalnih in transtemporalnih presekih nam kaže ultrazvočno normalno strukturo možganov.
Oba lateralna ventrikla ata nakazano širša, DESNI meri frontalno 4.2mm, v predelu corpusa 3.2mm, akcipitalno 6.2mm. LEVI meri frontalno 4.3mm, v predelu corpusa 3.6mm, okcipitalno 5.0mm. III. in IV. ventrikel sta sploščena.
Interhemisferna fisura je primerno široka.
Horioidni pletež je intakten.

MNENJE: Nakazana ventrikulomegalija. Priporočam kontrolni ultrazvok čez 2 meseca.

Skrbi me pogovor zdravnika, ki je dejal da ni vse tako kot bi moralo biti, da nekaj sumi, a da “ni hudega” in da bomo predebatirali zadevo čez dva meseca.
Glede na prejšnje mere, je desni ventrikel za 1mm širši, okcipitalno pa za 1.5mm.
Enostavno si ne morem predstavljati, da bi vse te skrbi in dileme ki se mi porajajo morala prenašati dva meseca in živela v negotovosti. Kaj dejansko ni vredu pri teh meritvah, katera mera in za koliko odstopa od standardov? Kaj vse to pomeni za mojega sinčka?
Razvojno ambulanto bomo imeli prvič šele konec tega tedna. Koliko in če se da v tem primeru pomagati s pravilnim handlingom?
Še enkrat se vam iskreno zahvaljujem za vaš odkrit odgovor!
Tina

Spoštovana,

porast mer ventrikularnega sistema je bil povsem pričakovan – tako kot raste obseg glavice, tako rastejo možgani in tudi prostorčki, izpolnjeni s tekočino znotraj njih. Kar “mejno” odstopa, je le širina zadnjih (okcipitalnih) rogov – pa še je bi bilo treba upoštevati težave v natančnosti meritve, saj ne merimo pravokotno kot v predelu corpus callosuma, ampak pod kotom, torej kot diagonalo.

Zato se mi ne zdi primerno, da vas je zdravnik, ki je opravil UZ pregled, pustil v negotovosti in strahu (ali pa se morda ni zavedal, da je njegova “negotovost” za vas nekaj hudega).
UZ kontrole same po sebi niso nič slabega – so nenevarne, enostavne, za otroka večinoma nemoteče. Težava, ki se zna pojaviti čez dva meseca, pa bo slabša preglednost zaradi zapiranja mečave (skozi kost se preiskave ne da opraviti). V tem primeru bo odločilno mnenje razvojnega pediatra – če bo vse tako, kot mora biti (na kar skoraj stavim), bo vsaka dodatna preiskava odveč. In do tega pregleda razvojnega pediatra bo “handling” povsem dovolj.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni,

res se vam zahvaljujem za vaš odgovor in ves čas, ki mi ga namenjate! Včeraj smo bili v razvojni ambulanti in imam spet nekaj nejasnosti. Kot prvo naj povem, da se je pediatrinji zelo mudilo in je bila celotna obravnava končana v 5min. Kot prvo je rekla da je zaradi rezultatov merjenj glavice naš primer direkt za v Ljubljno in kaj so nam tam rekli, saj je bila sigurna da smo bili že tam na pregledu. Ko sem ji vsa začudena in prestrašena povedala, da do sedaj ni bilo še popolnoma nobenega namiga, kaj šele besede o pregledu v Ljubljani, je vprašala o zdravniku kateri je to meritev opravljal. Ko je slišala z njegovo ime, se je pač nejevolno strinjala s tem, da nismo šli nikamor naprej. V roku dveh minut me je spet vprašala kaj so nam rekli v Ljubljani… To vam pišem zato, da bi me mogoče bolj razumeli, zakaj toliko straha in tudi nezaupanja v njen pregled.
Kot sem vam že napisala ima sinko stridor. Že v sami porodnišnici (Ptuj) so klicali na ORL v Maribor, sicer ne vem točno imensko koga, a osebo ki ima izkušnje ravno s tem in so pregled do 6 meseca odsvetovali. Tako smo se dogovorili tudi z našo pediatrinjo da bomo počakali do 6 meseca in se potem na podlagi tega v kakšnem stanju bo, odločali naprej. Naj povem, da sem še posebaj povdarila da se stridor popravlja, da ne piska več tako pogosto in tako močno. A se ta pediatrinja v razvojni ambulanti ni strinjala in napisala napotnico da moramo iti na pregled na ORL. Tudi sama je rekla, da če ne bi povedali, sama ne bi slišala oz. opazila da sin ima stridor.
Resnično sem zbegana, ker ne bi rada da bi po nepotrebnem vozila tako malega otroka na takšen pregled, predvsem pa se bojim, ker je še vse tako majhno, da mu na samem pregledu kaj poškodujejo z instrumenti. Ali je pregled pri ORL res tako nujen? Naj povem, da se stridor res popravlja, ne in piska več tako močno in pogosto. Res je da se recimo na teden 3x zgodi da se mu naredi prav luknjica na prsnem košu. Dojima se normalno in ne vidim da bi ga pri hranjenju to kakorkoli motilo. Včeraj so ga stehtali in tehta 6,130kg in meri 61cm. Torej napreduje lepo.
Smo pa dobili tudi napotnico za fizioterapije, saj ko ga je dala past kravice sem ni mogel dvigniti glavice lepo v zrak. Naročeni smo čez 14 dni. Ali ga lahko jaz do takrat sama spodbujam z pasenjem kravic? kako pa je z uporabo slinga oz. pestunje pri teh otrocih, ki malo zategujejo glavico?
Do sedaj še še mi ni zgodilo, da ne bi zaupala v samo strokovnost pediatra ali pregleda, a tokrat resnično res dvomim v vse skupaj. Do sinove pediatrinje bom lahko prišla šele v torek da bi jo povprašala kaj o vsem tem reče tudi ona. Zato vas resnično prosim za vaše mnenje, o vsem tem!

Tina

Draga Tina,

vaše skrbi so nekaj zelo značilnega za mlade mame, še zlasti za tiste, ki jim težave in težavice (od katerih bo večina verjetno minila v kratkem) zdravstveno osebje ne razloži jasno in razumljivo. Morda tudi zato, Kerri ima premalo izkušenj ali znanja o tako specifičnih diagnozah.

Kar se tiče stridorja, ta praviloma spontano izgine do 6. meseca starosti. Razlog je v “mehkosti” zgornjih dihalnih poti – grla, ki se ob globjem vdihu ali joku zaradi podtlaka v prsnem košu stisne, kar privede do piskajočega zvoka. Kadar se dojenček normalno hrani in v spanju – mirovanju nima znakov dihalnega napora, z dodatnimi pregledi lahko mirno počakamo. Sam pregled pri specialistu ORL pa ni nič nevarnega ali zelo zoprnega – če seveda izvzamem nevarnosti, ki prežijo na slovenskih cestah.

Nekaj podobnega velja tudi za ventrikulomegalijo – vendar sem tukaj malo v dvomih zaradi podatka “o nejevolji” pediatrinje ob omembi imena UZ specialista, ki je opravljal preiskavo. Ne toliko zaradi dvoma v UZ izvid, bolj zaradi “črva” negotovosti, ki ga je na ta način vaša razvojna pediatrinja spravila v vas in ki vas ne bo pustil normalno in sproščeno uživati materinstva. Zato bo še najbolje, če si – še zlasti, če se bo s tem strinjala vaša izbrana pediatrinja – dobite napotnico za pregled v Ljubljani, bodisi samo UZ (lahko tudi pri nas, če si tega želite – dogovor za termin pri dipl. m. s. Miri kočar, 01 522 62 47) ali pa na Pediatrični kliniki (kamor vas lahko preusmerimo tudi iz naše ambulante, če bi se morda res izkazalo za potrebno – le tim. “pooblastilo” vaše pediatrinje za prenapotitev je potrebno označiti na napotnici).

Do obravnave pri fizioterapevtu lahko delate tako kot doslej, ni nobene nudge, da pretiravate v pasenju kravic. Pestovanje v skrčenem položaju, kar omogoča ruta za nošenje, pa je za dojenčke, ki zategujejo glavico nazaj ali se preveč iztezajo, koristno in prijetno za oba – otroka in mamo.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni,
Prosila bi Vas za obrazložitev izvida UZ glavice mojega 5 mesečnega sina (dvojček a, nedonošenček, rojen v 32. tednu, ob rojstvu je imel intravertikularno krvavitev 1. stopnje):
Subarahnoidni prostor frontalno je širši, prav tako interhemisferična fisura. Corpus calosum je tanjši. Desni stranski ventrikel je nekoliko širši, meri 6,2 mm, je razoblikovan. Pridruženih nepravilnosti ni videti.

Najlepša hvala ževnaprej za odgovor,
Barbara

Spoštovana,

izvid je sicer opisen, a zelo “nedoločen”. Manjka tako obseg glavice (je normalen, premajhen, prevelik za starost), podatki o fantkovem obnašanju, razvoju ter določnejša opredelitev, kaj je to “širši”, “tanjši”, “nekoliko širši” (torej v mm), “razoblikovan”.

Takole na daleč bi sicer rekla, da vas nima kaj skrbeti. Frontalno (torej spredaj) so mere zaradi tehnike UZ preiskave vedno malo “nategnjene” (gledamo diagonalno, pod kotom), zato se tam zdi subarahnoidalni prostor (=špranjast prostor med možgani in opnami, ki je izpolnjen s tekočino; interhemisferična fisura pa je področje med obema možganskima poloblama) širši. Kadar gre za izrazito širok prostor (praviloma več kot 1 cm), iščemo razlog bodisi v preveliki količini tekočine (takrat je obseg glave praviloma prevelik) ali zmanjšani rasti možganov (ko je obseg glave premajhen).

Da je corpus callosum (povezovalno nitje med L in D stranjo) tanjši, postaja “moderna” opisna diagnoza – ki ne pomeni ničesar, le subjektivno oceno preiskovalca. Je pa dobro, da je opisan – tako vsaj vemo, da je na pravem mestu in da ne manjka 🙂

“Širši” desni ventrikel prav tako ne pomeni veliko – 6 mm je še v območju normalne širine (s pogojem, da je bila meritev na dogovorjenem mestu, torej ne na “ožini” ali v predelu zatilnega roga). Asimetrija širine stranskih prekatov (=ventriklov) je rav tako nekaj povsem normalnega.

Subependimalna krvavitev (1. stopnje) je pri nedonošenčkih pogosta UZ diagnoza, ki pa ni povezana niti s kasnejšimi širšimi ali razoblikovanimi stranskimi ventrikli niti s kakšno kasnejšo klinično pomembno simptomatiko (ali zaostankom – posebnostmi v razvoju).

Lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Najlepša hvala za hiter in podroben odgovor.
Da dodam še obseg glavice, ki je 3 dni nazaj na pregledu meril 45 cm in je po mnenju njegove pediatrinje normalen (sin bo 8.11. dopolnil pol leta oz. korigirano 4 mesece, velik je 64 cm, težek 6430g, obseg prsi 44cm). Prav tako ni opaziti nobenih posebnosti pri sinovem razvoju in obnašanju, v razvojni ambulanti so opazili samo malenkost manjši mišični tonus kakor pri njegovem bratu dvojčku in to je to.
Sem pa izvid UZ glavice dobesedno prepisala in Vam kaj več kot je tam napisano (širši, tanjši, razoblikovan,…) žal ne morem napisati.:)

Hvala še enkrat za odgovor in lep pozdrav,
Barbara

Draga Barbara,

pri dvojčkih je lahko težava, če ju (včasih res nehote) primerjamo in si enega izberemo kot vzor “normalnosti”. Vedno je eden v primerjavi z drugim (preveč) miren/živahen, ima drugačno (previsoko – prenizko) mišično napetost, je bolj/manj zgovoren, bolj/manj spreten.
Pri telesnih merah smo glede razlik precej bolj strpni…

Lepo se imejte,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

oj mene tudi skrbi za mojega sina star je 6 mesecev
UL. MOŽGANOV
UV MOŽGANOV NAREJEN V FRONTALNIK,PARASAGITALNIH PRESEKIH KAŽE NORMALEN UZ MOŽGANOV.DESNI LATERNI VENTRIKEL JE POVSEM SPLOŠČEN ,LEVI ŠIRŠO.FROTALNO MERI 0.45,V PREDELU KORPUSA 0.65,OKCIPITALNO 0.7.TRETJI IN ČETRTI VENTRIKEL STA BP.
INTERHEMISFERNA FISURE J EPRIMERNO ŠIROKA,HORIOIDNI PLETEŽ JE INTAKTEN.MNENJA :ASIMETRIJA V ŠIRINI LATERALNEGA VENTRIKLA.PRIPOROČAM KONTROLNI UZ ČEZ 6-8 TEDNOV.
hvala l.p. bojana

Spoštovana,

tale izvid vsebuje sicer ogromno “tipkarskih” napak, a je v vsem povsem v mejah normalnega. Ljudje smo vedno malo asimetrični – in to velja tudi za širino prekatov v možgančkih novorojenčka in dojenčka. Večinoma ugotavljamo, da je levi prekat širši od desnega, kar nekateri pojmujejo tudi kot znak večje presnovne aktivnosti vodilne možganske poloble (ki je pri desničarjih leva, pri levičarjih pa desna). Torej bi lahko “špekulirali”, da bo vaš potomec kasneje v življenju povsem normalen desničar…. 🙂

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

HVALA ZA HITER ODGOVOR VSAJ VI STE MI POVEDALI TAKO DA RAZUMEN IN DA ME NE SKRBI HVALA RES HVALA IZ SRCA.
LP
Bojana

Pozdravljeni! Doma imam sina starega 7 mesecev. Rodil se je zelo velik fant težak 4550g in premer glavice je imel 39,5cm. Takrat je bilo vse vredu. Sedaj sma bila napotena v razvojno ambulanto zaradi nižjega mišične tonusa. napotena sva bila na UZ glavice to so nam opravljali na Ptuju dobili smo naslednje izvide in napoteni na ultrazvok v Ljubljano.
Napotna dg.: Makrocefalija
Ultrazvok možganov narejen v frontalnih, parasagitalnih in transtemporalnih presekih nam kaže normalno ultrazvočno strukturo možganov. Ventrikularni sistem je širši. desni lateralni ventrikel meri frontalno 7.3mm v predelu korupusa 5.5mm okcipitalno 7.2mm levi lateralni ventrikel meri frontalno 9.5mm v predelu korpusa 4.7mm okcipitalno 8.5mm.tretji ventrikel je širši 6.8mm. Interhemisferna fisura je primerno široka. Horiodni pletež je intakten.
Mnenje: Ventrikulomegalija. priporočam takoj posvet z razvojnim nevrologom. prosim če mi lahko obrazložite izvid. Hvala Vam že vnaprej

Spoštovana,

manjkajo mi sicer podatki o rasti glavice po rojstvu, predvsem o trenutnem obsegu glavice ter podatki o velikosti glave pri vas in možu (oziroma, ali sta – zlasti očka – bolj bučmana, ki morata kupiti večje kape oz. klobuke). Vseeno pa se mi izmerjena širina stranskih prekatov ob močno nadpovprečnem obsegu glave ob rojstvu ne zdi zelo skrb vzbujajoča.

V Ljubljani bodo najverjetneje najprej ponovili UZ pregled glave (če je le mečava še dovolj odprta, sicer – še zlasti pri bučmanih – z UZ ne moremo natančno oceniti možgančkov) ter fanta “nevrološko” natančno pregledali (velikani so sicer zelo radi bolj “ohlapni”, je težko nositi vso težo :)). Če se jim bo zdelo potrebno, pa se bodo – ob vašem privoljenju – odločili za dodatne preiskave, morda celo za slikanje – pregled glave z magnetno resonanco.

Še pojasnilo izvida:
pregled glavice z UZ je bil narejen iz različnih smeri – preko velike mečave in preko predela “šiva” ob temenski kosti. Videli so “širše” stranske možganske prekate (=ventrikulomegalija) – tako spredaj – v čelnem (frontalnem) delu možgan, kot v sredinskem delu (v področju povezovalnega nitja – corpus callosuma) in zadaj – zatilno (okcipitalno). Širši se jim je zdel tudi 3. prekate (v katerega se zlivajo stranski prekati). Podatka o tem, ali je razširjen tudi naslednji del teh prostorčkov v glavi (tim. akvedukt in 4. prekat) ni – zato sklepam, da tega bodisi niso preverjali, ali pa so ti deli ožji od opisanih. Subarahnoidalni prostor – torej prostor med površino možgan in lobanjo – je primerno širok – torej ne gre za motnjo zaradi povečane tvorbe / zmanjšanega vsrkavanja tekočine oziroma “krčenje” (atrofijo) možgan. Normalni so tudi žilni pleteži (horioidni pletež), kjer se možganska tekočina (likvor) tvori.

Po vsem napisanem je čisto možno, da je vaš fantek pač “bučman” in ima vse mere – tako obseg glave kot širine prostorčkov v možgančkih in možgane – nadstandardne (diagnoza makrocefalija pomeni “veliki” možgani, je bolj opis velikega obsega glave kot pa česa določnejšega). Da pa bo to zanesljivo in boste pomirjeni tako vi kot vaš pediater, je nujen pregled še pri specialistih v Ljubljani.

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Najlepše vam hvala za odgovor ste nas kar malo pomirili. Bili smo namreč prestrašeni kako bi bilo zdaj naenkrat nuja it v Ljubljano. še Vas bom prosila za obrazložitev iz Ljubljane. Tako kot ste dejali ja oče ima večjo glavo.Sinov obseg glave pa je 48.5 cm. Hvala in lep večer

Najlepše Vam hvala za odgovor. Smo bili prestrašeni in ste nas malo pomirili. tako kot pravite ima tudi ati večjo glavo. Sinovaa glava pa ima pri sedmih mesecih OG 48.5 cm. Hvala vam še enkrat in se slišimo ko dobimo izvid v Lj.

Pozdravljeni,

tudi jaz imam vprašanje za vas.

Naš fantek se je rodil v 38. tednu, teža 3380, dolžina 54cm, obseg glavice 34 (ocena po Apgarju: 8, 9, 10),
čas poroda: 2 uri, po naravni poti.
Imel zlatenico, najvišja vrednost 255.
Pri starosti meseca in pol je bil napoten v razvojno amb. zaradi povečanega mišičnega hipertonusa.
Somatski status (starost mesec in pol):
teža 5410g, višina 58, obseg glavice 39.Velika fontanela 3×3 cm v nivoju. glava je nofmocefalna. vrat prosto gibljiv. prsni koš simetrično pomičen. avskultatorni izvid nad pljučmi normalen. trebuh je palpatorno brez tipnih organomegalij. spolovilo in okončine normalne.
razvojni nevrološki status: s pogledom sledi. odziva se na glas. na hrbtni legi sta roki iztegnjeni nazaj, nogi pokrčeni v kolenih.
nevrološki status: pri vidu in sluhu ni posebnosti. prisoten mišični hipertonus. glavo večkrat steguje nazaj. kitni refleksi živahni, simetrični.
funkcionalni status: iztegovalni vzorec
diagnoze: mišični hipertonus P09.4
iztegovalni vzorec

pri 4-ih mesecih (teža 7,5kg, velikost 63, obseg glave: 42)
je napoten na nevrologijo zaradi motnje mišičnega tonusa.
IZVIDI: UZ GLAVE: drobna cistična sprememba v kavdofelatičnem kotu desno.

Prosim za razlago, kaj pomeni tista cista in kakšne so lahko posledice.
Naj povem, da deček hodi na fizioterapijo in s pravilnim hendlingom napreduje. Še malo
je trd v ramenskem obroču, vendar so vidne izboljšave. V skrbeh pa smo zaradi ciste.

HVALA ZA ODGOVOR in prijazen pozdrav.

Draga Taja***,

nekateri dojenčki se zelo radi “iztezajo” – celo spijo z glavo močno nazaj, ob joku pa je sploh “kriza”. Ob fizioterapiji (hmm, skeptiki trdijo, da tudi brez nje) se začno težave umirjati po 6. mesecu in se ti otroci povsem normalno razvijajo. Verjamem, da bo tudi pri vašem tako.

Tudi zato, ker nima nobenega dejavnika povečanega tveganja za kakšno “spastično” motnjo – ob rojstvu je imel skoraj idealno težo, obseg glave in oceno po Apgarjevi. Višina zlatenice ni bila zaskrbljujoča (bilirubin v vrednostih, kot jo je imel vaš fantek, deluje na možgane zaščitno). Prav tako je v mejah normalnega izvid UZ pregleda glave – cista v kavdotalamičnem kotu (del stranskega prekata med možganskimi jedri, kjer je žilni pletež pogosto zelo neenakomeren, lahko so vidne ciste kar tako ali pa so posledica manjše in za razvoj nepomembne krvavitve v pletež) je izvid, s katerim se pogosto srečamo ob “rutinskih” UZ pregledih novorojenčkov in dojenčkov. In nikakor ne vpliva na našo obravnavo, je zgolj zabeležka tega, kar smo opazili ob UZ preiskavi.

Uživajte torej, bodite čim bolj sproščeni (stiska in napetost mame se vedno odrazi tudi na njenem dojenčku 🙂 ), lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni tudi jaz bi imela vprašanje v zvezi uz glavico…. Imam sincka starega 7 mesecev rodil se je v 41 tednu 4080 in 54cm glavica 34 normalen porod in vse ok …. ima tudi misicni tonus in iz razvojne uz glavice… kjr mi pise mnenje: blaga asimetrična ventrikulomegalija in me zanima kaj to pomeni sincka vlece na levo stran mislim glavico vendar imam obcutek da ne vedno … aja pise se da je levi lateralni ventrikel širši v celem poteku…. presek lateralnega ventrikla je 0.6 cm. desni ventrikel normalne velikosti minimalno se nakazuje tudi širši 3. ventrikel … prosim za odgovor
hvala vam

New Report

Close