Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk Ultrazvok dojk (razlaga izvida)

Ultrazvok dojk (razlaga izvida)

Pozdravljeni,

stara sem 30 let, imam redne menstruacije, nullipara, ne jemljem OHKC. Ker je moja mama zbolela za rakom dojke pri 29 letih, enkrat na leto opravim preventivni ultrazvok dojk (2018 in 2019 ultrazvok brez posebnosti), na zadnjem ultrazvoku (april 2020) sem prejela sledeč izvid:

Žlezni dojki. V zgornjem lateralnem kvadrantu leve dojke je hipoehogeno področje velikosti približno 6 mm z nekoliko porušeno strukturo okolice na arealu približno 2 cm. Področje je slabo stisljivost. Vaskularizacija je nekoliko pojačana. V okolici je precej do 3 mm velikih anehogenih cist. Posamezne ciste velikosti do 4 mm so tudi drugod v obeh dojkah. Bezgavke v obeh aksilah imajo normalno debelino korteksa.
Mnenje: Ciste v obeh dojkah, več v levi.
Možno dodatno patološko dogajanje v zgornjem lateralnem kvadrantu leve dojke. BI-RADS4. Priporočam nadaljnjo obravnavo.
Izdana mi je bila napotnica z diagnozo N64.9 in Z80.3.

Pri pregledovanju dojk nisem nikoli zaznala nobene spremembe, zadnja tri leta imam sicer občasno ob stisku bradavic mlečni izcedek (pogosteje sicer iz leve dojke). Prav tako me zadnjih 14 dni menstruacijskega ciklusa (po ovulaciji) boli področje zgornjega lateralnega kvadranta leve dojke (običajno me boli kar močno, tako da to obdobje težko spim na levem boku… tudi to bolečino opažam že v bistvu zadnja tri leta). Sicer sem to bolečino predstavila tako na pregledih za ultrazvok dojk, kot pri ginekologu, vendar je vedno bil odgovor, da je ta bolečina normalna.

Po tem zadnjem ultrazvoku pa sem v bistvu ugotovila, da je bolečina prisotna prav v tem delu, kjer me pred naslednjim menstruacijskim ciklusom boli. Zanima me, ali mi lahko morda razložite ta izvid. Žal imam zaradi menstruacijskega ciklusa nadaljnjo obravnavo šele v začetku junija, sem pa vedno bolj v skrbeh, kar mi seveda močno znižuje kvaliteto življenja. Marsikaj sem že prebrala na internetu in ves čas (predvsem zaradi družinske anamneze) razmišljam o raku… Prosila bi vas za kakršenkoli vaš komentar – a izhaja iz tega izvida, da gre po vsej verjetnosti za raka, kaj pomeni BIRADS4, slaba stisljivost…?

Za vsak odgovor vam bom hvaležna, namreč odkar sem bila na zadnjem ultrazvoku dojk sploh ne morem normalno funkcionirat, slabo spim…

Lepo pozdravljeni,

razumem vaše pomisleke, dvome in strahove, a ohranite mirno glavo saj trenuten izvid pomeni, da je omenjeno spremembo potrebno še dodatno spremljati, da bi zdravnik z gotovostjo lahko zatrdil, da ni maligne narave. Lahko, da se bo ob naslednji kontrolo odločil tudi za odvzem tkiva ali še za kako drugo preiskavo, kar bi mu še dodatno olajšalo njegovo odločitev.
Zaenkrat ste v postopku dodatne diagnostike, s katero poskušajo ovreči, da ne gre za nič nevarnega. Srčno upam in držim pesti, da bo temu tako. Srečno!

New Report

Close