Ultrazvok dojk (izvid)
Lepo pozdravljeni!
Pišem vam z namenom, ker me zanima vaše mnenje o izvidu, ki sem ga prejela novembra 2020. Takrat sem prvič opravila ultrazvok dojk, ko sem dlje časa v desni dojki tipala zatrdlino. Zanima me, če je v izvidu kaj, zaradi česar bi me moralo skrbeti ali ni nič hudega.
Moj izvid:
V zgornjem zunanjem kvadrantu desne dojke so v področju dolgem do 2,8 cm številne ciste, večinoma gre za enostavne ciste, velike do 10 mm, posamezne manjše, velike do 5 mm so kot skupki drobnih cist oz. posamezna tanka septa, v tem področju diferenciram tudi posamezne drobne hiperehogene odboje, eventuelno gre za mikrokalcifikacije, vse skupaj verjetno predstavlja benigne spremembe.
Drugih sprememb desno ni.
V levi dojki je na meji zgornjih kvadrantov prepektoralno videti dve slabše omejeni hipoehogeni spremembi, ni prepričljivo da gre za dejanski formaciji, ne morem jih dodatno opredeliti.
V levi dojki je v zgornjem notranjem kvadrantu še ena drobna enostavna cista, drugih spremembn levo ni.
Vodi obojestransko niso razširjeni.
Aksilarno ni povečanih ali suspektno spremenjenih bezgavk, gre pa za nekaj reaktivnih bezgavk.
Zaključek:
Glede sprememb v dojkah svetujem opraviti MR dojk.
BI-RADS 0.
Za odgovor se vam že v naprej iskreno zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!