Ultrazvok dojk (izvid)
Lepo pozdravljeni!
Pišem vam z namenom, ker me zanima vaše mnenje o izvidu, ki sem ga prejela novembra 2020. Takrat sem prvič opravila ultrazvok dojk, ko sem dlje časa v desni dojki tipala zatrdlino. Zanima me, če je v izvidu kaj, zaradi česar bi me moralo skrbeti ali ni nič hudega.
Moj izvid:
V zgornjem zunanjem kvadrantu desne dojke so v področju dolgem do 2,8 cm številne ciste, večinoma gre za enostavne ciste, velike do 10 mm, posamezne manjše, velike do 5 mm so kot skupki drobnih cist oz. posamezna tanka septa, v tem področju diferenciram tudi posamezne drobne hiperehogene odboje, eventuelno gre za mikrokalcifikacije, vse skupaj verjetno predstavlja benigne spremembe.
Drugih sprememb desno ni.
V levi dojki je na meji zgornjih kvadrantov prepektoralno videti dve slabše omejeni hipoehogeni spremembi, ni prepričljivo da gre za dejanski formaciji, ne morem jih dodatno opredeliti.
V levi dojki je v zgornjem notranjem kvadrantu še ena drobna enostavna cista, drugih spremembn levo ni.
Vodi obojestransko niso razširjeni.
Aksilarno ni povečanih ali suspektno spremenjenih bezgavk, gre pa za nekaj reaktivnih bezgavk.
Zaključek:
Glede sprememb v dojkah svetujem opraviti MR dojk.
BI-RADS 0.
Za odgovor se vam že v naprej iskreno zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!
Najlepša hvala za odgovor.
Imam pa še eno vprašanje, ker žal ne vem kako poteka naročanje.
In sicer sem študentka, tako da med tednom bivam v Ljubljani, in grem v domači kraj samo za vikend, ko pa ginekolog seveda ne dela. V domačem kraju imam opredeljenega ginekologa, kjer se vodim zaradi PCOS, tudi osebenga zdravika imam tam.
Zato me zanima ali grem lahko na UZ v Ljubljani samo samoplačniško (kolikor sem gledala pride okrog 100 evrov, ker pa sem študentka mi je to kar veliko) ali je mogoče da mi ginekolog izda e-napostnico ali kaj podobnega, da lahko potem opravim UZ v Ljubljani ali moram v vsakem primeru priti na pregled v domači kraj, da mi potem izda napotnico za naprej ali kar on opravi ultrazvok?
Zahvaljujem se vam za odgovor.