Ultrazvok
Draga Meta,
ginekolog je opazil razširjen votli sistem ledvic, kar lahko pomeni obstoj ovire pri odtekanju urina. To pod določenimi pogoji lahko sčasoma povzroči nadaljnje širjenje sečevodov in lahko pripelje tudi do okvare ledvic. Pomemben pri tem je tudi spol ploda. Če gre za dečka, je to najpogosteje posledica “zaklopke” na ravni prehoda iz mehurja v sečnico, ki se jo da po porodu odstraniti. Kakorkoli, take ledvice je treba večkrat pogledati v nekajtedenskih razmakih in v primeru, da se stvar zelo slabša tudi prej prekiniti nosečnost v interesu ploda oziroma potem otroka.
Blago razširjen votli sistem obeh ledvic tudi za faktor 2 poveča tveganje za Downov sindrom glede na prej obstoječe tveganje. Ker ne vem koliko ste stari (kar daje osnovno tveganje) niti ali ste bili na kakšnem od pregledov za določanje tveganja za Downov sindrom v 12. tednu ali v 16. tednu nosečnosti, vam tudi ne morem niti približno nakazati, ali to za vas kaj pomeni ali ne. Pogovorite se s svojim ginekologom o tem, kaj načrtuje v naslednjih tednih, če vam tega še ni zaupal.
Še enkrat pozdravljeni!
Hvala za hiter odgovor. Moram priznati, da me je kar malo prizadel. Glede na povedano sem razdvojena in ne vem kaj naj si mislim.
Stara sem 32 let in to je moja 5 nosečnost. Prvič sem rodila deklico s srčno napako (hipoplastično levo srce), umrla je 7 dni po porodu. Potem sem imela spontan splav, nato sem rodila dvakrat, dečka in deklico, vse je bilo v redu.
Draga Meta,
Morda sem se preveč osredotočil na “črno stran medalje”, ki velja v veliki manjšini primerov, čeprav sem pred slabo novico vedno dodal besedo “lahko”. Pozabil pa sem omeniti, da večinoma razširjen votlji sistem ostane tak, kot je do poroda in se niti ne slabša, niti ne vpliva na kasnejše življenje.