Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija ultrazvok

ultrazvok

Pozdravljeni,
Imam eno vprašanje glede ultrazvoka zdaj proti koncu nosečnosti, in sicer sem v 27t nosečnosti in me zanima, če se mi bo delo še kakšen ultrazvok, oz. če se mi mora narediti še kakšen ali nič več, ker pri prejšnji nosečnosti se mi ni več nič delalo?

Hvala za Vaš odgovor.

Spoštovana,

čeprav je področje mojega dela neonatologija (torej vprašanja vezana na novorojenčka), vam vseeno lahko odgovorim, saj že dovolj dolgo delam s porodničarji, ki jih vaše vprašanje zadeva… Za natančnejša vprašanja pa bo bolje, če se obrnete na dr. Pušenjaka.

V normalni nosečnosti sta “uradna” (to pomeni, da zanju krije stroške zdravstvena zavarovalnica – ZZZS) le dva UZ pregleda – prvi v zelo zgodnji nosečnosti (praviloma do 12. tedna) in drugi med 18. in 20. tednom (slednjemu rečemo “morfologija”, saj gre za natančen pregled ploda z namenom iskanja prirojenih nepravilnosti).

Če ste torej zdravi, brez kroničnih ali z nosečnostjo povezanih bolezni in če plod primerno raste (kar se ugotavlja z zunanjim pregledom), z UZ ne boste več pregledovani. Če pa bi se pojavile težave ali bi če vaš ginekolog sodil, da bi bil UZ pregled potreben, bo tudi opravljen – v dispanzerju v zdravstvenem domu ali ambulanti v porodnišnici.

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close