Najdi forum

Ultop

Pozdravljeni,

Z gastroskopijo imam potrjen gastritis z manjšimi razjedami želodca (prisotnost bakterije HP ni bila testirana). Za zdravljenje imam predpisano kuro z Ultopom 20mg ter dijeto. Sedaj po dveh tednih še ni opaziti bistvenih izboljšanj, zato me zanima, po kolikem času jemanja zdravila se lahko pričakuje izboljšanje težav oz. ozdravitev?

Hvala in lp.

Pozdravljeni!

Po 14 dneh zdravljenja bi morale težave že popustiti. Ker ni izboljšanje bo potrebno še testiranje za HP-lahko le dihalni test.

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni,

imela bi splošno vprašanje glede zdravila Ultop. Koliko časa se ga lahko jemlje za lajšanje težav s prekomerno kislino? Je to lahko dolgoročno ali ima lahko takšno jemanje zdravila (naprimer namesto Rupuruta) kakšne posledice?

Lp,
Miniteja

Pozdravljeni!

Hvala za vaš odgovor. V laboratoriju kjer opravljajo dihalne teste so me opozorili, da moram za 14 dni opustiti vse tablete, ki zavirajo izločanje želodčne kisline, saj v nasprotnem primeru izvid ne bo realen. Ob opustitvi Ultopa se mi v želodcu pojavljajo še močnejše bolečine kot sicer (pedvsem se spet pojavlja bolj intenzivna žgoča bolečina).

Zato me zanima ali je priporočjivo počakati na urea dihalni test ali je tudi hitri krvni test prav tako uspešen pri odkrivanju bakterije HP.

Hvala in lep pozdrav,

Pozdravljeni!

Pred dihalnim testom je potrebno opustiti zdravljenje z vsemi zaviralci protonske črpalke. Krvne preiskave vam povedo le, da ste bili enkrat v stiku z bakterijo, nič pa ne povedo, ali ste z njo trenutno okuženi.

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni!

Načeloma dolgotrajno jemanje zaviralcev protonske črpalke nima večjih stranskih učinkov in jih smatramo za varna zdravila. Zadnje čase poročajo o pogostejših zlomih stegnenice, vendar tega s študijami niso dokazali. Ravno tako tudi ni več nevroendokrinih tumorjev.

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni!

Tudi jaz jemljem ultop, najprej 14 dni 2×1 in zdaj je že tretji teden mimo ko jemljem 1×1 kapsulo ampak še vedno imam prisoten cmok v grlu. Imam občutek kot da bi me nekdo stiskal za vrat. Naj povem, da sem imela lani septembra gastro, kjer je bilo ugotovljeno da imam blagi antralni gastritis, HP negativna.Dobila sem ultop za 4 tedne in je bilo vredu, nobenega cmoka. Zanima me, ker sem se kar nakaj mesecev zdravila z urutalom glede vrtoglavic ali je možno, da se mi je pojavila HP? namreč občutim slabosti, napihnjenost in spahovanje.

Hvala za odgovor!

lp

Spoštovani!

Cmok v grlu in ostale opisane težave so lahko posledica vnetja sluznice požiralnika in zatekanja želodčne vsebine nazaj v požiralnik, lahko zaradi bolezni ščitnice, lahko zaradi kile želodca. Prvi vzrok zdravimo z Ultopom 2x na dan, če ta ne pomaga, pa z močnejšimi zdravili iz iste skupine. Za najmočnejše zdravilo velja esomeprazol. Če 2-tedenska terapija s tem zdravilom ne pomaga, je potrebna ponovna gastroskopija in izključevanje drugih bolezni.

Lep pozdrav, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close