Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca ultop :)

ultop :)

Po dolgem času lepo pozdravljeni.
Pred meseci sem se veliko obračala na vas v zvezi z mojim kroničnim erozivnim gastritisom, ki je bil stresne narave. Težave so se končno umirile, pri čemer so antidepresivi (Aurorix), ki jih jemljem zdaj že dobre 4 mesece, brez dvoma odigrali pomembno vlogo.
Včeraj sem po letu dni skoraj neprekinjenega jemanja (lani sem dvakrat prekinila za 2 tedna, a zaradi poslabšanja spet začela jemati) Ultop kapsul prišla do dna zadnje škatlice, ki sem jo imela. Nisem si šla po nov recept, ker upam, da ne bo več potreben. Sem in tja sem tako ali tako vzela kak rupurut, ko mi je kaka skrb ojačala kislino – in to lahko storim tudi v bodoče. Mi še najbolj pomaga.

Kaj menite? Je na mestu, da torej povsem neham jemati Ultop (sploh glede na trajanje terapije)? Vem, da do občasnega poslabšanja še utegne priti, a upam, da ne bo več tako hudo, kot je bilo, in kot sem dejala – lahko požvečim kak rupurut in se ne sekiram.
Zanima me v bistvu, če lahko pričakujem kak “odtegnitveni sindrom” – npr, začasno poslabšanje kot normalno posledico prenehanja jemanja?

Hvala,
lep poletni pozdrav 🙂

Se spomnim in me veseli, da je bolje! Po prenehanju jemanja ultopa ne gre pričakovati kakšnih odtegnitvenih simptomov in le zaradi tega ne bi smela imeti težav. Zdravilo je ob morebitni ponovitvi težav možno seveda uvesti ponovno. Tudi rupurut za občasne težave je OK.
Pa veliko sreče z želodcem!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Hvala,

Upam, da res ne bo potrebe!

Vesele počitnice!

🙂

Pozdravljeni,

verjeli ali ne, spet imam nekaj vprašanj v zvezi z mojim nesrečnim želodcem. Verjemite, da si zavestno dopovedujem, da sem zdrava in da to ni nič takega, a vendar – ko nastopijo težave, ne morem da ne bi vsaj malo zapaničarila.

Včerak me je iznenada obšla čudna slabost. Vse je bilo ok do takrat – nato pa me je oblil zona, v hipu sem bila premočena, slabo mi je bilo, vrtelo se mi je, in to je trajalo nekaj minut – potem pa spet vse ok. Pomislila sem, da sem “presnovila” kako okužbo in je minilo. Danes pa me je znova začel gnjaviti želodec – in je nekoliko bolje sedaj, ko je prijel ranital. Je možno, da se je stanje poslabšalo in in imam spet kako razjedo? Razmišljam, da bi šla nazaj na Ultop – upam le, da res ni narobe, če ga jemljem tolko časa, oz. da ga pa po vsem tem času še vedno potrebujem.

Novo je to, da sem začela jemati kontracepcijske tablete Yasminelle (včeraj 5. dan), v času menstruacije pa jemljem tudi železo (Floradix), ker sem nazadnje ob zdravnišklem pregledu (bilo je to ravno v času menstruacije (sistematski, pred 3 meseci) imela nekoliko prenizek hemoglobin. Še vedno pa jemljem Aurorix in nekajkrat tedensko 4- 6 rupurutov.

Vem ja, preveč tablet. Pri yasminelle sem zasledila, da lahko povzroča bolečine v želodcu in gastritis – ali stranski učinki, če to pri meni so, minejo?
Upam, nočem hormonsko močnejše kontarcepcije.

Se opravičujem za toliko vprašanj in paniko in že vnaprej 100x hvala 🙂

Topel pozdrav!

Ker ste omenjene težave imeli tudi že prej, jih ne bi rad pripisoval tem novim tabletkam. Gled jemanja ultopa je odvisno od tega, če vam pomaga (koristen podatek je tudi, če vam pomaga rupurut), kdaj ste imeli zadnjo gastroskopijo. Samopredpisovanje za daljši čas vam odsvetujem, dogovorita se z vašim zdravnikom o jemanju in morebitni potrebi po ponovitvi kakšne preiskave.
Lep pozdrav!

Hvala 🙂

Rupurut pomaga, bi rekla da tudi ultop. Imela sem samo eno gastroskopijo, leto in mesec dni je od tega. In v primerjavi z lani, sem neprimerno bolje, kljub vsemu.

Topel pozdrav!

Določen čas jemanja Ultopa ali sorodnega zdravila verjetno lahko izboljša stanje, a glede na dolgotrajnost težav in verjetno še psihično komponento vam svetujem, kot rečeno, da se pred to terapijo pogovorite še z vašim zdravnikom

Pozdravljeni!
Že kar nekaj časa imam teževe z želodčno kislino in sicer tako,da zjutraj ko vstanem, odidem v kopalnico… me draži kašelj in večkrat izbruhnem kislo rumeno tekočino!
Ali priporočate jemanje ultopa oz.kaj bi lahko bil vzrok za to!?

Hvala

Lahko bi bile težave s kislino, v tem primeru bi bilo lahko jemanje ultopa (na recept!) smiselno, a le omejeno obdobje, saj je ob vztrajanju težav potrebna gastroskopija.
Lep pozdrav!

Pozdravljeni !

Leta 2004 – november sem imela težave z želodcem – spahovanje, slabo poučutje, tudi bruhala, zdravnica mi je predpisala Ultop in mi dejala, da je najbrž to od prehrane , namreč sem študentka in sem takrat jedla na študentske bone. po 14 dnevnem jemanju se je zadeva umirila, čez 2 meseca se je ponovilo , vendar ne tako hudo, potem sem še 10 dni približno jemala Ultop. Nato nisem imela več težav. Sedaj 3 dni nazaj sem zopet odšla jesti v menzo, kjer sem pojedla zelo mastno kosilo ( najbrž tudi staro olje ) , zvečir so se že pojavile težave, in jih ni vieti konca, še danes po 3 dneh.
Zopet sem odšla k zdravnici in mi je predpisala Ultop, sedaj sem uzela eno kapsulo.

A mislite da je možno res samo od hrane, da bi imela te težave ? spahovanje namreč.
Testa na helicobacter pylori mi zdravnica ni naredila.

hvala in lp

Od tega testa samo po sebi ne bi imela nič, tudi okužba s to bakterijo povzroča težave preko želodčne kisline (in zelo verjetno se mi zdi, da imate težave s kislino). Če po Ultopu ne bo izboljšanja težav v ene 2 tednih vas bo verjetno napotila na gastroskopijo in vam bodo test po potebi naredili tam.
Lep pozdrav!

Pozdrav!
Moj sin Marko ima astmo zaradi alergije na pršico. Pred mesecm dni smo začeli s terapijo za desenzibilizacijo na pršico STALORAL. Pred tremi tedni se je začelo enkrat dnevno bruhanje. Sprva smo pomislili, da gre za kakšno virozo, nakar se je pokazalo, da ne izbruha čisto vsak dan, ampak samo kadar divja, kriči, se napenja ali je v sklonjenem pokrčenem položaju (npr. počep). Odpravila sva se zdravnici, ki je ugotovila refluks.dobila sva ULTOP-20 mg, stanje se je popravilo do te mere, da se mu samo spahne, a ne bruha več. Glede kisline se ne pritožuje, apetit ima dober. Zdi se mi, glede na dnevnik prehrane, ki ga zapisujem, da ga k spahovanju dražijo predvsem bonboni in čokolada. Zanima me ali prvo zdravilo (jemlje tudi fliksotide inhalator 125mg 1 krat na dan) STALORAL povzroča refluks in ali naj sočasno s tem zdravilom jemlje še ULTOP? Kako dolgo se ga sme jemati in ali se refluks po odpravi težav z astmo, lahko pozdravi?
Suzana

Pozdravljeni! Lastnih izkušenj z staloralov seveda nimam, refluks pa ni naveden med stranskimi učinki niti to, da se ga ne bi smelo jemati z ultopom. Staloral niti ni zdravilo v ožjem pomenu besede, ampak gre za izvlečke številnih alergenov.
Lep pozdrav

Prebrala sem Vaš odgovor in se vam zahvaljujem.

New Report

Close