Ulnarni živec?
Zdravo!
Nisem športnica, temveč (lahko se sliši še tako čudno) digitalna umetnica, ki veliko ur v dnevu preživi s skrčenimi komolci (in verjetno ne preveč dobro držo) za digitalno tablico in tipkovnico. Sem desničarka, stara 23 let.
Pred približno kakšnim mesecem sem začela čutiti mravljince v levi podlahti, in sicer na zunanji strani ter v prstancu in mezincu. Zdravnica me je poslala na fizioterapijo vratu, vendar ni zaleglo – začela se je pojavljati podobna stvari še na drugi roki. Občasno sem čutila zbadanje tudi nekje med ramenom in prsno mišico. Parkrat se mi je zazdelo, da čutim mravljince tudi v nogah, vendar je mogoče tam zadeva že psihična.
Največ težav z mravljinci imam ponoči, ko roke mirujejo, saj mi nemalokrat ena ali druga roka popolnoma zaspi do tega da se sama zbudim, vendar pa omrtvičenost izgine takoj ko roko malce stresem. Dozdeva se mi tudi, da se stanje poslabša ko imam dolgo pokrčen komolec (a spet nisem povsem prepričana).
Prva stvar ki sem se je ustrašila ob pojavov mravljnicev na desni roki je bil karpalni kanal, saj poznam tudi druge umetnike s podobnim problemom – vendar sem po posvetu z googlom ugotovila, da bi me pri karpalnem kanalu mravljinčilo bolj v kazalcu in sredincu, ter da gre pri prstancu in mezincu prej za ulnarni živec (ujetost?).
Bi bil to lahko vzrok za moje težave? Ali gre po vašem mnenju lahko še za kaj drugega? Se to pogosto prenese tudi na drugo roko? Lahko kaj storim da težave olajšam?
Najlepša hvala in lp,
Maya
Spoštovani!
Glede na težave bi lahko šlo za utesnitev ulnarnega živca. Lahko imate to na obeh rokah. Svetujem vam preiskavo EMG zgornjih okončin in nato z izvidom pregled pri kirurgu plastiku, če bo pozitiven. Lahko pa vseeno težave izvirajo iz vratne hrbtenice, zato opravite še RTG vratne hrbtenice.
Lep pozdrav!