Pred letom in pol so mi na gastroskopiji ugotovili 1 cm dolgo razjedo-ulcus na dvanajsntiku in
mi jo pri tem tudi spotoma z nečim inicirali in rekli da se bo pozdravilo. Kot razlog je bila najdena tudi bakterija “helicobacter pylori”. Glede ulcusa upam da je zadeva v redu.
Že leta pred tem pa mi je nagajala želodčna kislina,
posebej po določeni hrani (moka, testenine..) in to s kislino se še vedno dogaja.
Me zanima, s čim si razen izogibanja taki hrani lahko lajšam težave
s kislino, (da ne bo v nasprotju z ulcusom)…ranital, rupurut ?
Hvala!
Spoštovani!
Glede na podatke, ste očitno pred letom in pol krvaveli iz rane (ulkusa) v dvanajstniku-le v tem primeru v mesto krvavitve injiciramo sredstva z namenom, da krvavitev zaustavimo. Bakterije na ta način ne moremo odstraniti, za zdravljenje ste sigurno prejemali dvotirno antibiotično terapijo. Poleg antibiotika ste prejeli tudi zdravila, ki zavirajo izločanje kisline.
Za lajšanje trenutnih težav lahko prejemate zdravila, ki nevtralizirajo kislino (antacidi)-npr. Rupurut in podobna zdravila. Lahko si pomagate tudi z močnejšimi zdravili kot je ranitidin (Ranital-nižji odmerki zdravila so tudi v prosti prodaji) ali zaviralci protonske črpalke-omeprazol 10 mg je v prosti prodaji.
Predvsem se morate izogibati zdravilom proti bolečinam, ki jih imenujemo nesteroidni antirevmatiki
in Aspirina-omenjena zdravila so znana, da lahko povzročijo rane na prebavilih. V primerih, da težave ne bodo popustile, je potrebno opraviti ponovno gastroskopijo in preveriti, če je bila eradikacija bakterije Helicobacter pylori uspešna.
Lp;Nataša Smrekar