Najdi forum

Ulcerozni proktitis

Mene pa zanima, kaj je ta bolezen, kako se jo zdravi, koliko časa ? 15 let, m

Dobil sem naslednji izvid:

Pri bolniku gre za omejen proktitis, potrebo bi bilo internistično zdravljenje in kasneje tudi nadzor, če se težave ne bi umirile, tudi koloskopija. Dobi rp za Salofalk klizme.
Z zdravljenjem naj počaka do posveta pri internistu gastroeneteorologu. Priporočamo, da se izogiba pikantni hrani in mlečnim izdelkom.
kp

Diagnoza: Ulcerozni (kronični) proktitis

Zahvaljujem se vam za vaš odgovor !
lp

Pozdravljeni!

Ulcerozni kolitis je bolezen, ki traja vse življenje-pomeni, da je trenutno neozdravljiva. Zanjo je značilno, da poteka v zagonih, vmes so različno dolga obdobja, ko bolnik nima težav (remisija). Z zdravili, ki jih imamo navoljo (Salofalk, Imuran, biološka zdravila) le vzdržujemo t.i. remisijo bolezni, same bolezni pa z njimi ne pozdravimo. Zakaj nastane bolezen ne vemo. Najverjetneje pri genetsko predisponirani osebi nek dejavnik iz okolja sproži nenadzorovano vnetno dogajanje v črevesni sluznici. Je bolezen mladih odraslih.
ZA ulcerozni kolitis je značilno, da je vedno prizadeta danka (proktitis), od tu se bolezen lahko razširi na celotno črevo (pankolitis). Za zdravljenje ulceroznega proktitisa uporabljamo Salofalk svečke ali klizme. Kadar je bolezen bolj razširjena pa Salofalk v obliki tablet, včasih je potrebno poseči tudi po kortikosteroidih ali azatioprinu.

Lp,Nataša Smrekar

Spoštovani!

Stara sem 21 let, pred pol leta so se mi začele težave – diagnoza ulcerozni kolitis. Po mnogih preiskavah (rektoskopija, kolonoskopija idr.) pa je diagnoza ulcerozni proktitis. Že pol leta jemljem tablete Salofalk, zdravnik pa mi je zdaj predpisal granule Salofalk. Zanima me, ali je kakšna bistvena razlika v zgoraj omenjenih? Na izvidih piše, da naj zdravila jemljem še celo nadaljnje leto – ali ni to za telo obremenjujoče?

Zanima me tudi, ali je v vseh primerih tako, da je bolezen neozdravljiva vse življenje? Ali je od česa odvisno, da se bolezen razširi dalje?

Upanje umre zadnje 🙂

V pričakovanju Vašega odgovora se Vam zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam,

Tina Ž.

Pozdravljeni!

Salofalk granule se od salofalk tablet razlikujejo samo po tem, da jih jemljete enkrat dnevno, ker gre za počasno sproščanje zdravila. Drugače pa je pri obeh enaka sestavina-mesalazin. Glede ulceroznega kolitisa zaenkrat velja, da je to kronična bolezen, ki traja vse življenje. Z njo se je treba sprijazniti in jo vzeti za svojo. Načeloma ulcerozni proktitis zdravimo s Salofalk svečkami, vendar več kot 80% bolnikov takšno zdravljenje zavrača. Če je bolezen v remisiji, si tako aplicirajo svečke vsak drugi dan ali pa 2x tedensko in ni potrebno jemati zdravil. Sicer pa je zdravljenje predvsem bolj razširjenega ulceroznega kolitisa doživljenjsko in zdravil ne opuščamo. Je pa seveda zdravljenje prirejeno na posameznika-kajti vsak bolnik je individum zase, tako,da ni zlatega pravila.

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni,
jemljem salofalk svečke 2x tedensko. Po tem, ko si jih apliciram, imam v danki neprijeten, pekoč občutek, ki traja prbl. 3 minute. Ali je to normalno? Sicer nimam driske, odvajam 2x na dan formirano blato.
LP

Pozdravljeni!

veliko bolnikov navaja podobne težave po aplikaciji svečk ali klizem, zato jih večinoma nočejo uporabljati. V kolikor vas to ne moti, je to najboljša terapija ulceroznega proktitisa.

Lp,Nataša Smrekar

pozdravljeni prosim če mi gdo lahko odgovori namreč moj sin jemlje salofalk tablete 1mg in klizme 60mg star je 18 let tri leta že jemlje te zdravila ima ulcerozni kolitis,začel se mu je sprednji zob 1-ka majat in je tudi ostal brez zoba,pa me zanima če je možno da je to posledica teh zdravil,in ali je treba tablete spreminjat ali ostane ista doza,,lepa hvala za odgovor in komentarje..

Spoštovani!

Naj vam ponovno povem, da to ni pogovorni forum. Odgovarjamo moderatorji, ki smo eksperti na tem področju.
Glede terapije bolezni vašega sina, zdravila mu tega niso naredila. Naj jih jemlje naprej, zaradi zoba pa naj obišče zobozdravnika, da ne bo še več škode.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close