Pozdravljeni,
pred 3 meseci so mi s kolonoskopijo ugotovili ulcerozni kolitis in sedaj jemljem Salofalk 3x1500mg/dan. Ker sem imel že pred diagnosticiranjem bolezni cel kup “čudnih” težav, ki so opisane kot posledica UK, sem pričakoval, da se bo moje splošno stanje oz. počutje izboljšalo, vendar žal temu ni tako. Težave, ki jih še vedno imam (lahko jih imenujem kronične, ker je večina prisotnih ves čas), so naslednje:
– bolečine v sklepih (členki, ramena, kolena) in zmanjšana moč v rokah,
– pogosti glavoboli,
– bolečine v vratu in zatilju, ter boleče mišice ramenskega obroča in hrbta,
– omotičnost oz. vrtoglavica in stalno prisotna nesigurnost pri hoji,
– šumenje v desnem ušesu,
– motnje koncentracije,
– motnja vida (pekoče oči, občasno čutim pritisk v očeh),
– ekcem na koži,
– izsušene ustnice,
– počutim se “brez moči” in pri fizičnih aktivnostih (šport) sem zelo hitro utrujen.
– slabo spanje.
Torej, malo morje težav, ki mi grenijo življenje in ne vem, kako/kje naj se lotim odprave. Star sem 50 let in v dobri psihofizični kondiciji. Prosim za mnenje in nasvet, za kar se vam v naprej zahvaljujem.
lp
Pozdravljeni!
Pri kronični vnetni črevesni bolezni (KVČB) kamor sodi tudi ulcerozni kolitis lahko poleg prizadetosti črevesja opazimo še prizadetost sklepov, oči, kože, jeter, srca… Nekaj težav, ki jih opisujete bi lahko bilo posledica ti ekstraintestinalne manifestacije ulceroznega kolitisa. Zaradi krvavih drisk so bolniki poogosto slabokrvni, kar se klinično izrazi kot utrujenost, vrtoglavica, šumenje v ušesih, motnje koncentracije…
Lp,Nataša Smrekar