Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) ulcerozni kolitis brez zdravil

ulcerozni kolitis brez zdravil

Pozdravljeni,

zanima me, kakše izkušnje imate s pacienti z ulceroznim kolitisom, ki se želijo “zdraviti” brez zdravil. Je sploh mogoče? Sama sem bila najprej nekaj mesecev na medrolu, nato 3 leta na imuranu (najprej 100, nato 50mg), ki sem ga nehala jemati dva meseca nazaj. Spet so se pojavile driske in krvavitve. Trenutno pijem čaj za UC po receptu patra Ašiča in jemljem samezil svečke, tako da imam občutek, da je zagon vsaj za silo “pod nadzorom”. Imurana nisem želela več jemati, ker sem bila kar naprej prehlajena in ker razmišljam o nosečnosti. So v tem primeru na voljo še kakšna druga zdravila, ki bi prišla v poštev, ali mora biti nosečnica povsem zdrava (brez vseh zdravil), da lahko zanosi?

Hvala in lp,
B

Spoštovana!

Moje izkušnje s takimi bolniki so zelo slabe. Velikokrat jih moramo sprejeti v bolnišnico zaradi hudega zagona ulceroznega kolitisa. Nekateri bolniki so zaradi tako hudega poslabšanja potrebovali celo odstranitev črevesja. Zaradi fulminantnega kolitisa pride lahko do predrtja črevesja, kar se lahko konča tudi s smrtnim izidom. Zaradi aktivne bolezni je možnost zanositve manjša, poleg tega lahko pričakujete hud zagon bolezni takoj po zanositvi ali pa po porodu. Zaradi samega zagona bolezni med nosečnostjo je lahko ogroženo življenje tako matere kot otroka.
V nosečnosti je varno zdravilo Salofalk ali Pentasa,jemanje Imurana sicer ni zaželjeno, vendar če je bolezen tako hudo aktivna, ga ne ukinjamo. Mislim, da bi se glede stanja morala pogovoriti z lečečim gastroenterologom.

Lp, Nataša Smrekar

New Report

Close