Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Manualna medicina – zdravljenje gibalnega sistema ukrivljenost ledvenega dela hrbtenice navzven

ukrivljenost ledvenega dela hrbtenice navzven

Pozdravljeni!

Pred nekaj leti, ko sem začel s fitnesom in še nisem bil tako poučen o pravilni izvedbi ene vaje za hrbet, sem jo izvajal 3x, naslednjič me je o napaki opozoril brat in je nisem izvajal več. Od takrat se je ob izdatni rasti razvila težava in sicer- ledveni del hrbtenice je namesto,da bi ostal vbočen (S oblika), postal izbočen. Prav tako je na prehodu iz prsnega v ledveni del, med dvema vretencema rahel razmak.
Vratni in prsni del hrbtenice sta pravilne oblike. Tako imam v ležečem položaju (na trebuhu) na hrbtu dve “grbini” (prsno in ledveno).

Med samim športanjem večinoma nimam težav, le bolečina v križu se pojavlja kdaj pri eksplozivnosti (skoki, hitre spremembe smeri) in naslednji dan po rekreaciji, kot da bi bila hrbtenica zakrčena (podobno kot jutranja bolečina ob rahlem zvinu gležnja). Ta bolečina ne izžareva nikamor, v smislu rok oz. nog.
S športom se ukvarjam redno (plavanje, tek, košarka, fitnes) in se trudim držati pravilno držo. Sicer sem star malo čez 22 let, visok nekaj čez 190cm in mislim, da še malo rastem.
Menim, da imam dobro gibljivo hrbtenico, brez težav naredim most, izvajam pa tudi vaje, ki sem jih našel po spletu in (samo)masažo.
Težave se pojavljajo recimo pri sedenju, ker ne morem pomakniti hrbtenice navznoter in splošni razdraženosti, kdaj pa kdaj tudi pekočem občutku v tem predelu.

Slikanja še nisem opravil imam pa namen. Mi lahko poveste, za kakšno vrsto poškodbe bi lahko šlo in če bi lahko posledice bile ozdravljive (če je le možno brez operacije) s pomočjo manualne terapije oz. kiropraktike?

Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor,
lp

Pozdravljeni,

pri starosti 22 let predvidevam, da ni prišlo do kakšne resne spremembe, če ni prišlo do poškodbe. Sumim, da gre v vašem primeru za izgobo pravilnega sodelovanja mišic, verjetno se je t.i. mišica musculus iliopsoas, ki leži znotraj ledvenega dela hrbtenice, ukrčila, kar lahko posledično povzroči lordozo ali celo kifozo ledvenega dela ter bolečino v predelu dimelj.

Sicer manjša možnost, a lahko tudi, da gre za draženje živčnega pleteža v prostoru L3-L4.

Težava je vsekakor ozdravljiva. Priporočam vam, da se naročite na pregled v eno od naših ordinacij.

Posredujem vam povezavo do kontaktov za naročilo: http://mo-gy.si/ordinacije-5/

lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Pozdravljeni!

Je potrebno v tem primeru k vam prinesti že kakšen izvid slikanja ali ne? Sprašujem predvsem zaradi čakalne vrste za slikanje ipd.

lp

Pozdravljeni,

če so bolečinski občutki zelo močni, potem predlagam, da se naročite čim prej, saj bomo z določenimi tehnikami bolečino vsaj simtomatsko zagotovo omilili. Sicer pa za bolj učinkovito zdravljenje predlagam, da pridobite slike ledvenega dela hrbtenice (RTG), saj bomo tako lahko izvid primerjali s klinično sliko in tako še bolj natančno in posledično učinkovito izvedli potrebne terapije.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Pozdravljeni!

Ob obisku zdravnik je dejal, da slikanje ni potrebno, ob prepogibu je ugotovil skolizo (prsno desno, ledveno levo), za ukrivljenost ledvenega dela navzven je dejal, da je odprava možna ob sprostitvi mišic.
Kakšno je Vaše mnenje o možnostih ozdravitve mojega primera, ob vseh predpostavkah (gibljivost hrbtenice itd.)
Dobil sem napotnico za fizioterapevta, k vam pa sem se že naročil.

lp

Pozdravljeni,

torej bomo ob pregledu videli, če so naknadno potrebne slike.

Na podlagi klinične slike vam bomo lahko tudi natančno svetovali glede možnosti in uspešnosti nadaljnjega zdravljenja.

Lep pozdrav,

New Report

Close