Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Ukrepi med vročino pri otroku z vročinskimi krči

Ukrepi med vročino pri otroku z vročinskimi krči

Pozdravljeni,

Otrok je dobil pri 2 letih prvi vrocinski krc, dva meseca kasneje se drugega. Zdaj je dva meseca od zadnjega in zopet ima vrocino ze 48 ur. Zaradi zniževanja ni šla preko 39 stopinj  V teh dveh dneh je dobil:

17.30 metamizol kapljice

22h Voltaren svečka

3h Paracetamol svečki

9.30 Calpol sirup

13h Brufen sirup

16.30 Calpol sirup, potem kopanje, ki mu je še dvignilo T

17.45 Voltaren

21.30 Paracetamol svecki

23.45 Voltaren

6h Calpol

11h Paracetamol svecki.

 

Ali mu dajemo preveč zdravil? Temperatura kar vztraja. Kopanje ga ne ohladi. Dajemo mu obkladke na glavo in čelo. Hkrati tudi mocno kašlja. Iz nosa mu ne teče.

Bojimo se ponovnega krča, saj je zadnji trajal 15 min in je dobil dve dozi Diazepama (enega od naju, drugega od resevalcev). Potreboval je tudi kisik in infuzijo. Pri obeh krcih je imel enterovirus/rinovirus. Bil je tudi dehidriran.

Tokrat ga prvic tudi trese mrzlica, pri prejsnjih virozah ga ni.

Problem je, ker otrok noče piti. Ponujamo mu vodo, čaj, sok, v razlicnih zanimivih flaskah, ampak ne gre. Kaj se lahko naredimo?

V navodilih Metamizol kapljic pise, da niso primerne za otroke z alergijo na hrano. Nas fant je alergicen na 6 živil. Zato mu ne upam več dati. Bi vseeno dala?

Hvala za pomoc.

Zelo pomemben bi bil podatek, KDAJ so se pojavili vročinski krči prejšnjikrat. Ali je to bilo prvi dan bolezni (prvi dvig vročine) ali jse je pojavil tudi kasneje v poteku bolezni. V prvem primeru gre za enostavne vročinske krče, ki se ne pojavijo več po prvem dvigu vročine in potem vročino pač zbijamo normalno. Če pa gre za kompleksne vročinske krče, ki se pojavijo tudi po prvem dvigu ali večkrat v poteku ene same bolezni, vročino pač zbijamo.

Vsekakor je ptoreben pregled pri zdravniku, da se izključi bakterijska okužbe, ki zahteva antibiotično zdravljanje.

Alergija: stavek pomeni, da Metamizola ne dajete pri alergiji na Metamizol, ne pa pri vseh znanih alergija.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljena, hvala za prejsnji odgovor. Nas fant takrat ni dobil vrocinskega krca. Ga je pa dobil spet pred kratkim.

Vsakic ga je dobil prvi dan vrocine med popoldanskim spanjem. Tokrat ga je v spanju preden se je zgodil krc tresla mrzlica, imel je kurjo kožo in ves je bil skrcen, ker ga je tako zeblo. Zato sem ga pokrila, ker mu je bilo ocitno neudobno in mrzlo. Ali bi ga morala pustiti odkritega? Ker sem mu s pokrivanjem najverjetneje povzrocila krc? Kaj narediti v primeru mrzlice?

Se eno vprasanje imam. Dala sem mu dve dozi Diazepama (po 2 in potem se po 5 min). Potem ko so prisli resevalci, ga je se vedno treslo in iz ust mu je uhajala pena, pa jamral je. Potem je imel se celo pot “popotresne sunke”. Kako vem kdaj je konec krča? Ko omahne? Ko se neha enakomerno trest in ima samo se “popotresne sunke”?

Fant spi v svoji sobici. Kaj bi se zgodilo v primeru, da ga ne bi slisali, da ima krc? Bi se mu sam prekinil? Ker sem nazadnje po kameri videla, da ima krc. Slisala ga nisem.

Hvala.

Se to, kaj pomeni, da vrocino zbijamo normalno? Kaj naj naredim drugace, ko zbijam prvi dan in ko ostale dni?

 

Ko vročina raste, nas trese in nas zebe. Poskusite, kako bi se počutili, če bi vas odkrili. Grozno. Ko nas zebe, se pokrijemo, ko nam je vroče, se odkrijemo. Ko vročina naraste do svojega vrha, postane otrok ves vroč in bi se tudi sam odkril, če bi se znal. Samo opazujmo ga, kako reagira. Čisto naravno.

Krč je stanje brez zavesti.Ko otroka lahko prikličete in se odzove, je izven krča.

Več kot 90% krčev se dogodi samo pri prvem dvigu vročine, zato kasneje ni več toliko strahu pre4d krčem. Se34veda pa se pri kompleksnih krčih lahko ti zgodijo tudi 2. ali 3. dan in večkrat v poteku bolezni.

Težko napovedujem, kaj in kako bi se zgodilo, če otroka ne bi opazili. Večinoma starši povejo, da slišijo, da se nekaj dogaja. Večina krčev mine v 2 minutah, tako da ni mogoče zanikati, da imajo otroci vročinski krč, pa jih nihče ne vidi.

 

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close