Ukinitev Symbicorta
Spoštovani!
Čez teden dni imam ponovni pregled pri pulmologu, pa bi se najprej z vami posvetoval. Zdaj že dve leti uporabljam Symbicort 160. Pred 4 meseci sm bil na pregledu in je bil fev1 118 %. Pred simbijem je bil fev 92 %. In stalno sem bil zadihan. Moj problem s symbicortom je, da se mi še vedno pojavljajo aritmije po inhalaciji. Kako lahko vem, če lahko preidem samo na Pulmicort, ki pa nima bronhodilatorja in zato ne bi bilo aritmij. Zdaj uporabljam 2 krat1 vpih simbija.
Drugo vprašanje pa je v zvezi s singulairjem. Baje, da nekaterim nč ne pomaga. Kako naj vem, če meni pomaga ali pa so dobre spirometrije samo rezultat simbija? Sprašujem zato, ker jemljem še nolpazo, aerius in ecytaro za anksioznost. In res nočem vse možnih zdravil jemati.
Lep pozdrav!
Spoštovani,
glede na to, da ste brez težav, je logično, da poskusite narediti korak k manj terapije. Temeljno zdravilo, je itak inhalacijski glukokortikoid, zato ga zadržimo v enakem odmerku (torej 2X200). V primeru težav pa vdih Ventolin spreja. Če potrebe po Ventolinu ne bo skoraj nič (manj kot 2X tedensko), potem OK. Če bi se težave pogosteje pojavljale, potem se gre lahko nazaj na Symbicort oziroma lahko poskusite s kombinacijo Pulmicort plus montelukast (Singular). Nič skrbi, da bi se kakšna dolgoročna škoda glede urejenosti astme naredila s tema poskusoma. Montelukast je sicer relativno šibko zdravilo v primerjavi s Pulmicortom, ampak v kombinaciji z njim je pa primerljiv s Symbicortom. Vsaj pri nekaterih bolnikih.
Ne vem pa, zakaj potrebujete Aerius. Zaradi astme zanesljivo ne.
Lep pozdrav
Mitja Košnik
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia http://www.klinika-golnik.si/