Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Zdravstvo pri nas? Ukinitev porodnišnic

Ukinitev porodnišnic

V Kranju jih je čez tisoč na leto. Je to malo?

Popravek. 1630. Malo?

Sam da bo denar za hummerje za Afganistan. Da ne bojo slučajno še tle šparal!

Pa poglejmo tako. Sem z obale in imam izolsko porodnišnico pred nosom. Rodila sem pa v Postojni. Moja izbira in predvsem MOŽNOST IZBIRE.

To stalno mamice poudarjajo in hitijo v Avstrijo. A do tja pa ni predaleč?

Ma brez veze. Pol pa v Ljubljani ne moreš normalno roditi, ker imajo gužvo, niso sposobni organizirat anasteziologa, kaj šele kakšen drug položaj za iztis kot leže… Jaz bi Ljubljansko p. zaprla, potem bo povsod drugod dovolj prometa za strokovnost.

Ja, ti pa si ena pametnjakovička. Zakompleksanka iz periferije.

Naša porodnišnica deluje v okviru splošne bolnišnice, kar pomeni, da kljub ukinitvi porodnišnice ves ta administrativni del ostane.

Poleg porodnišničnega dela vse osebje opravi tudi ambulantni del svojega dela, v zdravstvenem domu deluje le en ginekolog, ki pa, ne bom žalila, mene ne bo pregledova.

Opravljajo tudi ginekološke operacije, ki niso povezane s porodi itd. (nisem dovoljs trokovna, da bi to pisala), samo vem, da bomo počas ostali brez vsega, ne le brez porodnišničnega oddelka, če se ne bomo uprli.

In po moje so bile neumne tiste brežičanke, ki so se S POPADKI peljale v Postojno rodit, samo za to, ker ima pač postojna nek renome. Neodgovorno, če vemo, da je to dam cca 150 minut in ne veš, kaj se ti lahko na cesti pripeti.

Sicer pa, iz brežic do novega mesta je 50km. Brežice so pa tipična obmejna občina, socialno ogrožena, ki je zelo razposeljena po gričevjih, obmejnih vaseh in ima marsikdo že do brežic pol ure vožnje, kje je potem še novo mesto.

Ne upam si dajati izjav za Kranj, Trbovlje, ker enostavno ne poznam njihove situacije. Se bom pa zavzela za svojo porodnišnico.

Kolegica je ob drugi nosečnosti iz ljubljane na vse preglede hodila in potem tudi rodila v brežicah, ker je iz izkušenj v 1. nosečnosti videla, da se dosti bolj zavzamejo za pacientko, se z njo pogovrijo in ni številka.

Bo treba še kje drugje denar poiskat, ne vedno le na najbolj odročnih mestih slovenije. Mi je kar žal, da sem po rodu ljubljančkanka.

draga sončna e… malo popravka je potrebno: sem Ljubljančanka, ampak sem šla pa rodit v Kranj. Žal. Ampak ljubljanska porodnišnica je pač tako oblegana, da si tam samo kos mesa s številko… kot sem pogosto brala. Če se ne znajo ustrezno organizirat, je pač za pričakovat, da bo šel del strank drugam.

Očitno me nisi brala zgoraj.

Brežice so zaspale na celi črti in ne samo porodnišnični oddelek.

Če ne bo vodstvo dodelalo plana bo črtana.

Kot tam zaposleno te sprašujem če si prebrala plan bolnišnice Brežice v naslednjih 10 letih? Nisi? Sploh obstaja? Kje se vidite čez 10 – 20 let? Kakšne programe boste izvajali?

Zakaj Postojna. Najbrž z razlogom. Ponuja pač nekaj kar drugje manjka in se v prihodnosti tam tudi vidi. Če hoče ženska rodit po indijansko – pa tako bodi.

drage moje, za vso ginekologijo in ne le porodništvo se zelo močno prizadevajo za centralizacijo, še malo pa bomo mogli vsi v lj po kontracepcijske hodit…upam, da boste tudi takrat s tako lahkoto odvrnile “ah, teh 80km gor al pa dol”.
centralizacija je dobra v nekaterih strokah. npr.klinična stomatologija(ki tudi je centrializirana, saj ima le okoli 30 pacientov letno). ampak porodništvo?lepo vas prosim, tega ne gre primerjati.

ženska se od ženske razlikuje. moja kolegica je pred kratkim imela tako hiter porod, da je ob prihodu v porodnišnico samo še parkrat porinila in to je bilo to (lucky, kaj ne). ampak dejstvo je, da bi ob vožnji v kako drugo porodnišnico RODILA KAR V AVTU.

brežiška bolnišnica se zelo trudi. zavedajo se, da je kader star in za v penzijo, privabljajo nov kader kar se jim bo v bodoče gotovo obrestovalo.

pa dajte gledat malo širše, ne gledat samo na svoje riti. denarja je v zdravstvu več kot dovolj, še 5 bolnic bi lahko zgradili z denarjem, ki je na razpisih odtekel v žepe pohlepnih. pa patrije. bojna ladja, ki je nimamo kam zasidrat. falcon s katerim nihče ne leti. obnova ministerskih stanovanj, zvočna izolacija jedilnice v parlamentu za prijetnejši klepet…lepo vas prosim. res je treba šparat. vprašanje je samo na katerem koncu začet.

Očitno me nisi brala zgoraj.

Brežice so zaspale na celi črti in ne samo porodnišnični oddelek.

Če ne bo vodstvo dodelalo plana bo črtana.

Kot tam zaposleno te sprašujem če si prebrala plan bolnišnice Brežice v naslednjih 10 letih? Nisi? Sploh obstaja? Kje se vidite čez 10 – 20 let? Kakšne programe boste izvajali?

Zakaj Postojna. Najbrž z razlogom. Ponuja pač nekaj kar drugje manjka in se v prihodnosti tam tudi vidi. Če hoče ženska rodit po indijansko – pa tako bodi.[/quote]

brežiška bolnišnica v bodočih letih načrtuje zamenjavo velikega dela kadra (ker je velik del zdravnikov za v penzijo že), razpisuje kadrovske štipendije za zdravnike, v prihodnjih dveh letih ima v načrtu gradnjo urgence, načrtuje obnovo prostorov. od kar so zamenjali direktorja in nekatere predstojnike, so se spremembe že zgodile, še več pa se jih bo. in prav je tako.

Glej, nisem zaposlena v Bolnici Brežice,ne poznam njihovih programo, vem pa nekaj.

Ko sem rodila, sem bila oseba, osebje strokovno.

Ko sta bila otroka hospitalizirana so se tudi izkazali.

Glede programov – papir vse prenese, čist komot je neki zapisat, nanizat alineje. Težje je pa stvari udejanjit v praksi in se stvari, ki so stare in uveljavljene najbolje odnesejo.

Pri nas je ena starejša babica, ki nas mlade mamice včasih tudi s trdo besedo prizemlji iz naših zasanjanih oblakov, ampak sem se že z nekaj mamicami pogovarjala, ki pravijo, da jih je s svojimi “zastarelimi” metodami pa že rešila.

Tko da … Najlažje je iz ljubljanskega naslonjača neki pametovat. Če se moraš pa npr. na vsako izobraževanje vozit v Ljubljano, na vsak večji pregled tudi, pa ti to vzame časa in denarja, bi pa mal drugače gledali na to centralizacijo, ki se je danes čisto preveč razpasla po deželi kranjski.

Meni pa nekaj ni jasno. Oziroma mi je jasno samo to da je zadaj denar pa še kakšni drugi interesi, ki so še skriti. Primer Kranj.
2x sem tam rodila, vedno so bile polne sobe.
Prav tako na ginekološkem oddelku (14 dni sem dol ležala in nisem imela občutka, da nimajo kaj delat).
A mislijo ukinit samo porodniški oddelek?
Kaj pa ambulante?Tam vsak dan delata 2 ginekološki ambulanti dopoldan in popoldan. V ZD kranj sza samo dve ambulanti oz. dve zdravnici. Kam bomo pa hodili na preglede, povsod pri genekoligih je za čakat (tudi po 3 mesece) na pregled.
Ne vem na osnovi česa Kranj nima dosti “prometa”. Če bodo ukinili celo bolnišnico, bo katastrofa, če mislijo samo porodniški del, je brez veze, ker je itak v sklopu ostalega. In je npr. eb zdravnik dežuren za ginekologijo in porodništvo. Kje se bo potem prišparalo?

Tiste,ki pišete da je v redu, ste pa:
– očitne Ljubljančanke oz. nekaj v tem stilu, da imate itak vse pred nosom in sploh nimate pojma, kako se je fajn na vsak pregled vozit po 50 km in več v eno smer (tudi jaz sem rodila skoraj v rešilcu, pa sem morala samo do Kranja priti, do Ljubljane definitvno nebi prišla v enem kosu).
– ste že rodilie in ne mislite več (tudi jaz sem taka kategorija) in gledate samo nase, da bi pa kakšne druge ginekološke težave imele, jih pa 100% ne boste, ker ste tako fajn.

Saj če imamo takle folk v Sloveniji, čisto lahko delajo z nami kot s smetmi.

Sem za ukinitev in pika.
Iz Trbovelj do Celja je slaba ura vožnje kar je pa polovico manj kot iz obmejnih vasih v občini Loški potok (pejte gledat na zemljevid Slovenije kje je to) do najbližje porodnišnice – Ljubljane. Ali pa iz tistih vasi od Kočevja pa do hrvaške meje. Pozimi pot do Lj. lahko traja nekaj ur. A to ni nevarno za žensko in otroka? Po tej logiki mora biti tudi v Kočevju porodnišnica.

Mimogrede pa še to, tudi reševalci in reševalke so usposobljeni za vodenje poroda na terenu.

Ja sej resevalci pa nimajo kaj drugega pocet.

Rodila dvakrat v Brežicah in se ne strinjam z ukinitvijo. Kam pa mislijo dati vse te porodnice v NM? Pa parkirišč že zdaj ni dovolj. Je dovolj kadra? Je dovolj postelj?
V Brežicah je vse na komot – parkirišč na pretek, sester dovolj, zdravnik vedno na voljo. In ja, si človek, ne samo del tekočega traku. Porod je mogoče eden na dan, ampak to je GINEKOLOŠKO-PORODNI ODDELEK in se ne ukvarja samo s porodi. Osebje neizkušeno?

Hm, glede na vse piz****, ki so se dogajale v NM, je osebje vrhunsko. Iz Brežic ne poznam nobene porodne grozljivke, medtem ko jih je iz NM in Ljubljane za izvoz! Enostavno se za človeka zavzamejo. In menim, da bi morala imeti vsaka ženska na izbiro, ali bo rodila na tekočem traku ali v manjši porodnišnici.

Že možno, da bi VE to ukinile nam, ampak tudi ME bi marsikaj ukinile VAM, pa hvalabogu nimamo te pravice.

No, jaz pa sem vsakič rodila v Ljubljani in me samo moti to posploševanje o “tekočem traku”. Mene nikoli niso metali ven ne iz porodne ne iz oddelčne sobe, tudi za osebje nimam pripomb, ker mi niso dajali občutka, da sem zgolj številka, strokovnost je bila pa zame kot uporabnico vedno na najvišji ravni.

Ne vem kako je v Kranju, Brežicah in drugje, ampak tudi ve – če nimate lastne izkušnje, ne morete kar povprek trditi kako je v Ljubljani, Mariboru, Postojni.

Se pa strinjam – večje porodnišnice so na trenutke že prenatrpane, Ljubljana sploh. Kje bodo našli dodatni prostor za ostale porodnice, če bodo res ukinjali manjše porodne oddelke?

LP

----------------------------------------------------------------------------------------------- Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney) ------------------------------------------------------- Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)

Kot sem napisala – poznam vse tri porodnišnice in Kranj definitivno mora ostati.
Vedno poln, včasih še na pomožnih posteljah. Povprečje 4 – hm, ponavadi kar več kot 4 dnevno.
Strokovni, prijazni, odgovorni … Ne vidim razloga, da bi Kranjčanke hodile rojevat na Jesenice ali v Ljubljano!!!

poglej – nisem Lj in zaradi študija poznam njihovo mentaliteto.

Problem je čisto preprost. V manjših porodnišnicah bo zmanjkalo kadra. Novega ne bo. In prej ko se bo vodstvo odločilo za specializacijo boljše bo. Delavna mesta bodo ostala oz. še več jih bo.

Pa zakaj se Brežice ne specializirajo za npr. dermatološke zadeve. Pa blizu Hrvaške meje . Pa to je zlati rudnik – samo zmigat se je treba.

Ker semmz obale točno vem. Izolska bolnišnica pač je splošna bolnišnica z vsem kar spada zraven. Kaj je njena specialnost – kardiološke operacije.

Valdoltra. Mislim da sploh ni potrebno omenjat kako kakovostno delajo. Ampak delajo ENO

Tuttifrutti sistem ni dober.

Sem ljubljančanka. Rodila trikrat. Doma sem iz Šiške! Rodila se tadrugič v avtu na Celovški. OK?
Si tudi slučajno ne predstavljam, da bi se morala eno uro vozit v porodnišnico, ker je to za nas, “hitre” ženske absolutno predaleč.
Če so vsi reševalci usposobljeni za vodenje poroda doma, zakaj pa potem te možnosti NIIIIIIIIIIII?

New Report

Close