uho
Draga dr. Tanč,
že pred kakšnim mesec in pol sem vas spraševala, ali bi lahko vlečenje za uho pomenilo vnetje. Ker je bil mali dobro razpoložen in ni imel vročine, ste rekli, da najverjetnje ne gre za vnetje. Sem pa ugotovila, da ga ušeska precej srbijo, saj če ga malo pomencam po ušesku, mu paše in se umiri. No, pa je moja tašča vse od takrat vsakič, ko je videla da se vleče za uho, sitnarila, da ga zagotovo boli in je še mene naredila panično. Peljala sem ga k pediatrinji, ušeska seveda niso vneta, je pa rekla, da ima nekoliko več ušesnega masla in da ga to verjetno srbi. Rekla je, da ni kaj storiti edino Audiospray za otroke lahko kupim, ki pomaga sčistiti ušesno maslo. Zdaj pa me zanima vaše mnenje o uporabi tega spreja.
Potem pa še eno vprašanje: mali ima že od kakšnega 1. meseca starosti zamašen nosek, brez znakov prehlada (v bistvu sploh še ni bil bolan), ven nič ne teče, le sliši se, da je zamašen. Od začetka je bilo tako hudo, da je ponoči smrčal in sam sebe prebujal, čez dan je bilo bolje. Takrat ste rekli, da bi lahko bilo povezano s polivanjem, naša P pa je rekla, da imajo pač ozke nosne kanale in da do enega leta veliko otrok tako smrči. Zdaj pa me zanima, ali je res normalno, da je nosek še vedno zamašen, star je 9 mesecev. Sicer ne smrči več, le sliši se, da je nekaj notri, vendar občutno manj kot prej, ko je bil manjši. S fiziološko sem pa tja spravimo ven kakšen smrkelj, več pa ne. Odkar smo na GH, ne poliva skoraj nič več.
Hvala za odgovore in lp!
janja
Lahko uporabite Audispray, podoben izdelek je tudi Acerumen.
Nosek čistite s fiziološko, da prebrizgate nosne hodnike in odstranite, kar je treba odstraniti. Smrčanje ni nikoli normalno, tudi pri odraslem se šteje, da je nekaj narobe (kadilci, debelost, ipd.).
Skratka, če imate občutek, da je nos zamašen, otrok pa ponoči smrči, potem naj vsaj spec. ORl pogleda, kakšno je stanje žrelnice. Če on reče, da je v redu, potem boste samo čistili s fiziološko.
Saj zdaj ne smrči več (ko je bil manjši, je smrčal), le večkrat se sliši, da je v nosu nekaj (smrkelj), ki ga stežka spravimo ven. S fiziološko zelo redko uspe, pa še mali se dere, največkrat nam uspe, ko se med kopanjem ponesreči potunka – takrat vedno pride smrkelj ven. Verjetno zato, ker je topla voda in se smrkelj hitreje razmoči kot s fiziološko?
Saj septembra imamo sistematskega in bom prosila pediatrinjo za napotnico. Bo tako najbolje, kajne?
lp
janja
Če ne smrči več, potem le vztrajno izpirajte nos, zagotovo boste dobili ven kaj konkretnega.
Draga dr. Tanč,
ker v lekarni niso imeli Audispraya za otroke, so mi dala Otomer Baby, ki je baje enak oz. deluje na isti princip. Zdaj pa me zanima, ali naj bi iz ušeska priteklo kaj ven po uporabi spreja? Mislim, ali naj bi prišlo ven vsaj malo ušesnega masla ali ne? Saj nima iti kam naprej v uho ampak mora ven ali kako? Pri nas namreč ne pride ven prav nič, malega pa očitno kar precej srbijo ušesa, več ušesnega masla pa zagoto ima, saj mu je ušesa pogledala pediatrinja. Ne vem no, iz nosa ne dobimo ven skoraj nič, iz ušesa tudi ne… 🙂
lp
janja
Ni nujno, da bo prišel ven čepek ušesnega masla, to se zgodi le pri izpiranju (zdravnik). Pomemebno je, da vi s tem sprayem omehčate ušesno maslo, ki se bo samo odstranilo, kajti to je njegova funkcija (čiščenje sluhovoda, se sam odstrani).
Potem naj pediatrinja ponovno pogleda v sluhovode in če bo še vedno toliko ušesnega masla, da bobnič ni viden, naj ga pač izpere. Če pa tega ne zna, naj vas napoti k spec. ORL, da izperejo tam.
Aha, hvala Tanč. Še to: v navodilih nič ne piše, kako dolgo se ga lahko uporablja vsak dan. Je isto kot s FR za nos, torej se lahko uporablja vsak dan brez časovne omejitve? Sistematskega imamo 16.9., naj do takrat uporabljamo kar vsak dan?
Aja, še to. Mislim, da je bil ob pregledu bobnič viden, saj je P rekla, da sta oba sive barve. Torej očitno ušesnega masla je nekoliko več, ne pa toliko, da se bobnič ne bi videl?
Še 1x hvala!
lp
janja
Običajno uporabljamo nekaj dni zapored, potem prekinemo. Mi maslu samo pomagamo, da gre prej ven, vsakodnevno čiščenje pa ni potrebno.
Če je bil bobnič viden, potem je masla toliko, kot mora biti in po moje čiščenje sploh ni potrebno.
Škode niste naredili, za sluhovod pa ne bi bilo dobro, če bi brez potrebe to izvajali še naprej.
Če otroka srbi uhelj, potem je vzrok srbenja nekje drugje in ne v ušesnem aslu.
Pojdite na ponovni pregled.
Pozdravljeni,
Imam leto in pol starega fantka. Opazila sem da ga znajo srbeti ušeska. Kr pusti da mu dam svoj mezincek v usesno ljuknico in ga tresem. Dosti krat si pa kar sam s prstkom rine v ušeska. Vsak dan se zna praskt. Nekje sem prebrala da se lahko da tudi kaplico olivnega olja v usesek. Da pomaga proti gljivicah. Ali bi me moralo skrbeti praskanje. A obstaja kaj da mu lahko kupim v lekari.
Hvala za odgovor,
Opustite uporabo vatiranih paličic (če jih uporabljate), saj z vrtanjem s paličicami odstranjujemo naravno maščobo kože sluhovoda, ki ščiti in varuje, povzročimo pa suh in zelo srbečo kožo. Če ne čistite s paličicami, potem to za vas ne velja.
Oljčno ali parafinsko olje namasti kožo sluhovoda, zmehča ušesno maslo in dobrodejno deluje. Ni pa to zdravilo za glivice. Glivično vnetje sluhovoda je zelo redko, najpogosteje ga vidimo pri plavalcih in pri ljudeh, ki si kar naprej vrtajo po ušesih s paličicami, prsti. Pri otroku v tej starosti je to izjemna redkosti.