Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija uhajanje urina

uhajanje urina

Že kako leto mi občasno uhaja urin ( nekotrolirano ). Po obisku zdravnika mi je le-ta
predpisal Tanyz in stanje se je precej izboljšalo. Vendar pa ni povsem odpravilo problema.
Poslan sem bil v laboratorij za določitev PS, rezultat < 1,0. Istočasno sem bil poslan na UZ, kjer pa je zdravnik ugotovil, da je prostata povsem v redu:
– ni povečana
– mehur se povsem sprazni

Iz UZ se ne da ugotoviti , kaj bi lahko bilo narobe. Je pa zdravnik na UZ smatral, da težava verjetno izvira iz vnetja sfinktre.

Trenutno sem izvide dostavil na polikliniki , kjer čakam da me naročijo.

Prosim za morebitno razlago glede funkcije oz. okvare sfinktre in možnosti zdravljenja.

Za odgovor najlepša hvala vnaprej

Spoštovani!

V vašem sporočilu je nekaj nejasnih besed – pišete o “sfinktre” ali o sfinktru? Mislite pri tem na zapiralko sečnice? Ne razumem, kako bi lahko bila ta vneta.
Govorite o “PS”. Ali mislite morda na PSA? Laboratorij, kjer napišejo, da je vrednost pod 1, se zdi nekoliko nenavaden – da ne gre morda za kakšen “hitri” test?! Vrednost PSA določamo vsaj na eno decimalko natančno in odvisno od starosti in stanja osebe, je včasih vrednost 0,1 že pomembna. Vredosti PSA ne moremo določati, brez da bi poznali starost moškega.

Dobro je, da se mehur povsem izprazni. To je tudi pričakovano, če je težava v urgenci – torej nehotenem krčenju mehurja. Običajno mehur pregledamo s cistoskopijo in nato, če ne najdemo vzroka draženja, predlagamo poskus z zdravili, tako imenovanimi antiholinergiki, ki pomirjajo prekomerno krčenje mehurja. Primeri takih zdravil so Emselex, Toviaz ali Vesicare.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Da, zdravnik na UZ je omenil sfinktro in mislil na mišico zapiralko.
Izmerili so mi PSA in navedli pod 1,0 na eno decimalko natančno.
Star sem 46 let.

Rad bi dodal , da mi urin uhaja, ne da bi me kaj tiščalo. Tud ko grem
urinirat, to uspešno izvedem, vendar na koncu se curek prekinja in ko
že končam, mi še vedno nekaj priteče.

Poleg tega opažam, da urin precej zaudarja z značilnim vonjem Precej zoprno.

Spoštovani!

Če urin zaudarja, lahko gre za vnetje. To se ugotovi z analizo urina. Preiskava Sanford pove, kateri so povzročitelji vnetja in omogoči ustrezno zdravljenje. To je vsekakor smiselno razčistiti.

Kapljanje po uriniranju je lahko povezano z nesproščenim uriniranjem, siljenjem, da bi na koncu “vse” izpraznil, kar lahko povzroči, da se zunanji sfinkter zapre prej kot notranji, urin, ki ostane ujet vmes pa se nato izprazni kot kapljanje po uriniranju. Mogoče pa so tudi “terminalne kontrakcije” – to pa že spada na področje urodinamske preiskave, ki je po cistoskopiji ena od možnih preiskav, s katerimi bi lahko natančneje opredelili vaš problem. Seveda je treba poznati tudi celo zgodbo – ali jemljete še kakršnakoli zdravila, ali ste se/se zdravite pri nevrologu…?

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close