Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Ugriz zajca

Ugriz zajca

Pozdravljeni.

Včeraj zvečer me je v palec močno ugriznil zajec, ki živi na podeželju zunaj na prostem, na delu travnika, ki je ograjen z ograjo, ima tudi leseno hiško (cez dan je vedno zunaj na travi).

Kirurg mi je ocistil in zašil rano ter me cepil proti tetanusu (cepljena sem bila pred vec deset leti) in mi predpisal antibiotik. Spraseval me je tudi, ce bi zajec lahko imel steklino, zdaj me pa skrbi. Kot rečeno, zajec živi zunaj, na deželi, do njega lahko pridejo tudi divje živali. Prijemala sem ga, ker mu je po navodilu veterinarja treba mazati eno taco s canestenom (glivice). Sicer je bolj divje sorte, ampak grizel pa takole še ni.

Zanima me, kako ravnati.., na kaj biti pozorna, opazovati zajca tako kot npr. psa 10 dni? Je po tem casu, ce bi bilo z zajcem kaj narobe, pri meni še mogoče kako ukrepati v primeru okužbe? Pred 28-leti sem bila sicer cepljena proti steklini, to je najbrz že predolga doba za aktualno zaščito?

Vnaprej lepa hvala za vaš odgovor in čas.

https://www.gov.si/teme/steklina/

Dober dan, Slovenija je od leta 2016 dežela, prosta stekline.

Ugrize živali sicer obravnavajo antirabične ambulante, ki se nahajajo na Območnih enotah NIJZ, kjer vam tudi svetujejo.

V kolikor ne bi živeli v deželi, ki je prosta stekline, in bi vas ugriznil zajec, bi znano žival opazovali, v primeru neznane živali pa bi vas cepili.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za odgovor.

Smem še vprašati, kako dolgo opazovati zajca?

Lep pozdrav.

Način in trajanje opazovanja živali določi veterinar, ki je opazovanje (preglede) tudi izvedel. V primeru psov se je opzaovanje včasih izvajalo 10 dni; nekatere manjše sesalce pa do 20. Kot rečeno, se postopkov zaradi steklina prostega stanja več ne izvaja.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za odgovor.

New Report

Close