Ugriz klopa v 1.trimesečju
Pozdravljeni
Sem v 12. tednu nosečnosti. Danes sem za kolenom opazila klopa. Lotila sem se ga odstranjevat in se mi je zatrgal. Zelo me skrbi to ker sem noseča in vse okužbe, ki sem jih lahko staknila. Kako lahko to preverim? A obstaja kaka preiskava? Kako je v takem primeru z razvojem otročka?
Prosim za odgovor
Spoštovana,
tveganje, da bi klop, ki ste ga nepravilno odstranili (predvidevam, da ste ga odtrgali, namesto da bi ga “odvrteli” in je v koži ostala glava, ki zna delati težave zaradi reakcije okolnega tkiva – tim. “tujkove reakcije”), okužen z virusi (povzročiteljem klopnega meningitisa), borelijo ali erlihijo, obstaja, a je majhno. Še manjša je nevarnost, da bi zboleli vi – in le v tem primeru bi se lahko prenesla bolezen tudi na plod. Torej je tveganje, da bi klop povzročil škodo vašemu bodočemu potomcu, tako majhno, da vam zaradi tega ni treba skrbeti.
Testiranje je v fazi, ko ste komaj odstranili klopa, nezanesljivo – z ugotavljanjem protiteles v krvi bi le ugotovili, ali ste bili v preteklosti že okuženi preko kakšnega neopaženega klopa (ali celo komarja), pa tega sploh niste jemali kot bolezen. Pozorni bodite na znake začetne borelioze pri vas – o tem je ogromno napisanega v drugih MedOverNetovih forumih. V tem primeru vas bodo zdravili z antibiotikom, ki ni škodljiv za plod.
Lepo se imejte, mažite se z “repelenti”, nosite v gozdu in na travnikih dolge hlače – in če najdete še kakšnega klopa, ga s pinceto odstranite z vrtenjem in ne trganjem…