Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Ugriz klopa in dojenje

Ugriz klopa in dojenje

Spoštovani!

Na forumu Dojenje sem postavila vprašanje:

———————————————————————————————–
Avtor: Marija
Datum: 21-10-04 23:17

Pozdravljeni!

Pred nekaj dnevi sem po sprehodu v gozdu našla dobro prisesanega klopa, ki sem ga uspešno odstranila in mesto ugriza razkužila z alkoholom. Naslednji dan se mi je mesto uboda zagnojilo in pojavila se je rdečina. V skrbeh sem, kaj storiti v primeru okužbe z borelijo ali klopnega meningitisa, in če sem slučajno okužena ali se okužba lahko prenese na otroka, ki ga dojim. Zanima me, če je obolelost in terapija združljiva z dojenjem.

Lep pozdrav
Marija

In dobila odgovor:
————————————————————————————————
Avtor: LLLKarmen
Datum: 22-10-04 20:07

Draga Marija,
na mestu klopnega vboda se je pojavila rdečina. Skrbi vas ali se lahko morebitna okužba z borelijo ali klopnim meningitisom prenese na dojenega otročka. Zanima vas tudi, ali je terapija za ta obolenja združljiva z dojenjem.

Marija, če se bo vnetje širilo, vam svetujem, da obiščete zdravnika. Vnetje je verjetno posledica ugriza, saj se rdečina, ki se širi in je posledica borelije pojavi kasneje, nekako v 14. dneh. Terapije za zdravljenje morebitne borelije in klopnega meningitisa so združljive z dojenjem.

Svetujem vam, da vprašanje postavite na sosednjem forumu »Cepljenje« saj se zdravnici epidemiologinji dr. Nina Pirnat in dr. Eva Gril najbolj kompetentni za odgovor.

Prijazen pozdrav!

Karmen Mlinar,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
————————————————————————————————

Mene zanima ali se virus klopnega meningitisa ali bakterija borelie lahko prenese z dojenjem na dojenčka?

Hvala.

Lep pozdrav
Marija

Spoštovani!
Gnojenje in rdečina , ki nastaneta na mestu vboda klopa v prvih dneh po vbodu, sta posledica reakcije telesa na klopove strupenine. Prizadeto mesto hladite z ledom in alkoholnimi obkladki. Če se gnojenje ne bi izboljšalo, obiščite izbranega zdravnika.
Lymska borelioza, ki v prvi fazi lahko poteka kot rdeč kolobar, ki se širi in centralno bledi, se pokaže šele kasneje, običajno po tednu dni in več – po vbodu. Če bi na mestu vboda nastala rdečina, ki je povsem v nivoju kožu, in se širi, v sredini pa bledi, obiščite izbranega zdravnika, ki vam bo predpisal ustrezno zdravljenje.
Lyme boreliozo in klopni meningitis na človeka prenaša klop in se ne prenašata z dojenjem.
Klopni meningitis zdravimo le simptomatsko, boreliozo pa z antibiotiki. Antibiotiki, ki jih predpisujemo, so združljivi z dojenjem (in nosečnostjo), le zdravnika je potrebno na to opozoriti.
Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za vaš odgovor.
Vem, da vsak klop ni kužen in upam, da moj ni bil. Ta rdečina, ki jo imam je le lokalna reakcija na mestu uboda.
Na internetni strani: “Klopi in bolezni, ki jih prenašajo” sem opazila, da piše: “S pravilno toplotno obdelavo mleka in mlečnih izdelkov preprečujemo prenos virusa klopnega meningoencefalitisa preko okuženega mleka.”. Zato sem pomislila, da bi tudi pri dojenju, seveda v primeru bolezni, lahko prišlo do prenosa okužbe.

Opisani so primeri prenosa virusa klopnega meningoencefalitisa ob uživanju surovega (neprekuhanega) kozjega mleka, interhumanega prenosa nisem zasledila. Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close