Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina ugriz klopa

ugriz klopa

pred 1 tednom me je ugriznil klop, na začetku je bila le rdeča pika kakšna 2 dni ko sem opazoval, sedaj danes po kakšnem tednu sem opazil da se je sam ugriz nekoliko povečal (temnordeča izboklina), je pa tudi okrog pika nekoliko pordečela koža v obliki kroga nekje 2,5-3 cm premera, zanima me ali je to običajno ali so to lahko znaki borelioze? vem da pri boreliozi dobimo bele in rdeče kolobarje, zato me zanima je to lahko začetek tega ali gre za običajen pojav? bi moral čimprej obiskati zdravnika?

Spoštovani!

Opisano bolj govori za lokalno reakcijo na klopov ugriz. Kolobar naj bi imel vsaj 5 cm v premeru, s sredinskim delom v normalni kožni barvi.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

hvala za odgovor.

imam še nekaj splošnih vprašanj o klopih. zanima me ali so nevarni samo navadni gozdni klopi-rdeči zadnji del, ali tud taki ki jih najdemo okrog hiše – ki jih dobivajo predvsem mačke in psi iz okolice v grmovju in travniku, verjetno gre za rjavega pasjega klopa? vsaj kolikor sem lahko zasledil. na neki angleški strani sem zasledil da ti klopi sploh ne prenašajo nekih znanih bolezni, medtem ko naj bi v sloveniji vsi klopi prenašali vse bolezni? kakšna je sploh okuženost klopov enih in drugih ? sam sem namreč dobil klopa doma, od mačke najverjetneje
zasledil sem tudi 2 čudna podatka, namreč en pravi da naj bi vsak 10-10000 klop bil okužen, drugi pa da je kar 20% okuženih, kar se mi vseeno zdi malo prevelika številka?

Spoštovani!

Klopi so samo v različnih ravzojnih fazah, čeprav so iste vrste.

Ne spomnim se predvidevanja, koliko je okuženih, niti kolikokrat okuženi okužijo človeka. Že eden je preveč.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

ponovno se javljam s še enim vprašanjem
namreč zadeva se mi je povečala na 5×6 cm in sem tudi obiskal zdravnika, kjer mi je predpisal antibiotike zaradi suma na EM. bi pa vprašal kaj se zgodi če dobim še kakšnega okuženega klopa v tem obdobju? je potrebno dozo povečat ali zaradi delovanja antibiotikov ne pride do nove dodatne okužbe?

Spoštovani!

Če se ne ojavi nov kolobar, ni potrebno ničesar ukreniti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Lepo pozdravljeni,

Tudi jaz imam vprašanje glede ugriza klopa. In sicer: pred približno mesecem dni sem na nogi našla klopa. Teden dni kasneje sem na notranji strani gležnja opazila modrico (ta je približno 20 cm oddaljena od mesta ugriza klopa). Modrica na dotik ne boli, zvečer pa je najbolj izrazita. Ne spomnem se, da bi se udarila, poleg tega bi najbrž modrica od udarca morala že izginiti (v treh tednih?). Na mestu ugriza ni nastal kolobar, ostala je le rdeča pika. Zanima me, ali je možno, da je modrica na gležnju povezana z ugrizom klopa. Sprašujem, ker se je dedek pred letom zdravil za eno od bolezni, ki jo je dobil zaradi ugriza klopa, ni imel kolobarja, ampak le modrice na komolcih in členkih na prstih.

Že vnaprej hvala za odgovor.

Spoレtovani!

Ker je opis malce nenavaden, težko pritrdim, ali ovržem sum na boreliozo. Če gre za spremembo, večjo kot 5 cm v premeru, pojdite k zdravniku.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

spet se javljam glede klopa saj še vedno ne vem a gre za alergijo ali borelijo

torej 12.4. nekje sem imel ugriz, ugriz je kak teden zgledal brez vsakih posebnosti
-čez 1 teden sem opazil rdečino okrog ugriza v premeru kakšne 2,5 cm (takrat sem tudi odprl to temo)
ker se je v nekaj dneh povečal sem obiskal 22.4 zdravnika, rdečina je bila velikosti 5x6cm-zmerjeno na pregledu.
zdravnik je omenil da rdečina ni tipična (nima jasnih robov in ni kolobar) in je omenil na možnost alergije, a mi je vseeno dal antibiotike hiconcil za 14 dni. ter ponovno naročil čez 2 dni, takrat se je rdečina še povečala in postala temnejša na delih, je pa tudi začela bledeti v notranjosti, a tudi ta del ni imel pravih robov, in je zgledalo kot da gre za razpršeno bledenje, ki gleda malo skozi robove, skratka nek zelo slabo zgledajoč kolobar…
-na drugem pregledu 24.4 mi je zdravnik napisal še dodatno zdravilo claritine. 1x na dan, ko je opazil da ni napredka
-ko sem že prvi dal vzel claritine je celotna rdečina precej zbledela (ostala je skoraj enake oblike, a veliko svetlejša), občutek sem dobil da je ravno to zdravilo pomagalo, čeprav verjetno možno da je tudi antibiotik začel delovat?
-ponovno sem bil naročen 29.4., kjer je zdravnik bil zadovoljen z napredkom, in me je ponovno naročil 7.5. če ne bo povsem izginilo sicer ne rabim prit., jaz osebno nisem bil tako zadovoljen saj se mi zdi da v zadnjih dneh se zadeva sploh ne izboljšuje, v prvih 2-3 dneh je šlo na bolje potem pa se je ustavilo, vsaj tak občutek imam
-skrbi me ker naj bi pri boreliji zadeva izginila tudi po 3 dneh ko začnemo jemati antibiotike ali do 1 tedna, pri meni je po več kot 1 tednu še vedno nekakšen svetel rjavkast madež, ki sicer ne oddaja nobene toplote več niti ne srbi, kot je blo to na začetku, vse skupaj deluje kot nekakšen zakrnel madež, ki pa je praktično enak po obliki kot na začetku
-uporabljam tudi mazilo diprosone od začetka zdravljenja

-zanima me če lahko iz opisanega posumite na alergijsko reakcijo ali gre za boreliozo. in v primeru da gre za boreliozo, kaj pomeni to da že več kot teden dni ne izgine, in imam občutek da še en čas ne bo ?

Spoštovani!

Tole vsekakor bolj spominja na alergijo. Vendar bi antibiotik opravil tudi z ev. boreliozo, zato zaenkrat ni potrebno nič ukreniti. Če bo kožna sprememba še vidna, pa le pojdite na kontrolo. 7. maja.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!

Še enkrat se javljam, ker zadeva še vedno ni popolnoma izginila. 7.5. sem bil na pregledu kjer sem dobil še za 1 teden antibiotike, sedaj je vse skupaj bolje in je le še malo vidna zadeva, a še vedno ni povsem dobro. Ponovno imam pregled v torek, kjer bo jasnega več

Kar pa mene zanima je, v primeru da gre za boreliozo, kako sploh vemo da so antibiotiki pomagali? Namreč tudi če je ne zdravimo naj bi po 3 tednih zadeva izginila sama od sebe, in ravno nekje 3 tedne meni traja vse skupaj kljub antibiotikom? Ali lahko kako dobim potrditev da je zadeva ozdravljena?

Spoštovani!

Načeloma pričkujemo, da je s tem zdravljenje končalo. Imunološke preiskave je smotrno opraviti šele po kakšnem mesecu, da se potrdi bolezen. V primeru zapletov poz. sumljivih težav pa boste šli takrat ponovno na pregled.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close