Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Ugriz klopa

Ugriz klopa

Lahko uporabite repelente, ki so tudi za to starost npr. Forth (http://www.lekarnar.com/izdelki/forth-proti-klopom) in so iz naravnih izvlečkov. Povprašajte v lekarni. Predvsem pa dobro pregledovanje in odstranjevanje.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

“Tak način odstranjevanje je sedaj odsvetovan. Klopa primemo s pinceto (najboljša je tista, posebej za kope), zavrtimo in odpulimo.
Izpuščaj trenutno ni tipičen za borelijo, vendar opazujte. Če nastane tipičen kolobar, pojdite k zdravniku.”

Tanč…odsvetovan zakaj? Sem s tem kaj škode naredila potem? Zakaj tak način uporablja ZD Bežigrad (pediatrija)?

Šteje, da z daljšim vrtenjem klop, ki je že dlje časa prisesan, izpusti svojo slino in s tem virus ali bakterijo v telo.
Navodila Inštituta za varovanje zdravja, ki naj bi se jih držali vsaj strokovnjaki:
http://www.ivz.si/index.php?akcija=novica&n=1771

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni!

Zanima me, ali je po 2. dozi cepiva otrok že kolikortoliko zaščiten pred meningitisom ali je za popolno zaščito potrebno počakati do 3. doze (po 9 mesecih)?

Hvala!

Seveda, po dveh odmerkih je otrok delno zaščiten (v % ni mogoče povedati kako natančno), zagotovo pa bi bolezen potekala blažje.

Pozdravljeni,
tale ‘klopna’ tema je aktualna tudi za nas, ker živimo praktično v gozdu. Zanima me, kje lahko kupim to posebno pinceto za odstranjevanje klopov, v lekarni ali še kje drugje?

lp,
mateja

Za lekarno vem zagotovo, da jih imajo.
TALE je zelo primerna.

Pozdravljeni!

Na temo zaščite pred klopi bi imela tudi sama eno vprašanje. Imam 6-mesečno hči in ravno danes sem bila v lekarni, kjer mi fermacevtki nista znali prav svetovati kateri repelent sploh lahko uporabljam pri takšni starosti dojenčka. Menda so vsi od drugega leta dalje. Tudi Forth! Potem sta našli Helpic za katerega imajo menda informacijo, da ga lahko uporabljajo otroci od enega leta dalje a fermacevtka je menila, da lahko tudi prej. Zanima me kako varna je uporaba teh sredstev pri tako majhnih dojenčkih.

lp

Vseh preparatov ni mogoče poznati, saj to niso zdravila in zdravniki nismo obveščeni o vseh možnih in nemožnih sredstvih. Za take proizvode so farmacevti mnogo bolj obveščeni in usposobljeni.

Bi kar tu nadaljevala…

Moja hči je imela pred cca 1 tednom klopa, in sicer v lasišču. Klopa sem s pinceto izpulila, šel je cel, je bil še živ, ko sem ga ven potegnila (je še migal). Na mestu ugriza je bila “buška”, ne vem, če se je naredila naknadno, ali pa jo je naredil klop. No, ta “buška” je kmalu izginila. V roku 1-2 dneh. Na mestu ugriza je še sedaj rahla trda izboklina, ki jo je sedaj tudi otipala njena pediatrinja. K njej smo šle zato, ker ima na isti strani glave, vendar nekoliko nižje sedaj povečano bezgavko. Sedaj čakamo. Pediatrinja pravi, da je zaradi klopa. In seveda me skrbi. Ker vse, kar lahko naredim je, da čakam. Ali pa lahko karkoli naredim?

Zanima me tudi, ali bi lahko bila ta bevzgavka povečana kljub temu, da klop ni bil ukužen z boleriozo oz. meningitisom. Ali pa se bezgavka poveča samo v teh dveh primerih. Sedaj je videti še v redu, ji pa skoz nekaj iz nosu teče, pa na koži se ji pojavljajo “mozoljčki”, ki jo srbijo, kolobarja ni videti, ampak menda to traja tudi do mesec dni. Pojavil se ji je herpes, sedaj tudi ječmenček na očesu. Več ne vem, ali je povezano s prehladom, klopom ali pa z ničemer… Vročine nima oz. ni huje bolana. Upam.

Zelo si želim, da bi lahko preprečila kakšne hujše posledice, pa ne vem, kako.

Je pa pediatrinja dala tudi za laboratorij pregledati kri za boleriozo oz. protitelesa, samo je rekla, da naj počakamo nekje do konca meseca, pa potem damo kri. Ker drugače je lahko izvid lažno negativen. Ali obstaja kakšen takšen pregled tudi za protitelesa klopnega meningitisa?

Pa še, ali se lahko, v primeru da izbruhne bolezen, torej ali bolerioza ali meningitis, ali se potem lahko ta bolezen prenaša tudi kapljično, namreč v roku 3 tednov pričakujemo še novega družinskega člana, sedaj pa ne vem, kako bi to lahko vplivalo ali na mene, kot nosečnico ali pa že rojenega otroka.

Upam, da nisem natrosila preveč vprašanj.

ZAenrkat ne morete nič več storiti. Ni metode, ki bi sedaj ugotovila ali je bil klop okužen (z virusom KME ali z borelijo). Protitelesa na borelijo so pozitivna šele 6 tedov po vbodu domnevno okuženega klopa. KME pa se tudi pojavlja 2-3 tedne, lahko pa tudi več tednov po vbodu. Enostavno je potrebno čakati.
Bezgavka se mi ne zdi v zvezi z vbodom klopa, prav tako herpes ne.
Pri boreliozi pričakujete kolobar, otrok ima lahko tudi posebno obliko borelijske okužbe – limfocitoma cutis, to je rdeččina in oteklina ušesne mečice, kar enako zdravimo z antibiotiki kot boreliozo.
Meningitis običajno poteka dvofazno, najprej kot nespecifična blaga prehladna viroza, nato nekaj dni nič, nato pa glavobol in otrpel tilnik.
Bolezen se ne prenaša kapljično, pač pa izključno preko vboda klopa.

Pozdravljeni!

Naš 15-mesečnik je imel klopa.
Glede borelioze mi je jasno, da bomo pbl. 1 mesec spremljali, če bo kje kakšen kolobar.
Zanima pa me glede menigitisa. Ali prav razumem, da če se bo pojavil, se bo prva faza zagotovo v roku 7-20 dni. Torej, če ne bo v roku 20 dni nobenega znaka, sem lahko glede menigitisa pomirjena, ali je možno, da ga bo dobil kasneje?

Hvala!

Prva faza oziroma prvi nespecifični bolezenski znaki se pojavijo večinoma od 7-14 dni.To su vročina, slabo počutje, glavobol, bruhanje, driska, bolečine v trebuhu in mišicah. Če tih znakov ni ne rabite skrbeti za naprej.

Pozdravljeni,

imela bi samo eno vprašanje. Moj enoletni otrok je imel v roku nekaj dni dva klopa. Zanima me ali je sedaj lahko cepljen proti OMR? Cepljenje ima v torek.

Hvala.

Lp

Lahko se cepi OMR

Pozdravljeni,

mene zanima v povezavi s boreliozo, če je res, da če se klopa odstrani v roku 24 ur, da se potem ne okužiš? To sem namreč že večkrat silšala.

Hvala za odgovor

Ne drži. Res pa je, da je okužba z daljšim časom prisesanosti klopa bolj verjetna. Opisane so bile okužbe tudi samo z nekaj urami prisesanega klopa.

Pozdravljeni,
v treh tednih se zatrgan delček klopa na vratu hčerke ni sam izločil. Mesto ugriza se ni zagnojilo. Videti je kot napet mozoljček, na sredini s črno pikico, prekrit s kožo, ne krasto. Naj pustim pri miru in samo opazujem?
Hvala in lp!

Če je tako pri vrhu, bi ga morda zdravnik z lahkoto odstranil (tistega svežega pa se ne da brez konkretnega strganja in “kopanja” po ranici).

Lep pozdrav,

Odstranil sem klopa na nogi in po dnevu se mi je pojavil rdeč ‘flek’ premera kakšnih 2 cm. Teče 4. dan odkar se je pojavil. Naj samo opazujem ali obiščem zdravnika?

New Report

Close