ugriz
Mlajši sin je pred enim tednom ugriznil svojo 6 let staro sestrico. Vse se je zgodilo v trenutku in ni bilo moč nič narediti. Seveda mi je zelo hudo.
No in vgriznil jo je točni v prsno bradavičko. S spodnjimi zobmi ji je zagrizel v spodno polovico bradavice in ji malo “zategnil”, z zgornjimi pa v kožo nad zgornjo polovico bradavice. Ni je vgriznil do krvavega, ampak precej grdo pa, ker ji je z zobmi malo “zategnil”. Hčerka je imela vse barve od rdeče, vijolične in modre. Dali smo ji mrzle obkladke in ji namazali z bepanten kremo (meni je pomagala pri ugrizih med dojenjem). Hčerki se ugriz kar lepo celi. Zgornjo polovico bradavice ima že normalne barve, na spodnji pa se ji je naredilo rdeče, kot takšne kraste, ker ji je z zobmi potegnil. Imela jih je 4 od 4 zob. Dve sta ji sedaj že odpadli in pod njima je bolj nežna kožica.
Zelo mi je žal, da tega dogodka nisem mogla preprečiti.
Imam eno vprašanje. Lahko hčerka zaradi tega dobi raka na dojki ali kožnega raka, oziroma ima v kasnejših letih več možnosti za to?
Seveda vem, da nihče ne more vedeti kaj bo, ampak zanima me samo, če ima zaradi tega kaj več možnosti?
Hvala za odgovor in lepo vas pozdravljam!
Draga nd,
upam, da si ne očitate zaradi dogodka, ki ga niste mogli preprečiti. Poškodbe so kljub pazljivosti staršev pri otrocih zelo pogosta stvar! Opazujte celjenje. Brazgotina se bo sčasoma krčila (tudi več let) in menim, da deklica ne bo imela posledic. Tkivo je na tem mestu dobro prekrvavljeno in oživčeno, zaradi česar bo celjenje še hitrejše in lepše. Verjetno pa ni izgledalo prav nič lepo in vam je povzročilo veliko skrbi, ker je tkivo tukaj zelo nežno in se torej lahko poškoduje.
Ker bo deklica kmalu na pragu pubertete, ne poudarjajte poškodbe, da ne bo imela zaradi tega nizke samopodobe. Večkrat izjavite kaj pozitivnega npr. – aha, lepo se je zacelilo ali – no, zdaj se pa ne pozna več! V primeru, da bi deklici ostala manjša brazgotina, se odsvetuje pretirano sončenje tega področja. Po več desetletjih bi lahko nastal tukaj kožni rak, če bi bilo področje pretirano izpostavljeno soncu. Uporabljajte torej zaščitna oblačila in kremo za sončenje z visokim faktorjem. Povečanega tveganja za raka dojke zaradi poškodbe same pa ni.
Lep pozdrav in srečno z vašima navihancema!
Irena