Ugotavljanje protiteles – norice
O najlepša hvala za super hiter odgovor. Me pa zanima ali je možno, da sem koze prebolela preko herpesa? Kot otrok in najstnica sem imela tudi po 10xletno herpes, sicer ne po telesu ampak na ustnicah oz. po obrazu. Sedaj je ze cca. 3 leta mir, odkar sem zanosila in rodila herpesa še nisem imela. Zelo mi je zanimivo, da sem jih izgleda nekako prebolela a sploh nevem kdaj in kako. Hvala in lep pozdrav.
Spoštovani,
zdravnica osebna mi je priporočila ta test in prosim za interpretacijo rezultatov in mnenje o izvidu, ker je sedaj odsotna. Sem noseča 20 tednov.
Norice je imel sin že 2 leti nazaj, jaz jih nisem dobila. Tudi sedaj nisem bila v kontaktu z nobenim, ki bi jih preboleval. Sin je bil v vrtcu v mesecu januarju pa do sredine februarja. Cepljena nisem bila, v otroštvu ni zavedeno v kartonu, da bi jih prebolela.
Variz. zoster IgG-abs: višji od 2000 mlU/ml
Probably earlier contact with varicela or after vaccination.
If no vaccination: suspicion of acute or recent varicella infection. Follow up recommended in 7-10 days as well as varicella IGM-abs.
Spoštovani, vaš izvid govori o tem, da imate pozitivna protitelesa IgG proti virusu varicella – zoster (noric). Ker ne navajate nobenih rizičnih stikov iz bližnje preteklosti, poleg tega pa ste tudi navedli, da je norice prebolel vaš takratnji 2-letnik (vi pa ste bili brez znakov okužbe), to pomeni, da ste norice očitno preboleli že prej (najbrž v otroštvu), a jih pač niso prepoznali. Nekateri otroci imajo ob noricah zelo malo izpuščajev, ki jih lahko tudi spregledamo.
Spoštovani,
hvala vam za hiter odgovor. Ja, sin je norice prebolel priblizno 2 leti nazaj.
Sedaj me je klical zdravnik da naj jutri ponovno oddam kri za isto preiskavo, vendar se IgM.
Pričakovala sem rezultat ali sem jih ze prebolela ali ne. Nikakor pa ne da bi jih ravno prebolela oziroma prebolevala.
Torej ne pričakujem posebnosti v ponovnem izvidu?
Prijeten večer vam želim.
M
Zdravnik je naročil IgM, ker tako tudi piše na laboratorijskem izvidu. Predvidevam, da ni vedel, zakaj ste oddali kri. Morda je mislil, da ste bili v rizičnem stiku in sedaj ugotavljate, da ste se okužili ali ne. Kakorkoli, glede na vaše navedbe, da ste se testirali zgolj iz želje po “vedeti”, ali ste norice preboleli ali ne, tudi po pregledu IgM (ki bi govorili o sveži okužbi), ni pričakovati, da bi bili IgM pozitivni.
Spoštovani, sicer nisem ginekolog in ne infektolog, ampak glede na to, da ste z noricami že zboleli, menim, da bodo laboratorijsko potrjevali, da gre res za norice in na kakšno drugo izpuščajno bolezen. Posebnih drugih ukrepov v tej fazi ni. Virus noric v zgodnji nosečnosti, je, žal, lahko teratogen, in povzroči smrt zarodka, a ne pri vseh nosečnicah. Glede na zelo zgodnjo nosečnost se boste verjetno pogovarjali o nadaljevanju nosečnosti, tveganjih pa nastanek morebitnih okvar. Želim vam vse dobro.