Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Multipla skleroza “udrtinice” na mestu injiciranja

“udrtinice” na mestu injiciranja

Ojla

Pred tremi tedni sem opazila da imam na nogi točno tam kamor si dam injekcije udrto, nastala je taka dolinica, malo tudi zaboli če pritisnem. Zdaj sem prešaltala na roke( itak ta mesta za pikat večkrat menjavam). Koža na nogah pa ni videti nič vneta, razen rdeče fleke sem mela, pa to jih imam itak povsod kjer se pikam. Je kdo drug že opazil kaj takega pri sebi, a se te “dolinice”popravijo, verjeto je bolš da si tja nekaj časa ne dajem injekcij. Aja imam pa Rebif torej podkožno injiciranje.

pozdravček, pa lepo pomlad z veliko sonca želim vsem na forumu.

Tisa, jaz si vedno prej pretipam mesto, kamor želim vbosti injekcijo Rebifa. Če je kaka zatrdlina ali kaj podobnega na tem mestu, grem kak centimeter stran.

LP, B.

Ma ja saj tudi jaz izberem najbolše mesto, ampak te udrtinice so mi ratale ko sem si nekaj časa dajala v noge. Skrbi me da ni kako vnetje ali kaj podobnega. Misliš da bi morala nevrologinji pokazat? Kaj pa če te tisto mesto kamor se želiš zbosti rahlo boli če pritisneš, pa drugače ni fleka ali modrice in zatrdine, se potem ne pikneš tam?Mene večkrat velika površina(namenjena za pikanje) na pritisk malo boli, tako da ne najdem “nedolžno” mesto.

pozdrav

Vsekakor ti priporočam, da to pokazes nevrologinji ali medicinski sestri. Mene medicinska sestra vedno povpraša kako je na mestih vboda in ji včasih pokažem. Pokliči svojo medicinsko sestro po telefonu, če te zelo skrbi oziroma če te boli.

Pa si ohlajaš mesto vboda? Jaz si ohlajam pred vbodom, spucam z alkoholom, pustim da se alkohol osuši in vbodem. Po injekciji prilepim preko mesta vboda nov alkoholni tamponček, nato pa zopet hladim s hladilnim gelom.

Mene sestra od Higieje obiskuje vsak mesec in se tedaj pomeniva o takih problemih.

LP, B.

Tudi jaz imam isti postopek pred vbodom, razen tega da si ne hladim, si pa potem mesto vboda malo masiram. Bom pa pokazala te moje noge nevrologinji na naslednjem pregledu. Pa še to, na koliko časa pa imaš kontrolne preglede pri nevrologu? Jaz jih imam na 5-7 mesecev. Kako pa zgledajo? Jaz vedno delam tiste “telovadbe” na pregledu- prst nos, peta koleno, iz tega bi lahko že sama doma videla če je kaj narobe. Kaj pa magnet? Meni so glavo slikali samo enkrat, na začetku.
Hvala za odgovore B

lep sončen pozdrav

MR sem imel od leta 2000 lani drugič. Nič sprememb.

Tista “telovadba” je tudi pri meni obvezna, bolj pomemben pa se mi zdi pogovor z nevrologinjo. Moja nevrologinja si za tek pogovor vzame čas, jaz pa ji lahko predstavim vprašanje, katerih sem se spomnil v teh 6-8 mesecih.

LP, B.

Mi kdo lahko pove kakšna je povezava med lezijami v možganovini in ali so poškodbe (bele pikice na MRI sliki) popravljive in kako. Ker večjih fizičnih težav nimam, se z mano ne želijo kaj posebno ukvarjat. Občutek omotice, slabega vida itd so le delno zaznavne s pregledi vida ali ravnotežja. Edino kar zaenkrat odstopa je MRI z novimi lezijami (nastale v 2 letnih), počasno prevajanje po vidnem živcu, propadla je vzdražnost enega izmed labirintov. Razumem, da ko je škoda narajena, ni poti nazaj. Ali pač ? Ali je smiselno zahtevat čim hitrejšo diagnozo MS pri nevrologu (do sedaj jo je potrdil le radiolog) in terapijo z zdravili? Groza me je, ker so se slike glave po MRI slikanju v tako kratkem času zelo poslabšale; v bistvu so se stare lezije povečale in hkrati nastale nove na novih področjih možgan… Nevrolog do sedaj ni pomagal, niti ni pregledal izvidov, le naročil pri drugemu na pregled, ki bo čez doooolge mesece.

New Report

Close