udarec v stegno
Pozdravljeni,
pred 11 dnevi sem se pri padcu močno udaril v zgornji notranji del stegna (blizu spolovila). naslednji dan se je začela pojavljati potplutba(ta je sedaj skoraj izginila), bolečina pa je skoraj izginila v dveh dneh. po 4 dneh od dneva padca sem šel na daljši sprehod (kakšno uro trajajoč), po tem pa mi je čez noč zrasla izboklina na mestu, kjer sem se udaril, pa tudi bolečine so se zopet pojavile, tako da pri hoji šepam. v nekaj dneh se je izboklina še večala, tako da je sedaj velika približno kot 1/3 teniške žogice in je na otip trda. takoj, ko se je izboklina pojavila, sem jo začel mazati z lokohepanom, saj sem sumil, da gre za krvni strdek. ker se stanje ni izboljšalo, sem šel v petek, torej 2 dni nazaj, do osebnega zdravnika, kjer je ugotovil, da je vzrok izbokline lahko tudi strganje mišice, zato me je napotil v klinični center na ultrzvok. tam pa je doktor pri pregledu ugotovil, da gre za hematom, in me sploh ni napotil na ultrazvok, češ da je diagnoza pravilna in ni potrebe po ultrazvoku. svetoval je le masažo z ledom in mazanje z že omenjeno kremo. stanje izbokline se do danes še ni nič izboljšalo, zato sprašujem še vas za mnenje; ali se bo poškodba pozdravila samo z metodami, ki mi jih je zdravnik predpisal in koliko časa traja takšno zdravljenje? kaj, če se stanje ne bo izboljšalo tudi po npr. 10 dneh?
Spoštovani,
priporočam Vam počakati 3 do 6 tednov. Običajno telo tako razlito kri razgradi in posrka, lahko pa se oblikuje s tekočino napolnjena votlina (serom) ali pa se kri organizira v brazgotino, ki se kaže kot zatrdina. V zadnjih dveh primerih, predvsem v prvem, je potrebno operativno zdravljenje, v drugem primeru pa le, če je brazgotinasta zadebelitev preveč moteča.
V primeru, da v predelu otekline začnejo naraščati tudi drugi vnetni znaki (bolečina, rdečina, lokalna toplota) Vam priporočam takojšen pregled pri Vašem zdravniku,
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
zopet vam pišem v zvezi z že omenjenjeno poškodbo v stegnu. Sedaj je minilo že 8 tednov, odkar sem dobil udarec v stegno in oteklina je v tem času že izginila, ostala pa je zatrdlina, ki je še vedno vidna (majhna izboklina). Bolečin pri normalni hoji ne občutim več, sem pa znova začutil boečino v poškodovanem predelu, ko sem šel hodit na bližji hrib (prvič po poškodbi). Na tej poti je treba hoditi bolj intenzivno in je tudi velika strmina poti. Tako me je začelo boleti predvsem pri hoji navzdol, vendar je bolečina po nekaj urah izginila.
Sedaj me zanima, ali bi moral še na kakšen pregled ali se bo poškodba sčasoma vseeno sama sanirala ter ali je prav da lahko začnem z že bolj intenzivno vadbo, npr. kolesarjenje, tek?
Spoštovani,
priporočam Vam stopnjevati obremenitve do bolečin. Bodite posebej pozorni na ogrevanje (5 minut) in raztezanje (stretching – 3 krat po 30 sekund posamezen položaj) ter raztezanje tudi po obremenitvah. S tem boste zmanjšali možnosti, da spet pride do podobne poškodb. Izboklina se bo zelo verjetno še zmanjšala, popolnoma izginila pa malo verjetno.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih