Udarec v palec na nogi
Pozdravljeni!
Včeraj se mi je sin udaril v palec na nogi, imel je hude bolečine, kajti nohek je takoj dobil vijoličasto barvo po sredini nohta. Takoj smo mu ohladili celi prst z nohtom in kasneje namazali z kremo tea tree od justa, ki ima antibakterijski učinek in protivnetni. Bolečine so bile kar hude in tudi če ni premikal noge ga je zelo bolelo. Čez kaki dve uri je bilo boljše in je celo noč lepo prespal brez joka, danes zjutraj je malo pojamral, da ga malo boli, vendar ko je stopil na noge ni jokal in je normalno hodil. Včeraj zvečer pa so bile bolečine tako hude, da je kričal. Zanima me če se mora nohek v vsakem primeru odtraniti, ali mu bo sam lepo odpadel in zrasel novi, kajti skrbi me, če pride do kakih komplikacij. Mi lahko prosim še svetujete s čim mu lahko mažem ali umivam nohek, da ne bi prišlo do kakih vnetij, zaenkrat prst ni bil nič otečen, le po sredini nohta je vijoličaste barve, ker se mu je spodaj pod nohtom nabrala kri. Sem pa tudi zaskrbljena da ne bi dobil kako glivično vnetje, ker je sedaj kar velika verjetnost da pride do tega.
Zanima me tudi če lahko uporabim olje tea tree od justa in mu s tem malo namažen, včeraj sem bila malo skeptična ker je eterično olje.
Vnaprej se Vam zahvaljujem za Vaš odgovor
Noht ne morete zaščiti ali preprečiti vnetje pod njim z nobenim mazanjem. Le mrzli obkladki, da se zmanjša oteklina.
Kadar pride do izliva krvi pod noht, je najbolj oditi takoj na urgenco, ker se potem v nohtek naredi majhna luknjica, kri odteče in noht je rešen. Če pa čakamo in pustimo, se noht najpogosteje vname in odstopi. Če je hematom po nohtom majhen, se lahko pozdravi tudi samo od sebe.
Pozdravljeni,
Naš se je tudi udaril v noht, ki je takoj počrnel, čez cca 5 dni pa se je začel cediti gnoj ven in prstek je bil rdeč. Dobila sva amoksiklav, na kontrolo je rekla naj prideva, če se oteklina ne bo zmanjšala. Noht je praktično sedaj po 3 dnevu AB v redu in se dviguje (zgleda kot da bo del nohta odpadel). Zanima pa me, koliko časa naj še jemo AB? Fant je star 2 leti in jemlje 2,5ml na 12 ur.
Mi je pa res zanimivo to kar ste napisali in kar se je pri nas zgodilo, da se v primeru izlitja krvi noht vname… – si ne bi nikoli mislila.
Hvala
Simona
Za takšna vnetja je primerno jemati antibiotik 10 dni. Amoksiklav je uporaben po pripravi v lekarni 7 dni.
Hvala za odgovor. Še eno vprašanje se mi je porodilo: če je se mu noht na eni strani suši oz. izgleda, kot da je v fazi sušenja / odpadanja, ali lahko rast novega nohta, vkolikor stari ni odstranjen spet povzroči gnojenje? Skratka zanima me, če moramo vseeno na pregled oz. odstranitev nohta, ki se je delno dvignil in posušil.
hvala .
Običajno noht odpade kar sam. Lahko pa se zgodi, da nov noht starega kar izpodrine, čerpav ta ni odpadel.
Če otroka noht ne moti, lahko čakate, če pa se zadeva v obutev, pri hoji, pa pojdite na pregled.