udarec v mišico
Pozdravljeni,
pred 14 dnevi sem pri nogometu dobil močan udarec v zadnjo mišico pod kolenom, nastala je močna oteklina. Približno 5 ur po poškodbi sem na poškodovani del noge dal led. Naslednji dan pa sem si dajal obhladke z domačim kisom in glino. Po tednu dni stanje ni bilo nič boljše, na poškodovanem mestu pa je nastala bula v velikosti 1/3 tenis žogice. Nakar sem obiskal zdravnika, ki mi je po predledu z ultrazvokom povedal, da hemathona naj ne bi bilo, vendar me je opozoril, da naj se po 11 dneh vrnem, če se stanje ne bi izboljšalo. Po dveh dneh sem obiskal drugega zdravnika, ki je rekel da imam hemathom in mi ga skušal punktirat. Kri naj bi bila že preveč strjena, zato bule ni mogel spunktirat. Zdravnik mi je svetoval, da naj bulo mažem z hepan gelom, kar še redno delam danes. 14 dni po poškodbi sem dobil mnenje tretjega zdravnika, ki mi je povedal, da naj bi šlo za počeno mišico in da je potrebno mirovanje 6 tednov.
Glede hemathoma me zanima ali je stvar potrebno operirati, ali pa jo je možno pozdraviti na kak drug način (ultrazvok, masaža).
Zanima me vaše strokovno mnenje.
Lep pozdrav!
Spoštovani,
Običajno uspe telo hematome, če le niso zelo veliki, razgraditi in posrkati samo. Operativno zdravljenje Vam svetujem le, če se to ne bo dogodilo.
Tudi raztrganine mišic se običajno zdravi neoperativno. V slednjem primeru je pomembno obremenjevanje poškodovane mišice LE DO BOLEČINE in zgodnje raztezanje poškodovanega predela. Popolnoma raztrgana mišica rabi do popolne zacelitve od 6 do 12 tednov. Na polne obremenitve se vrnite POSTOPOMA!
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Priporočam nujen pregled v najbližji kirurški ambulanti. Potrebno je izključiti “kompartment sindrom”, to je stanje močno povišanega pritiska v mišični loži, ki lahko, če traja dolgo, povzroči odmrtje mišice ali celo okončine.
Prvi ukrepi so sicer višji položaj poškodovane okončine od prsnega koša in hlajenje poškodovanega področja z ledom po 20 minut z urnimi presledki.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
S kolesom sem padel in sicer na tak način, da sem se ujel v žico, napeljano med dva obcestna stebrička. Žica se mi je pritisnila ob obe nadlakti, posebej močno ob levo. Biceps mi je tako rekoč priščipnilo med žico in kost in me vrglo s kolesa. Roke ne morem stegniti za polni kot, ker v zadnjih 45 stopinjah nastopi hujša bolečina. Zanima me, ali je lahko kaj hujšega, ali pa je potrebno le počivanje roke (navezal sem si ruto okoli vratu). Skrbi me, ker sem levičar in se moram učiti.
Spoštovani,
glede na opis poškodbe je mogoče, da je prišlo do hujše poškodbe. Priporočam čimprejšnji pregled poškodovanega področja z ultrazvokom.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
Včeraj sem na rokometni tekmi, dobil udarec s kolenom v stegensko mišico (spredaj), kakšen centimeter, dva višje od kolena. Kjer sem dobil udarec je tudi nastala manjša bula, velikosti namiznoteniške žogice, in bila je kar precej trda. Nogo sem ves čas imel v stegnjenem položaju, saj je skrčiti nisem mogel, ker sem pri tem dobil močno bolečino v celi sprednji del stegenske mišice. Doma sem nekaj ur po tekmi (3-5 ur) hladil z ledom in mazal z perskindolom. Danes je bolečina podobna včerajšni vendar, lahko nogo pokrčim malenkost, a ne preveč saj nastopi enaka bolečina kot včeraj. zanima me, če se je potrebno oglasiti pri zdravniku, da opravi rendgen ali naj samo počivam, hladim in maže, naprej?
Že v naprej hvala za odgovor.
LP!
Spoštovani,
priporočam klinični in ultrazvočni pregled pri zdravniku.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Zivjo pred dvema dnevoma sem padel z cross motorjem in imel sem tudi zascitna sredstva kolencnike. A ko sem padel mi je kolencnik zabilo v koleno (dobil sem mocen udarec v sprednji del levega kolena). Po udarcu koleno ni bilo oteceno drug dan zjutraj pa . Narocil sem se na ultrazvok in ga tudi opravil. Povedali so mi da so vse vezi inmisice cele ampak imam pod zgornjim delom kolena oz.misice sesirjeno kri v velikosti 5×5cm debeline 2cm naj hladim ter pocivam in bo vse samo zginilo. Sedaj pa vas prosim za vase svetovanje kaj lahko delam in kaj ne ter ali bo res samo zginilo hvala za vse nasvete lp.
Spoštovani,
glede na to, da je na koleno delovala velika sila, priporočam najprej klinični pregled. Zanj se lahko dogovorite s tajnico na telefonu 041 654 330. Precej verjetno je namreč, da je v kolenu prišlo do kirurško pomembnih poškodb.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih