Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Udarec v glavo (dojencek)

Udarec v glavo (dojencek)

Spostovani,

Trenutno smo na dopustu, tako da imamo previjalno mizo ob kuhinjskem pultu, ki je nekoliko visji od previjalne. 2 mesecna dojencica je zelo rada na trebuscku, tako da se je obrnila na trebuh in drzala glavico gor. Vcasih na previjalni pasemo kravice. Ves cas sem bila zraven, vendar ji je vseeno glavica omahnila na tisto stran kjer je pult, jaz pa sem bila prepozna, da bi jo ujela in se je z desno stranjo glavice udarila ob rob pulta. Udarec ni zgledal sunkovit.

Dojencica je malo zastokala, ni zajokala. Obrnila sem jo in vzela v narocje, da jo potolazim in pogledam, ce je vse v redu. Potem ni jokala, obnasala se je normalno. Celo malo smejala. Mene pa vseeno skrbi – ali bi lahko prislo do kaksne poskodbe?

Na mestu udarca je malo rdece, ki pa izginja. Oteceno za enkrat ni. Ko se dotikam dela, kjer se je udarila, da preverim ce je oteceno, ni videti, da bi jo bolelo.

Po dogodku sem jo podojila. Normalno je jedla in zaspala. Potem sem jo zbudila, da vidim ce se zbudi in se je. S pogledom in glavico je lepo sledila igracki, ki sem jo peljala z leve na desno. Bruhala ni.

Na kaj moram biti pozorna? Bi bilo bolje, da jo peljem na pregled? Je mozno, da bi prislo do kaksne mozganske poskodbe, saj jr glavica od tako majhnega dojencka verjetno se zelo obcutljiva tudi na najmanjse udarce?

Hvala.

Odgovor je sicer veliko prepozen za vprašanja iz vašega sporočila – in ste medtem že sami ugotovili, kako “trpežni” so dojenčki, tudi ob nepričakovanih srečanjih glave z ovirami.

Kot že večkrat zapisano: bojimo se predvsem hujših, topih udarcev ob padcu z višine (npr. s povijalne mizice na tla), ki so povezani tudi z motnjo zavesti, kasnejšim bruhanjem ipd.

To, kar opisujete vi, je nedolžen malo manj nežen dotik glavice ob rob povijalne mize. Ki pa ga – predvsem zaradi vašega miru – v bodoče obložite z nečem mehkim :-).

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close