Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Udarec v glavo

Udarec v glavo

Danes sem med premikanjem v postelji po nesreci s komolcem butnila 1 mesec starega dojencka v čelo. Ni bilo z vso silo bila pa je vseeno neka sila kot je ponavadi pri premikanju okoncin. Mislim da sem ga butnila bekje na vrhu čela (pred tistih mehkim delom). Ob udracu je takoj mocno zajokal, v cca 2 minutah se je pomiril. Mislim tudi da se je ob udarcu ustrasil.

Kolikor laično opazujem ne vidim kaksne bistvene razlike v obnasanju. Tudi slikici ali igracki sledi s pogledom, bruha ne vec kot ponavadi (malo mlekca bruha/polivs vsaj enkrat na dan ze od prej, sploh ce ne podereva kupcka uspesno). Spi tudi ne vec kot ze obicajno. Modrice sicer za enkrat se ni, ima na celu 2 rdeca fleka ampak res ne vem ali je to od udarca ali od tega ker se mu čisti koza in je tako ali tako po celem obrazu mozoljast (kaksen se mu malo vname in je potem malo rdeče okoli).

Ali sem mu lahko kako povzrocila poskodbo mozganov? Predvsem me skrbi ta t.i baby shaken sindrom oz da sem mu med udarcem povzrocila da so mozgani trescili v lobanjo 🙁

Hvala in lep dan

Zaskrbljena novopecena mama

Tale nesrečni “udarček” je bil verjetno vajin prvi, zato je panika razumljiva. A je brez razloga. To, kar razumemo pod “shaken baby syndrome”, niso takšna časovno omejena in po sili udarca zanemarljiva srečanja komolca z glavico, ampak ponavljajoče se nagle pospeške in pojemke, ki nastanejo bodisi pri namernem tresenju dojenčka (predvsem v okviru zlorabe otroka, fizičnega kaznovanja) ali pa pri “športnem izživljanju” (ko se z dojenčkom, ki samostojno še niti ne sedi, z gorskim kolesom spravijo s hriba v dolino, preko korenin – česar za Slovence nisem slišala, so pa znane zgodbe o Američanih v Skalnem gorovju…).

Uživajte materinstvo kar brez skrbi!

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close