udarec v dlesni
Pozdravljeni,
danes je moja enoletna hčerka padla in se udarila v zgornjo ustnico oziroma dlesni. Ustnica ji je zelo otekla in dlesni so postale modre, zato sem jo peljala k zdravniku. Le ta jo je pregledal in svetoval samo hlajenje z hladnimi obkladki, dokler oteklina ne mine. Trenutno nima še nobenega zobka, me pa zanima če je lahko zaradi udarca prišlo do kakšnih poškodb še ne izraslih mlečnih ali celo stalnih zob.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovana tititi112,
najpogostejše so posledice poškodb, ki se pojavijo med 2. in 4. letom otrokove starosti. Pred tem časom mlečni zobje še nimajo povsem razvite korenine in tako niso v neposrednem stiku z nastajajočim stalnim zobom, v tem obdobju pa so korenine ponavadi že razvite, stalni zametki pa še ne povsem trdni, kar lahko povzroči različne oblike deformacij zobne krone.
Glede na to, da ima deklica šele 1 leto in niti še nima zob, posebnih posledic na stalnih zobeh ni pričakovati, saj so še varno skriti v čeljustni kosti. Mlečni zobje, ki so verjetno tik pred izrastjo, pa bi ev. lahko bili poškodovani, kar pa se bo pokazalo ob izraščanju.