Udarec prsta na nogi
Pozdravljeni! Zanima me nekaj. Opazila sem, da imam zatečen levi palec (glih tok da zgleda vecji kot drugi palec), ko hodim me nič ne boli tudi kadar obujem čevlje kar koli me tudi ne moti, kadar se dotaknem prst na notranji strani nohtnice desno zgoraj in mau pritiskam navzdol me pa boli (noht ne)
in noht zgleda uredu. Zanima me zakaj imam zatečen prst ali bo izginilo in zakaj me boli ko se dotaknem. Moram pa priznati da sem se velikokrat udarila ta prst vendar se nikoli me ni bolelo desno zgoraj.
Opazujem prst ze vec tednov tist da me boli desno zgoraj samo kadar se dotaknem je skoz isto tako vendar vse uredu z nohtem da bi kj imela rdec, crn ni. Pa tudi ce se udarim me nekaj casa boli poj mine in spet kadar se dotaknem prst desno zgoraj- navzdol me pa boli. Kakšni so nasveti? Kaj predlagate?
Lep pozdrav
Spoštovani,
uporabljajte udobno obutev, če bo bolečina vztrajala ali postala močnejša, pa priporočam obisk zdravnika. Vzroki za oteklino so lahko tudi bolezenski (npr. povišana sečna kislina, okužbe z nekaterimi bakterijami, revmatske bolezni…).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Pred malo več kot enim tednom sem si poškodovala palec, šla sem na urgenco in so mi rekli, da imam poškodbo mišice in kite ekstenzorja desnega stopala. Vzeli so mi kri, pregledali z ultrazvokom, naredili rentgen sliko (baje ni nič zlomljenega), vendar jaz imam še vedno zatečeno stopalo, pa si mažem z naklofenom (ker so mi rekli, da moram to uporabljat), a na žalost prav nič ne pomaga 🙁 a jaz komaj stojim na nogah….
Koliko časa rabi, da se pozdravi in ali bi bilo kakšno drugo zdravilo bolj učinkovito? ker naklofen je res zanič…
Hvala pa lep pozdrav,
Karina
Spoštovani,
tri do 6 tednov. Menim, da uporaba mazil ni potrebna, saj bo narava naredila svoje sama po sebi. Pri tem jo le ne smete ovirati s prekomernim gibanjem. V času trajanja otekline priporočam v mirovanju višji položaj poškodovane okočine od prsnega koša.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
včeraj sem si pri nogometu poškodoval palec na nogi, saj sem vanj dobil udarec. Palec je takoj zatekel, danes pa še pomodrel kot vidite na sliki. Lahko ga premikam, vendar boli na dotik in ob hoji. Kaj predlagate? Ali gre morda za zlom ali samo za nateg misic? Kako dolgo je predvideno zdravljenje?
Lep pozdrav
Spoštovani,
priporočam obisk izbranega osebnega zdravnika. Glede na izgled vsekakor obstaja možnost zloma.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
prve tri dni priporočam počitek z višjim položajem poškodovane okočine od prsnega koša ter hlajenje prsta z ledom (preko tktanke tkanine) po 20 minut večkrat dnevno. Če bolečine ne bodo pomembno nazadovale, priporočam pregled pri zdravniku.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
Dober mesec nazaj sem si na nogometu poškodoval palec na desni nogi. Z palcem sem udaril ob tla in mi ga je obrnilo, začutil sem da je nekaj počilo. Palec mi je zatekel. Takoj sem se odpravil k dežurnemu zdravniku ki me je napotil na slikanje. Slike niso pokazale zloma. Zdravnik mi je dejal da naj palec hladim z obhladki in da naj bi šlo v roku enega tedna na boljše. Po preteklem drugem tednu je bil napredek viden, obul sem že tudi čevlje, a še vseeno malce šepal. Sedaj teče že 5 teden, bolečin ne čutim, razen ob kakšnem močnem dotiku, palec je še vedno rahlo otečen, a lahko povsem normalno hodim. Nekaj dni nazaj sem začutil ob premikanju palca navzgor, rahlo mravljinčenje oz. špikanje na spodnji strani palca. Kaj svetujete in ali je možno da je to zaradi prekomernega hlajenja samega palca?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Spoštovani,
je mogoče, drug mogoč razlog pa je oteklina, ki je povzročila pritisk na prstni živec.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
praviloma hlajenje z ledom preko tanke tkanine po 20 minut večkrat dnevno pri oteklini pomaga, prav tako počitek z višjim položajem okončine. Priporočam oboje, razen če boste ugotovili s hlajenjem povezano poslabšanje.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Pred tremi dnevi sem se udarila na drugi prst (kazalec) na levi nogi. Prst mi je zelo zatekel, bila sem na rentgenu , ki ni polazal zloma, na izvide pa še vedno čakam. Bolečina je manjša kot je bila na dan poškodbe ampak modrica in zateklina še nista izginili. Zanima me, kako dolgo bo traja zdravljenje takšne poškodbe in ali je možnost da je kost počena.
Hvala za odgovor!
Spoštovani,
zdravljenje takšne poškodbe traja običajno približno 3 tedne. Možnost poke z enkratnim rentgenskim slikanjem po poškodbi ni izključena. Priporočam ponovno rentgensko slikanje poškodovanega prsta, če se bolečina v enem tednu ne bo bistveno zmanjšala.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
Pred 1 mesecem sem se z boso nogo močno udarila v stol in poškodovala 4. prst. Prst je po določenem času postal moder in zatečen. Po dveh dneh sem šla na RTG in diagnoza je bila: fisura baze distalnega členka IV. prsta. Dobila sem obližno imobilizacijo III. in IV. prsta za 2 tedna. Prvi teden nisem veliko hodila, potem pa sem spet začela z rekreativno hojo vsak dan in nisem imela večjih težav. Sedaj že dva tedna nimam prsta več povita, a imam bolečine v prstu, prst je otečen, sicer na otip neboleč, a pri hoji imam težave, saj me od prsta boli noga vse do kolena. Zanima me, če je to normalno in se tako dolgo zdravi?
Lep pozdrav,
Irena
Spoštovani,
bolečina je še pričakovana. Običajno izzveni med 6. in 8. tednom po takšni poškodbi.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni dr. Pilih.
Imamo eno vprašanje in sicer se aktivno ukvarjam z igranjem rokometa. Na tekmi sem dobil direktni udarec s copatom v desni palec na nogi (to je moja odrivna noga v športu). Bil sem na slikanju na urgenci, kjer so slike pokazale večkratni lom hrustanca v zg. sklepu pri nohtu (upam da sem prav razumel zdravnika, saj se je poskodba zgodila v tujini). Diagnoza je: Fract. comminut. phal. dist. hall. dext.
Po nemško je pa Trummerfractur d. distalen Phalanx d. Groszehe rechts mit deutlicher Gel. beteiligung und Stufenbildung vor allem im lateralen Bereich, zu dem deutliche bruchzone im gesamten Phalangenverlauf.
Po pogovoru z zdravnikom moram nositi gips 4 tedne in operativni poseg naj ne bi bil potreben saj ni prislo do odloma delov hrustanca v sklepu.
Sedaj me zanima ali bo okrevanje trajalo dlje casa kot so 4 tedni in ali bom po taksni poskodbi se vedno lahko igral rokomet brez vecjih tezav?
Vprašanje je sicer zelo adekvatno saj brez slik tezko kaj poveste vendar bi vas prosil za kakrsenkoli odgovor, ki mi bo dal smernice kako naprej…
Hvala za vaš čas in odgovor.
LP
Spoštovani,
glede na opis gre za za večdelni prelom končnega členka prvega prsta desne noge. Takšni zlomi se običajno zdravijo neoperativno. Takšen zlom običajno potrebuje do kostne zacelitve 6 tednov, nakar je običajno potrebnih še do 6 tednov, da tudi prenehajo bolečine in oteklina. Predviden čas okrevanja je tako med 6 in 12 tedni od zloma. Menim, da boste po končanem zdravljenju zelo verjetno lahko nadaljeval z rokometom brez ovir s strani poškodovanega prsta.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni. Na stopalo leve noge mi je padel tezji predmet. Rtg je pokazal zlom drugega prsta ter odkrusena konica prvega prsta. V drugi prst sem dobil dve zici . Imam tudi dokolensko longeto. Zanima me kako dolgo priblizno moram imeti te zice in kako dolgo traja celotno zdravljenje. Hvala za odgovor. L.p