učiteljica
Imam 13 letnega sina,ki obiskuje 6.razred OŠ. Otroci so kot vsi pubertetniki trenutno v težavnih letih,so zelo “jezični”,odgovarjajo se učiteljici in pri pouku normalno,da niso mirni.Pred dvama mesecema je razredničarka “ugriznila” mojega sina na uho ker je bil nemiren pri pouku.Ko sem šla na pogovor k njej mi je razložila,da ga ni ugriznila ampak ga je rahlo “grickala” po ušesu,da bi ga spravila v dobro voljo,ker je bil jezen nanjo,ker ga je posadila pred kateder.Ta teden pa je nekega drugega učenca zgrabila,ga stresala in vpila na njega (ne pri njeni uri ampak pri drugi učiteljici),da je “žvat”,baraba in ga obkladala še z nekaterimi imeni.Učiteljica,ki je takrat učila naš razred e menda slišala strašno rjovenje razredničarke,toda ravno takrat je gledala skozi okno in ni videla fizičnega napada na otroka.
Ali so otroci kot mladoletne osebe lahko priča dogodku?
Razredničarka je bila iz prejšnje šole suspendirana zaradi fizičnega napada na otroka.
Kaj lahko storimo nezadovoljni starši?
Moram priznati da sem čisto šokirana. Grickati za uho učenca!!!! Če to ni bolano!!
A si predstavljate dragi starši, da bi nekoga kar tako grickal za uho, lepo vas prosim!!!!!!!!!!!
Mogoče je res ta svet za poslat nekam, a so že učiteljce mal čez les al kaj? To je po vseh pravilih vdor v človeško zasebnost, in jaz bi ukrepala na vašem mestu, verjemite da bi, če bi šlo za kakšno zaušnico, ali da dobi po rokah, bi Kljub temu, da tudi to ni prav, poskušala razumeti, ne pa to! To je perverzno in totalno nesprejemljivo.
Kja storiti? Starši kolektivno zahtevajte razgovor z razredničarko ter disciplinsko ukrepanje (suspenz) zoper učiteljico.Če pa ne bo zaleglao, lahko starši napadenega učenca (tudi samo klofuta npr je fizični napad) vložijo kazensko ovadbo na policijo ali pristojno tožilstvo. Ja, otroci so lahko priče. Seveda pa se lahko zahteva tudi odškodnina v civilnem postopku..Vsekakor pa se ne sme tolerirati kašno maltretiranje učencev in prav je da se starši postavijo za svojega otroka.
Na žalost tako in podobno obnašanje učiteljev po naših osnovnih in srednjih šolah ni nobena posebnost. V osnovni šoli jih mlatijo z zvezki, se jim posmehujejo pred celim razredom in jim razlagajo, kako iz njih nikoli nič ne bo. V srednji šoli se jih fizično ne lotevajo več, ker si tega ravno ne upajo, jim pa že v prvem letniku začnejo trobiti, naj se izpišejo, ker so prebutasti in preleni za šolo. Na vsakem roditeljskem sestanku pa pravijo, naj jim posvetimo veliko časa in ljubezni, ker so otroci in najstniki občutljiva bitja…Da ne bo pomote – na vsaki šoli je nekaj takih primerkov, večina učiteljev se seveda res trudi!
Jaz sem bila grozno razočarana nad celim šolskim sistemom, ko je moj sin začel hoditi v osnovno šolo. V prvem in drugem razredu jih je učiteljica spodbujala k lastnemu mišljenju, veselila so jo njihova vprašanja in ni zahtevala vojaške discipline. V tretjem razredu pa je prišla druga učiteljica in je bila zgrožena nad nemirom v razredu, nekateri da ves čas motijo in jo prekinjajo z vprašanji. Začela je s podpisi in dobesedno me je bolelo, ko sem videla,kako je pri sinu izginjalo veselje do šole.Mislila sem, da bi kot mama, morala kaj storiti, a so mi v šoli prijazno in zelo uradno povedali, da ima vsak učitelj svoj način dela.
Postavite se za svojega otroka !! Kakšna bedasta izjava pa je to, da ga je hotela spraviti v dobro voljo.Nima ga kaj ne grizti in še manj grickati !!Prvo je fizična zloraba, drugo pa spolna in oboje je prepovedano!
Šli smo k ravnatelju toda povedal nam je,da je za spolno zlorabo premalo grickanje,da je za suspenz premali fizični napad,danes smo napisali odprto pismo ravnatelju,svetu šole in socialni delavki toda dve tretini staršev se boji podpisati to peticijo,ker se bojijo razredničarkinega maščevanja v primeru neuspeha.Prebrali smo zakon o varstvu otrok in ugotovili,da imamo zelo malo možnosti za uspeh.
Premušljujemo tudi o prepisu otrok na drugo šolo.
Mislim. da se lahko pritožite tudi na Ministrstvo za šolstvo.V našem kraju se je ravno lani neka mama pritožila tja.Ne vem sicer, kako se je izteklo, vem pa , da so jo učitelji in ravnateljica potem dosti bolj poslušali. Glede prepisa vas razumem, saj vas gotovo tudi skrbi,ker ima otrok še zadnji dve leti, ki sta najpomembnejši, lahko probleme. Vendar ravno zaradi teh skrbi, se vedno vsi uklonimo. Zato tudi nihče ne upa podpisati peticije…Jaz vam svetujem, da ne odnehate, odločite pa se sami, saj najbolje poznate svojega otroka. Narediti morate tako, da bo čim manj mučno tudi zanj !
lp
Grickanje učenca za ušesi, da bi ga razveselila ali karkoli je ena od oblik spolnega nadlegovanja, ne glede kaj pravi ravnatelj! Predlagam vam da prijavite socialni službi- a ne šolski, temveč na Centru, sama bi prijavila tudi policiji, varuhu človekovih pravic in javnosti- namreč gra za spolno nadlegovanje!!! in kršenje mnogih pravic- prva je že pravica do zasebnosti!!! Mar veste to, da učitelj otroku ne sme pregledati niti žepov, bniti torbe, pa če sumi, da npr. mnosi mamila- vse to je že osebna preiskava, ki jo lahko opravi le policija oz. državni tožilec, potem lahko veste, kako je z grickanjem. Dajte v javnost- tv, časopis, itd. saj se stvari največkrat premaknejo šele takrat- mimogrede, na ravnatelja se ne zanašajte- ščiti namreč dobro ime šole!
Še to: žalživimo v družbi, kjer gleda predvsem vsakdo na svoje interese (ravnatelj naprimer na ugled šole) in zato se boste vsi starši težko uskladili. Kaj bi jaz naredil v podobnem primeru (npr.če bi učiteljica mahnila mojega otroka)? Niti malo ne bi pomišljal, otroka bi prepisal na drugo šolo.nato pa se odločal za morebitne nadalne postpke (policija.sodišče..)Žal danes drugače ne gre.
Strinjam se z vsem predhodno navedenim. Prilila pa bom olje na ogenj. Namreč, danes je zelo težko krotiti in prenašati vse nesramnosti, ki si jih otroci dovolijo izrekati in delati učiteljem. Najbrž nihče od vas še ni pokukal v kakšen višji razred osemletke, ko se ti učenka valja po tleh, očitno pod vplivom mamil, učitelj kliče starše, le-ti pa ga nahrulijo, češ, kaj jih moti sredi službenega časa.
Svoje otroke je treba zaščititi in grizenje po ušesu, to je bolno in sprevrženo, v tem in takšnem primeru je potrebno brezpogojno ukrepati, kot so predlagali predhodni sogovorci.
Zamislite si pa še o drugi plati, ki sem jo omenila.
Menim, da pri nas prehajamo iz ene v drugo skrajnost. Najprej otroci brez pravic in starši tudi, sedaj pa ravno obratno.
Tudi jaz sem razočarana nad našim šolstvom, pa imam enega otroka v drugem razredu, , drugi pa šele vstopa v šolo.
Meni se zdi grickanje ušes malce perverzno…posebno če to stori pedagog. Jaz bi verjetno stopila do učiteljice in ji dejala, da če se še kaj takega ponovi, da bom jaz osebno prišla do nje in ji pogrickala ušesa. Ker pot preko ravnatelja in ministrstva za šolstvo bo dolga. Otroka pa ne bi prepisala na drugo šolo, razen če si sam ne bi želel tega.
Sama se dobro zavedam tudi s to promlematiko, tega niti nikakor ne zanikam, vendra obstajajo za to posamezni bolj ali manj ustrezni predpisani ukrepi, po katerih se to ureja.Še vednoi pa to ni nikakršno opravičilo za dejanja učiteljev- ti naj bi bili vzgled- kako naj jih otroci spoštujejo, če oni tako ravnjo. Hvala bogu, da je vsaj veliko takih učiteljev, ki so res superin si prizadevajop za otroke.
Zdravo!
Najbolj pomembna v vsej tej zadevi je reakcija vašega otroka, ki jo niste omenjala, kako jo je on doživel, oziroma njegovi sošolci. Vprašanje je ali ne bi otroka še bolj prizadelo reagiranje v javnosti, sodišča, sociala, policija……(?!) Otrok je v letih ko je zelo občutljiv in vsa zadeva mu (verjetno) ne bi bila prav prijetna, po drugi strani pa tako perverzen dogodek pa ne bi smel ostati nekaznovan. To je dejstvo? Kaj zdaj?
Sama sem doživela da me je pri 10 letih en “tastarprasec” poljubčkal za ušesi, in sem bila tako šokirana da sem se kar nekaj časa bala vseh starejših moških, nisem si upala ven in bilo mi je grozno nekaj časa. Zato sem toliko bolj besna ko slišim take stvari.
Sporočite nam kaj ste se odločila, kaj boste ukrenila in kakšne so reakcije vašega otroka na to?
Lp
Danes sem spet hodila s peticijo od starša do starša-nihče ni podpisal,ker “njihovi otroci nimajo nobenih problemov z razredničarko”Torej nas je ostalo le staršev petih otrok,ki imamo probleme.Ker je to učiteljica za tuje jezike nekatere otroke celo inštruira in nato so si pri njenem predmetu seveda zvišali ocene-ti starši so zelo zadovoljni z njo.Od 15 otrok v razredu nas je torej ostala tretjina in najbrž bomo še mi morali popustiti le to si želim,da se v naslednjih dveh šolskih letih ne bo zaradi naše popustljivosti kateremu od otrok kaj hujšega primerilo.
Peticijo smo napisali tudi zaradi njenega neprimernega izražanja-otroke obremenjuje z svojimi zdravstvenimi problemi-(ne more na blato in potem si mora pomagati s prsti,manstruacija ji šprica,podrobno opisuje operacijo njenega črevesja..itd..) ,da jim pokaže kako je huda,loputa z vrati in kriči-otroke vedno preglasi-to zame ni primerno vedenje.Za vzor jim že dve leti daje svojega sina in mislim,da jih zaradi teh svojih govoranc tudi premalo nauči,saj otoci pravijo,da ima te svoje govore čisto vsako uro.
Če ne želite ukrapati drugače ali pač nočete iti v to sami, optroka prepišite na drugo šolo!!!To je zanj sicer stresno in neprijetno, vendar to kar se otroku dogaja mu lahko pusti hude duševne, čustvene posledice, ki jih sedaj lahko potalči. Nikoli pa ne veste če se v resnici ne dogaja kaj hujšega- čeprav menimo, da nam bodo otroci povedali, če jih lepo sprašujemo itd otroci ponavadi ne povedo ni9ti nam ki nam zaupajo. Dejstvo je namreč , da se marsikfo spolne zlorabe, k9i jo je doživel v otroštvu ne spomni, jo potlači, in jo odkrije skozi sanje, čudne spomine, itd lahko tudi čez 20 let- to ni lčarifari, to je namreč strokovno spozanje!!!! Ukrepajte
Moje skromno mnenje je, da učiteljica, ki šestošolcem razlaga, kako ji menstruacija šprica,ni uravnovešena , če se zelo milo izrazim.Me pa res zanima, kako in kaj vam odgovori ravnatelj, ko mu to poveste…Razmišljala sem o situaciji, v kateri ste se znašli še včeraj zvečer, predno sem zaspala.Vsekakor je najvažnejša točka vaš sin in njegovo doživljanje vsega tega.Človeka grabi taka jeza, da bi vso stvar spravil na sodišče, na televizijo in v časopise, a kot mama dobro veste, da bi zaradi vse te publicitete trpel vaš otrok.Prepišite ga, če se le strinja s tem.Njo pa vseeno prijavite vsaj na Ministrstvo za šolstvo skupaj s tistimi starši,ki tudi mislijo, da nekaj ni v redu z njo. Če pa sin noče oditi s te šole, morda zaradi prijateljev, budno opazujte, kaj se dogaja in dajte učiteljici vedeti, da boste drugič šli na policijo, ne le na Ministrstvo. Najbrž si ona in ravnatelj mislita, da si tega ne boste upali.
Še enkrat – prijavite jo na Ministrstvu za šolstvo, kjer ni nobene publicitete, ki bi škodila vašemu otroku in kjer morda sedi kaka mama, ki ji ne bo šlo za ugled šole, pač pa za dobro otrok!
Ogabno!
Pogovorite se z otrokom, če bi ga res ne kazalo prepisati. Nisem čisto prepričana, da bo samo prijava na Ministrstvo dovolj, ker , ko pride inšpekcija na šolo, lahko ravnatelj vso stvar lepo v celofan zavije. Stopite do učiteljice in jo pritisnite v kot. Ta ženska ni zdrava, če otrokom to res govori. Kaj pa če ne?
Verjamem, da se je otroci bojijo, da so je siti, a toda ali povejo vse kar se dogaja in po pravici?
Vztrajajte pri peticiji in pritiskih nanjo. Sedaj je konec šol.leta, a prijavo vseeno oddajte in ne čakajte na prihodnjo jesen.
Vse stvari, ki ste jih zdaj dodatno navedli (te podrobne razlage, kako se ona ukvarja s svojim telesom), kazejo na neuravnovesenost uciteljice, zal pa tudi na to, da so otroci nenehno psihicno zlorabljani! Nikar ne puscajte svojega sina v takem okolju! Z groznjami pa boste pri tej zenski bore malo dosegli, saj vidite, da ni uravnovesena. Zanimivo pa je, da ob takih opisih se vedno dve tretjini starsev trdita, kako je ona v redu. Prepisite svojega sina in to cimprej.