Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Učitelji in prejemanje daril

Učitelji in prejemanje daril

Najbolj važen je odnos čez celo šolsko leto. Glede daril – po moje ni treba, fajn pa je, če se zahvališ. Ker, vsaj na razredni stopnji, ni učitelja, ki bi za otroka naredil samo to, kar je v opisu njegovih del in nalog.
Vsi starši tudi niso taki kot bi naj bili in verjamite, marsikateremu otroku se je že zgodilo, da je imel z učiteljico lepši odnos kot s svojimi starši. Zagotovo.

se vidi, da je tule gor večina populacije iz nekod ušla in je šolo samo od daleč opazovala. prav neverjetno je, koliko sovraštva in gneva nekateri ”pošljete” sem gor, seveda skupaj s svojimi modrostmi. vedno, ko se odpre teme o zdravnikih ali učiteljih, se takoj začne gonija. sicer se nima smisla jeziti, ker nam narava pač ni vsem enako pameti dala. ampak, da se pa vsajate zaradi darilc ob koncu šolskega leta??? nekdo samo zastavi kulturno vprašanje, pa zve vse drugo, samo bistva vprašanje ne. meni osebno se zdi izredno lepo, če se ob koncu šolskega leta učitelju podari neka malenkost, ob zaključku osnovne ali srednje šole pa nekaj več. ne gre za materialni smisel, bolj ima to obdarovanje namen spomina in spoštovanja. kakšna voščilnica, pa slika razreda ali skodelica-vsak prispeva po 30 centov, samo v očeh učitelja je pa to darilo vredno zlata. spomnim se, ko nam je v 3. razredu osnovne šole učiteljica tik pred upokojitvijo razlagala enkrat sredi leta, da je pred več kot 30 leti dobila od učencev v dar zemljevid mesta, kjer je takrat učila. čeprav zemljevid ni bil več aktualen, je povedala, da vsakič, ko ga prime v roke, pred sabo zagleda tisti razred in sprehode po mestu. in to je govorila s ponosom. iz srednje šole pa mi je ostala v spominu profesorica, ki je oboževala kartice iz določenega evropskega mesta. njeni učenci so ji pisali in tega se je v letih nabralo ogromno. potem pa je te kartice prinesla kdaj v razred pokazati ali pa na ekskurzijo v to mesto in prav fascinantno je bilo poslušati nešteto zgodb in pripetljajev, ki so se zgodili tekom let. in za vsakega pošiljatelja je vedela povedat, v kateri razred je hodil in kdaj, nekatere pa je spremljala tudi na njihovi nadaljnji poti. in ta sreča stane 1 €!!! vam je tole preveč??? …in še odgovor avtorici prvega sporočila: podari majhno pozornost, saj te nič ne stane, če nekomu pokažeš, da ne dela zaman!

Jaz ne marama sprejemati daril, ker se ob tem počutim nelagodno. Če že dijaki hočejo nekaj kupiti, potem jim povem, da je najbolje da prinesejo kakšen cvet ali kaj napišejo v čestitko.
Sama mojim dijakom za posebne priložnosti kupim kakšno manjše darilce ali jih peljem na sladoled. Npr. za miklavža dobijo kakšno sladkarijo, te se ne branijo niti tisti, ki niso verni. Na koncu leta pa za vsakega manjša pozornost in obisk slaščičarne na moj račun. Če imam čas, tudi sama kaj zanje naredim. Mene to osrečujem, ker pač rada obdarjam ljudi.
Verjetno jih bo tukaj kar nekaj, ki tega ne bodo verjeli, ampak vsak po svoje.
Tudi moji otroci v šoli večkrat dobijo od učiteljev kakšno manjše darilce kot vzpodbudo. Npr. v prvih razredih je učiteljica vzpodbujala branje, tako da so za vsakih 15 minut branja dobil en +. Ko jih je bilo 30, je otrok dobil nagrado, npr. lepši svinčnik, fancy radirko,… Otrokom to ogromno pomeni.

Sama sem imela v življenju 5 čudovitih profesorjev, ki so v srednji pomagali meni in mojim otrokom preživeti to težko obdobje. Še zdaj imam slabo vest, ker jim nisem nič kupila. Seveda pa jih imam vedno v glavi v pozitivnem smislu, širim o njih dober glas, ker so si ga najpošteneje zaslužili in še vedno razmišljam o tem, kaj naj jim 1x podarim v zahvalo, ker se mi zdi, da bo vsako darilo pre skromno. So pa takšni, ki bi se z vsemi 4. daril branili. Lahko rečem le hvala bogu za izjeme z velikim srcem, širino, razumevanjem in čustveno inteligenco.

ne razumem, kaj imaš proti zapisanemu. ali kaj ni res?
Zakaj praviš, da je za pokozlat? Ali je s tabo kaj narobe?
Saj ni zapisala nič takega.
Poleg tega tudi ne ‘navija’ za darila…a so nabrane marjetice darilo???

…dajem darila – natakarju napitnino, če sem zadovoljna, izvajalcu del dam dodatno kak evro v roko, če se je posebej potrudil, pa tudi skuham mu kosilo, kavo, čaj, ponudim kekse, čeprav mi ni treba, in če si bo kak človek, učitelj, zdravnik… vzel čas posebej za mojega otroka in mu dodatno pomagal in ga spodbujal, ga bom šla osebno simbolično obdarit in se mu zahvalit na dom, da ne bo imel slučajno kake protikorupcijske komisije za vratom samo zato, ker je presežek v svoji stroki.

Kaj je narobe z nekaterimi, ki kar tako pljuvajo preko VSEH učiteljev?? Imam tudi jaz nekaj obupnih, ki jim niti v sanjah ne bi ničesar podarila, ampak najdejo se tudi krasni učitleji, s katerimi se da pogovarjat, predano učijo svoj predmet in jim bom večno hvaležna, te si pa res zaslužijo majhno pozornost s strani svojega razreda (še posebno, če jih nekateri starši, ki jih je, opažam, ogromno, kar iz principa ne spoštujejo….).

Povejte konkretno slabo stvar, ki jo delajo VSI učitelji?

Načeloma sem proti darilom, ampak ko je hčerka, ki je otrok s PP zaključila OŠ, je nekaterim podarila skromno darilo.

jebem vse kurčeve učitelje s 1500 eur plače
…in pika…

New Report

Close