Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Manualna medicina – zdravljenje gibalnega sistema Učinkovitost kiropraktike vs manuelni terapiji oz razlike

Učinkovitost kiropraktike vs manuelni terapiji oz razlike

Pozdravljeni,
približno leto dni nazaj je vrat doživel močan gib naprej, ni bil udarec, pri katerem sem v vratu začutil senzacijo, po kateri se je moje življenje dodobra spremenilo. Sprva sem menil, da gre za klasični “heksenšus”, vendar se je kmalu izkazalo, da sem vrat sicer imel otrdel, vendar pa ni bilo tiste ostre bolečine ob premikanju pač pa se je pojavil prvi od glavobolov. Približno leto dni so glavoboli dokaj neredno prihajali in odhajali, trajali so nekaj dni, potem je bilo v redu, ves čas pa me je spremljal občutek nestabilnosti, kot da bi imel težave z ravnotežjem. Navzven seveda tega ni opazil nihče, šlo je in še gre predvsem za občutke, pri čemer se s športom še vedno lahko ukvarjam. Zadnjih 14 dni pa me spremljajo dokaj hudi glavoboli, v glavnem v zatilju, spremljajo jih bolečine za očesom, v ušesu, ali v točno določeni točki glave nad ušesom.
Hkrati se vsako dopoldne med cca 10 in 11. uro pojavlja občutek slabosti pred bruhanjem (bruhal še nisem, niti ni šlo še tako daleč, da bi me zares sililo), ampak neprijeten občutek slabosti v želodcu pa je.
Imam dve rentegnski sliki vratu, ob kateri je radilog zapisal, da sumi na nekaj med 3 in 4 vretencem. Latinsko ne obvladam niti se ne spomnim zapisanega je pa splošni zdravnik raztolmačil, da prav stanje vratu vpliva na pretok krvi v glavo. Radiolog je ob tem predlagal še eno sliko in tretjega zornega kota
Priznam, da sem že obiskal kiropraktika 3x, vsakič mi je pomagalo, vendar le za določen čas, zato sem kar malce skeptičen, kaj lahko manualna medicina sploh še doda.
V službi sem precej pred računalnikom in imam velike težave s koncentracijo zato imam kar nekaj vprašanj.
– V katerem primeru je bolje ostati kar doma kot pa trpeti glavobole
– Prijemi kiropraktike vs manualne medicine oziroma prednosti manualne medicine
– Kako je z vajami za hrbtenico in vrat v takem primeru doma. Ali vaje ob sumu vpliva na slab pretok krvi v glavo priporočate ali ne.
Vem da sem bil dolg, ampak verjemite, da bi lahko napisal še vsaj enkrat toliko. Sem tudi resen kandidat za manualno terapijo, če menite, da bo pozdravila moje težave. Pri 33. se mi zdi kar malce zgodaj, da bi pol preostanka življenja preživel v družbi glavobolov.

Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem

Spoštovani,

Pri vas gre verjetno dejansko za pritisk segmenta na vratno arterijo, ki dovaja kri v možgane in s tem ta pretok ovira. Te stvari so načeloma ozdravljive, seveda vas je potrebno prej pregledati kot tudi dokumentacijo. Vaje za vratni del hrbtenice seveda lahko izvajate, vendar le, če vam jih je predpisal zdravnik. Nekatere vaje po lastni izbiri namreč lahko celo poslabšajo stanje.
Težko je primerjati manualno medicino in kiropraktiko glede uspešnosti, saj obstojajo na obeh straneh dobri in slabi terapevti.
Načeloma je razlika v tem (nekaj smo omenili tudi na naši spletni strani), da mora biti manualni terapevt zdravnik, s tem ima večje znanje za postavitev diagnoze, ki je bistvena za uspešno terapijo. Te izobrazbe nima noben kiropraktik v Sloveniji, čeprav se radi hvalijo z nazivom doktor kiropraktike (to je nekako tako, kot magister farmacije, ki nima magisterija). Manualna terapija je poleg tega indirektna metoda, praviloma manj boleča, bolj varna in bolj učinkovita. Za isti rezultat je načeloma potrebno bistveno manj obiskov. Poleg tega manualna terapija obsega tudi medicinsko masažo, postizometrijsko relaksacijo (PIR). Imam pa informacije, da se tudi nekateri kiropraktiki že poslužujejo nekaterih elementov manualne medicine in imajo s tem boljše rezultate.
Vsekakor, odločitev je v vaših rokah, sam proti nekaterim kiropraktikom nimam popolnoma nič, nekateri pa so s svojo kvaliteto dela močno škodovali ugledu te terapije, ki jo ima npr. v ZDA.

S spoštovanjem,

New Report

Close