Učinkovitost?
Od četrtka 29.9. imam močan “heksenšus” (s katerimi imam sicer težave že cca 15 od mojih 35 let) na desni strani med lopaticami. Po skoraj treh tednih stanje ni bistveno boljše. Uradna medicina mi je dala Tramal, Elderin, ki pa bolečin ne omilita, samo slabost po Tramalu je zelo huda, zato ga ne jemljem več. Štirinajst dni ponoči nisem spala več kot 1 uro, ker so zlasti ponoči bolečine nevzdržne od cca 2 ure dalje in sicer nekje okoli desne lopatice proti roki do komolca.
No, pa naj grem k vprašanju:
RTG je pokazal naslednje:
VRATNA
– nakazana hondroza C3/4 (nekoliko ožji prostor)
– nakazana iv ostehondroza C4/5 in C5/6 (rahlo zožena prsotora, nakazani ventralni osteofiti, nakazane dorzalne naplastitve)
– spondylarthrosis
– dokaj zravnana fiz.lordoza, nakazana kifotična angulacija v višini C3/4
TORAKALNA
– Osteochondrosis intevertebralis TH5/6 (zožen prostor, nakazana ventralna osteofita)
– korpus TH6 nekoliko klinast spremenjen
– nekoliko zravnana fiz. kifoza
– nakazana S deviacija
Čakam na MRI, ker je ortoped podal sum hernije diska TH5/6. Po vaših zagotovilih, naj bi bila manualna terapija najbolj učinkovita ravno pri takšnih težavah. Sama sem 16 dni pred tem “napadom”, končala terapijo (5 terapij) pri enem od vaših “konkurentov”, s tem, da takrat nisem imela nobenih izvidov, za obisk manualnega terapevta pa sem se odločila zaradi ponavljajočih težav s “heksenšusi” (od meseca maja 2 x v križu, 3x med lopatcami). Tudi po nastopu teh zadnjih bolečin sem še dvakrat odšla k manualnemu terapevtu, a ker se je zadeva le slabšala, sem prenehala hoditi.
Skratka, kako naj še zaupam manualni terapiji ( s tem, da nad uradno medicino sem že zdavnaj obupala, saj če si ne bi tokrat vseh terapij plačevala, bi se mi od bolečin že zmešalo), če se mi 14 dni po opravljeni terapiji zadeva ponovi v najhujši obliki do sedaj? Ali je to samo naključje?
Opravičujem se za malo daljše pisanje, ampak sem želela predstaviti celotno zgodbo
LP
Spoštovani,
Vaš primer je zelo kompliciran, saj imate, glede na opis Rtg posnetkov, kompleksne težave po celotni hrbtenici. Vidim, dqa ste tudi že marsikaj probali.
Včasih tudi pri manualni terapiji pride do primerov, ko terapija ni dovolj učinkovita oziroma ne doseže rezultatov, ki jih pričakujeta pacient in zdravnik.
Čudi me, da je , glede na kompleksnost vaših problemov, manualni terapevt delal terapijo brez da bi videl izvide. Tudi to je lahko vzrok slabih rezultatov, saj so izvidi osnova za postavitev diagnoze in odločitev o načinu zdravljenja. Na tak način delajo bolj kiropraktiki, ki svojo metodo tako ali tako uporabljajo premalo specifično.
Vendar, kot lahko razberem iz vašega pisma, po moji oceni ni problem thorakalni del ampak vratni del hrbtenice. Dogaja se, čeprav redko, da problemi izhajajo iz dela hrbtenice, ki sicer ne boli najbolj.
Tako kot vsaka terapija je tudi manualna specifična glede na zdravnika, saj jo vsak izvaja na svoj način, s svojimi specifičnimi prijemi in dodatnimi metodami in rezultati so različni.
Glede na opisane težave mislim, da ni za obupati, morda bi opravili pregled še pri kakem drugem zdravniku- manualnem terapevtu in upam na boljše rezultate.