Najdi forum

Pozdravljeni!
Zanima me, ali se da jogo naučiti sam doma. V mestu, kjer živim je samo en tečaj joge in cena je zelo zasoljena in si tečaja kot dijakinja brez dohodkov pač ne morem privoščiti.
Upam, da mi boste lahko pomagali in dali kakšen uporaben napotek. Lp!

Odgovor tule je odločen in povsem razumljiv: JOGE SE NE MORETE UČITI DOMA, IZ KNJIGE, PLOŠČKOV ALI DPISNO!!!!! JOGO VAS LAHKO UČI LE USPOSOBLJEN UČITELJ!!!!

To sem že večkrat ponovil in spet ponavljam. Primerjava: JOGA je pot iskanja, je pot ZAVESTI, usklajevanje delovanja UMA, DUHA in TELESA. Vsekakor je to iskanje vsaj toliko zajtevno, kot, n.pr., vspon na Mont Blanc. Če se odloćite za vspon na Mont Blanc, Če se odločite za vspon na Mont Blanc, boste sicer nabavili vodnike in knjige, ki opisujejo pot, na koncu pa boste poiskali VODNIKA, KI JE ŽE PREHODIL TO POT. Brez njega podajati se na goro bi bilo prenevarno, neodgovorno in po obstoječih predpisih v Franciji in Švici tudi prepovedano.

Ne vem od kod prihajate, vendar se v naš center v PLESNEM MESTU v Ljubljani vozijo ljudje iz Laškega, Celja, Novega mesta, celo iz Črnomlja. Dijakom in študentom nudimo posebne popuste pa tudi dogovorimo se lahko o tem, da namesto plačila opravite kakšno delo za naš center. To je v primeru, da se odločiteza INTEGRALNO JOGO. Sistem Joga v vsakdanjem življenju pa ima svoje društva po vsej Sloveniji in je samo vprašanje, kdaj bo njihovo društvo odprlo svojo dejavnost tudi pri vas. Poznam ljudi, ki se ukvarjajo s tem in prepričan sem, da se da tudi z njimi dogovoriti za posebne popuste.

Za bolj natančen odgovor boste pa morali posredovati vsaj približen kraj bivanja. Kar se pa “zasoljenih cen ” tiče, pa moram povedati, da so cene ure vadbe joge primerljive s ceno kave s smetano ali stekleničke Coca Cole. Koliko kav popijete?

...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...Igor T. - LOSANG TASHI

Res je da učenje joge in podobnega ni primerno brez učitelja ampak za tisti kratek začetek itak ni problema, če se podaš v jogo brez učitelja in če ti je to tisto kar ti odgovarja si poiščeš tud primernega učitelja. Seveda je velik “problemov” oziroma “zmedenosti” na katere naletiš in pri tem ti pride učitelj tudi izjemno prav. Js sam sm začev z knjigami in internetom ampak sem kmal ugotoviv, da tk ne gre in da bom rabu enga ko zna, da pove kako in kaj, ker je enostavno preveč in te zna zmesti če nimaš nekoga, ki te vodi in te uči. Tako da obstaja vrsto dobrih knjig, ki jih lahko prebereš (tukaj jih ne bom omenjal) in pa kot pravi Igor, ljudje za kavo in razvajanje imajo, za učitelje (ko jih je treba plačat) pa nimajo. Verjamem, da je plačilo tečajev ali učiteljev nič proti temu kar dobiš. Če želiš mi lahko pišeš na moj mail, pa ti povem za eno super knjigo, ki je bila tudi ena izmed mojih prvih iz katerih sem se “učil/delal”, ko sem pričel z duhovnostjo. Drugače pa praksa praksa praksa pa še enkrat praksa. Teorija brez prakse je kot knjiga brez listov.

Ubistvu bom kr tu podav naslov knjige, če lahko:

Prva moja knjiga je bila Tantrične Meditacije avtorja Swami Satyananda Saraswatija in pa še ena super knjiga je Surya Namaskara (pozdrav soncu). Lahko si pogledaš na Tara Yoga Center, ali pa še bolje, greš na tečaje k Igorju in se tam naučiš od njega/njih.

Drugo tvoje sporočilo je, žal, prepolno reklam, zato ga nisem objavil.

Velja. Se mi je zdelo, da nebi smel pisat. Ampak pač polno je knjig in sam učitelj je ena velika knjiga, ki ji ni konca :).

Seveda lahko pišeš in veseli smo, če kaj napišeš, samo EP drugič izpusti, pa bo OK.

Spet pišem..
Sicer sem na tečaj joge hodila že pred dvema letoma, vendar sem prekinila, ker me ni prepričal. Letos sem se spet vpisala na tečaj Joga v vsakdanjem življenju v Novi Gorici, vendar spet razmišljam, da bi odnehala. Pa ne zato, ker se mi ne ljubi ali da bi bila preveč lena. Enostavno mi je program premalo zahtevn in ne vidim razlike med učenjem doma ali na tečaju. Pri nas inštruktor pride v dvorano vsi se postavimo na mesta in on nekaj govori med sproščanjem, pokaže približno 4-5 enostavnih vaj na eno srečanje, vaje so ene in iste že od začetka septembra in napredka ni. Poleg tega pa inštruktor samo sedi in kaj mi pomaga, da imam inštruktorja, če me pa le ta ne popravlja, ali da kakšen nasvet in podobno.
Resnično bi se rada ukvarjala z jogo vendar se bojim, da tak način ni zame.

Že nekajkrat sem napisal, da TEČAJ JOGE NE OBSTAJA!!!!! Joga je življenje in življenje živimo. Obstaja pa veliko centrov za vadbo joge ali bolje, različnih tehnik in šol joge, na žalost nekaterih tudi samozvanih v izključno reklamne namene. Tako v Indiji niso slišali nikdar za kakšno Tae Bo Jogo, Face ali Obrazno jogo, Power Jogo, Jogo za oči itd., kar se pri nas uspešno prodaja.

Pri originalnih različicah joge, kjer vadbo vodijo izključno dobro usposobljeni učitelji in inštruktorji, pa ima vask tak učitelj ali inštruktor svoj pristop, kt ima svoj pristop tudi različica joge. Običajno se pristopa ni izmislil učitelj, ampak ga je povzel po svojem učitelju, le ta po svojem učitelju itd. Obstaja tudi toliko vrst jogijev, kolikor je ljudi, ki vadijo jogo. Nekateri napredujejo hitro, drugi počasi. V skupinah, ki vadijo predvsem v krajih z manjšim številom prebivalcev ali z manj zanimanja za vadbo joge, se vsi jogiji zberejo v eni skupini in takrat je treba vadbo prilagoditi. Veriga drži, dokler breme prilagodimo najšibkejšemu členu. V večjih centrih običajno obstaja več skupin, od začetnikov pa vse do naprednih jogijev.

Sistem YIDL ( Joga v vsakdanjem življenju ) je odličen sistem, ki ga je utemeljil spoštovani guru Swami Mahashwarananda. Vem, da je sam preverjal znanje in usposobljenost vodij vadbe. Zato iz mojih ust ne boš slišala slabe besede o tem. Se pa zgodi, da vadbo joge napačno dojamemo. Če pričakujemo vedno kaj novega, postajamo nestrpni, celo tekmovalni, potem joga ni za nas. Sistem YIDL je tako natančno dodelan ( in seveda vsak certificiran učitelj v sistemu ne sme odstopati od programa ), da ima vsaka stvar svoj namen – tudi ponavljanje asan mnogokrat. To je, kot bi prali belo rjuho. Ko mislimo, da je že popolnoma oprana, jo znova operemo in vidimo, da je voda, v kateri smo jo prali, spet motna in umazana. In voda dolbe kamen s svojo vstrajnostjo in ne s svojo močjo.

Ponavljanje ti torej ne bo škodilo, le utrdilo in izpopolnilo bo tvoje znanje. Vedno pa imaš možnost zamenjati sistem vadbe in vaditi pri drugem učitelju. Kaj dosti se na N. Gorico sicer ne spoznam, vem pa, da tam živi in dela eden najboljših učiteljev Kundalini Joge pri nas, recimo. Žal ti naslova ne smem zapisati tukaj, ampak zakaj pa imamo Google……

Moje mnjenje je sevda isto kot Igorjevo in kot je rekel igor, joge se ne da učiti. Joga je razsvetljenje in tega se ne da učiti, lahko se samo doseže z pridnim in vztrajnim ter potrpežljivim delom. Na začetku seveda nihče ne prične z zahtevnimi vajami in ni se nikomur potrebno muditi. Potrebno je delati vestno in redno in rezultati bodo kmalu tu. Nihče ni reku, da dosežeš neko stanje oz nek otipljiv rezultat hitro. Kot nekako pravijo: “Ego hraniš oz. ga gradiš 10, 20, 30 ali pa 40 let in kako lahko potem pričakuješ, da boš dosegel neko stanje meditacije ali razsvetljenje v nekaj mesecih ali letih?”… Vsekakor je odvisno od osebe in kako hitro lahko napreduje in kako dovzeten je do vsega tega. Sam sem mnogo let nazaj obiskoval veliko tečajev joge in večkrat opazil, da nekako ne popravljajo vsakega posameznika kaj preveč, a sem kaj kmalu ugotovil, da če pa vprašam pa ni nč narobe (na samem ali v skupini). Torej kar pogumno z vprašanji na plan in tako boš ne samo vedela ali delaš prav ali narobe ampak bo tudi tisti, ki uči videl da se resno zanimaš in kaj veš, mogoče bo pa še kak nasvet več dav :).

Hvala za odgovor.
Bi pa še nekaj vprašala.. Ali je zelo pomembno, da te vedno uči isti učitelj? Kajti pri nas je skoraj vedno nekdo drugi oz. se trije menjujejo. Meni je to rahlo moteče sploh zaradi tega, ker se navadim na govor enega učitelja in vrsto vaj.

Dobro je, če je učitelj, ki vas uči, iz iste jogijske šole in, da uporablja isti program. Težko pa je vedno zagotoviti istega učitelja, saj imajo ljudje tudi svoje obveznosti, zbolijo itd. Pri nas se trudimo, da ima učenec vedno istega učitelja.

Joj joj joj, dijakinja je spraševala vljudno, vi pa tulite nanjo. Pa kaj vam ni jasno? Tins, obrni se kam drugam, vidiš da je človek očitno prepotenten. Jaz sem se tukaj slučajno znašla, ker iščem informacije, kam bi se vpisala. Super, da vem, kam se zagotovo ne bom 🙂 lep pozdrav vsem, gospod moderator vi pa se naučite malo bolj vljudnega tona komuniciranja, mogoče boste nekoč-nekdaj tudi vi potrebovali pomoč in vam zagotovo ne bo prijetno če bo kdo tako tulil na vas. LP

Spoštovna Anabelle_77!

Ne vem, ali je vaša sposobnost dojemanja malce okrnjena ali pa trpite za kakšnimi semantičnimi težavami – v tehle odgovorih nikdar ne “tulim” na dijakinje, ki sprašujejo za nasvet, vedno postrežem s korektnim nasvetom in seveda kvalificiranim in ne vem, kaj vas je zmotilo, da ste napisali takšno pismo. Tudi ton komuniciranja je dokaj vljuden in dekle se je celo zahvalilo za korekten nasvet.

S katero nogo pa ste vi vstali danes in kdo vam je podtaknil risajni žebljiček na stol? Jaz ne in to je vaš, ne moj problem. Slabo voljo pa stresajte na koga drugega, ne name. In vsaka stvar je za nekaj dobra, je že moja babica vedno govorila. Tale vaša zabloda je dobra zato, da mi ne bo treba na drug način utemeljevati, zakaj res ne spadate med tiste, ki skupaj z menoj vadijo INTEGRALNO JOGO.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close