ucenje jezika
hmmm….kje se lahko tujec nauci slovenscine? ali obstajajo kake dobre kasete oziroma knjige za tujce, ki bi se radi naucili slovensko? Po moznosti v kombinaciji z angleskim, italijanskim ali portugalskim jezikom?
Lahko tujec dela v Sloveniji, ce ima bivalno vizo?
Moje informacije so nekaj let stare, ampak kolikor vem samo z bivalno vizo ne mores delati v SLO. Potrebujes delovno vizo, ki pa jo lahko dobis samo, ce te neko podjetje sponzorira in ni nobenega slovenskega drzlavljana, ki bi ti lahko konkuriral za delovno mesto.
Slovenskega jezika se lahko tujec nauči na različnih tečajih (zasebne jezikovne šole), če pa bi rad kaj bolj kompaktnega, prireja Filozofska fakulteta poletno in zimsko šolo slovenskega jezika, ki jo obiskujejo tujci iz celega sveta. Na podlagi testiranja so uvrščeni v pravo skupino, v programu pa so poleg učenja tudi izleti in druga druženja. Sem že od večih slišala, da je zelo v redu. Pa tudi učitelji imajo bogate iskušnje z tipičnimi napakami, ki jih delajo tujci iz različnih jezikovnih skupin.
Obstajajo pa tudi kasete za samoučenje – vprašaj v knjigarnah.
LP
Pika
P.S.
Glede delovnih in drugih viz: vse se da urediti, če je volja in interes. Vse države sveta se ščitijo pred tujci, ki bi povzročali kriminal in postali socialni problem. Če jih prepričaš, da to ti nisi (imaš neko izobrazbo, si zmožen za delo, sredstva za preživljanje – ne nujno lastna,..) potem dobiš dovoljenje.
Če ima dovoljenje za prebivanje zaradi učenja slovenščine na primer na FF, potem ne sme delati.
Najbolje in najlažje bo, da se ali poročita ali pa prijavita skupno gospodinjstvo in tako bo dobil dovoljenje za začasno bivanje, s katerim bo lahko delal in študiral, v bistvu vse. Samo delo bo težko dobit zanj, to ti že zdaj povem.
mora pa imeti za to en kup dokumentov – zavarovanje tam v svoji državi, v Sloveniji, potrdilo o nekaznovanju iz matične države, o nekaznovanju v Sloveniji, stanovanje in zagotovljena sredstva za preživljanje – to lako zagotavljaš ti – če nima dela.
Veliko sreče!!!!!
Zdravo…
Kako je kaj v Braziliji… najbrž vroče….
Bivanje tujca – na podlagi poroke lahko tujec pridobi dovoljenje za bivanje v RS za obdobje treh let – kot združitev družine ( vse ustrezne informacije lahko pridobiš na UE, oddelku za tujce – je pa boljše da pokličeš na kakšno neljubljansko UE, ker so bojda v LJ. hudo neolikani glede podajanja teh informacij…).
Zaposlitev tujca v RS – podlaga je dovoljenje za zaposlitev za katerega zaprosi delodajalec lahko se pa tako dovoljenje pridobi za dobo veljavnosti bivalne vize oz. bom tako rekla odvisno je od delodajalca za koliko časa želi tujca zaposliti, vendar je lahko to največ za obdobje veljavnosti bivalne vize.
Če ima tujec izobrazbo je potrebno predhodno pridobiti nostrifikacijo le-te izobrazbe, drugače ima tujec v RS NKV izobrazbo. Če se pa želi zaposliti kot NKV, pa je sklenjena zakonska veza s slovenskim državljanom olajševalni pogoj, ki kljub prisotnosti domačih brezposelnih omogoča izdajo dovoljenja za zaposlitev.
Poroka s slovenskim državljanom je olajševalni pogoj v vsakem primeru in zdi se mi da je prav tako…
Toliko… pa uživaj v salsi…
Bučka
Ja, obstaja taka literatura v povezavi z angleškim jezikom. Ravno včeraj sem jo imela v NUK-u pred sabo. Vsebuje učbenik in kasete. Imajo pa dve različni. Sedaj ne vem naslova, vendar če ga res rabiš, mi ga ni problem zrihtati.
Forum je zaprt za komentiranje.