Tveganja pri višji starosti moškega
Pozdravljeni,
zanima me, ali se pri starejših moških (60 let) tudi pojavljajo kromosomske spremembe (mutacije) na spolnih celicah?
Sama imam 43 let, partner pa 60. Ker še nihče nima otroka od prej, razmišljava o spočetju otroka in tveganjih.
Sama se zavedam tveganj pri mojih letih, kar se tiče starosti jajčec (so stara že 30 let), zanima pa me, kako je pri moških, ali se pri njih (glede na to, da se spermiji obnavljajo) tudi lahko kakšne kromosomske napake, mutacije, zaradi starosti?
Kakšna so tveganja zaradi moje in njegove starosti skupaj?
Prosim za odgovor in vam želim lep dan!
M.
Pozdravljeni!
Tveganje za napake v številu kromosomov pri plodu dokazano narašča s starostjo matere. Med pojavnostjo omenjenih kromosomskih napak pri plodu in starostjo očeta samo po sebi, brez drugih dejavnikov tveganja, pa do sedaj niso našli jasne in nedvoumne povezave.
Povedano drugače, tveganje za napako v številu kromosomov pri plodu (npr Downov sindrom itn) v vajini skupni morebitni nosečnosti je enako tveganju zaradi vaše starosti. Za Downov sindrom, ki je najpogostejša taka napaka, je le to reda velikosti 3%. Zaradi vaše starosti in s tem povezanim višjim tveganjem, vam v nosečnosti pripada predrojstna kromosomska preiskava po posegu amniocenteze ali horionske biopsije. Od nedavnega je na voljo tudi neinvazivni predrojstni test za odkrivanje Downovega sindroma in najpogostejših izbranih trisomij pri plodu, ki pa je zaenkrat samoplačniški.
Lep pozdrav