Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja tveganja

tveganja

Lepo pozdravljeni!

Lepo bi Vas prosila, če mi lahko naštejete možne zaplete po cepljenju – moj sin ima 20 mesecev, cepljen je bil 3x, sedaj pa mora biti še 4. Po 2. cepljenju je imel vročino, po 3. pa izpuščaje, drobne, rdeče, po trupu, ramah in stegnih. Sedaj se mora cepiti pod nadzorom v bolnici.

Do zdaj se nisem nikoli spraševala o možnih posledicah, ker mi pač kronično primanjkuje časa, sedaj pa dosti govoric slišim, pa bi vas prosila, da ne iščem po Internetu, knjižnicah… Konec koncev sem laik v teh stvareh. Pediatrinja mi ni nič konkretnega povedala, res pa nisem vztrajala, saj ima vedno polno otrok, ki čakajo.

Najlepša hvala za odgovor!

Nataša

Spoštovani,

sodobna cepiva so prečiščena in varna. Reakcije po cepljenju so zelo redke, so pa možne. Najpogosteje se pojavijo lokalne reakicje, na mestu cepljenja. Mesto cepljenja je lahko boleče, oteklo, redkeje otečejo regionalne bezgavke.
Redkeje se pojavljajo sistemske reakcije kot vročina, glavobol, utrujenost.
Možne so tudi alergijske reakcije na sestavine cepiva. Najbolj resna oblika teh reakcij je t.i. anafilaktična reakcija, ki se kaže z izpuščajem, težkim dihanjem in odpovedovanjem cirkulacije. Na srečo je omenjena reakcija zelo redka.
Zdravnik – cepitelj mora vse reakcije po cepljenju javiti na register stranskih pojavov po cepljenju na Inštitut za varovanje zdravja RS, Trubarjeva 2, Ljubljana.

Pozdrav,
Eva

Eva Grilc

Po cepljenju s cepivom Infanrix-Hib so opisane naslednje reakcije:

V kliničnih študijah so bile najpogostejše reakcije bolečina, rdečina in oteklina na samem mestu cepljenja. Vsi znaki so kmalu minili brez kakršnihkoli posledic.
Sistemski stranski učinki, o katerih poročajo so bili: povišana temperatura,
nenavaden jok, bruhanje, driska, izguba apetita in nemir. Povišana temperatura, višja od 39.5°C, je povezana, oziroma je lahko povezana s cepljenjem, vendar se ne pojavi pogosto.
Ostali simptomi, ki so se pojavili med preučevanjem so: razdražljivost, anoreksija, nespečnost, utrujenost.
Kolaps ali šoku podobno stanje ( hipotonična epizoda), se pojavi v redkih
primerih.
V zelo redkih primerih lahko pride do krčev in alergijskih reakcij, vključno z
anafilaktičnimi reakcijami.
Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close