Najdi forum

Pozdrav. Da li su limunada, kokošja juha i kuhinjska sol čiste tvari ili smjese?

Poštovani,

čiste tvari su građene od istovrsnih ili raznovrsnih atoma i homogene su. Možemo ih razvrstati na elementarne tvari ili kemijske spojeve. Pošto je kuhinjska sol ili natrijev klorid (NaCl) kemijski spoj smatramo ju čistom tvari. Limunada i kokošja juha su smjese tvari jer ih raznim fizikalnim metodama možemo rastaviti do čistih tvari. Smjese tvari mogu biti homogene (sastojci se ne mogu vidjeti golim okom, povećalom ili mikroskopom) i heterogene (sastojci se mogu vidjeti golim okom).

Mogu li ionski kristali biti u tekućem ili plinovitom stanju? Koji su od ovih primjera ionski kristali: cinkov jodid, bakrov sulfat, ugljikov dioksid, sumpor.

Draga Aurora,

na koju temperaturu mislite? Na sobnoj temperaturi su ionski kristali u čvrstom agregatnom stanju.
Ionski kristali su cinkov jodid i bakrov sulfat.

Koje tvari se mogu miješati s vodom da bude kemijska promjena? kalcij, ulje ili šećer?

Ulje se ne miješa s vodom nego pliva na vodi. Šećer se otapa u vodi i to je fizikalna promjena jer ne nastane nova tvar. Kalcij s vodom reagira i nastaje novi kemijski spoj – kalcij hidroksid.

arsen, amalgam, astat, uranij – među njima mi treba izdvojiti koje nije elementarna tvar
hvala

Pogledajte u PSE, sve primjere osim amalgama možete naći u njemu. Arsen (As), astat (At) i uranij (U) su kemijski elementi i oni su elementarne tvari. Kemijskim postupcima ih ne možemo rastaviti na jednostavnije tvari. Amalgam bi vam trebao biti poznat prema onim “crnim” plombama. Amalgam je slitina pa mora nastati miješanjem dva ili više metala u rastaljenom stanju znači nije elementarna tvar. Konkretno u nastajanju amalgama se miješa živa s drugim metalima.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close