Najdi forum

turška kava vs. ekspres

Vse do zdaj sem bila prepričana (in tudi nekje prebrala), da je turška kava šibkejša od ekspresa, takole v razmerju 1:3, če se ne motim. Zdaj gre pa za močno stavo, ko moram mojo trditev argumentirati, kajti protistavci trdijo, da je turška kava ubijalska napram ekspresu. Iščem po Googlu, pa ne najdem tega podatka. Bi kdo od vas vedel, kako je s tem?

Kaj če bi vi najprej definiral, kaj to pomeni močna?
Količino kofeina, ki ga zaužijete, aromo, ali mogoče samo koliko zrn čutite med zobmi, ko jo pijete.

Esspresso je lahko zelo različna, od ristretto, ki je skorajda koncentrat kofeina v žilo, do kake podaljšane kave, ki je že kar razredčena.
Prav tako ni zanemarljivo, koliko kave se da v džezvo, pri pripravi turške.

Mislim, da gre tu bolj za razliko o načinu priprave in kulture pitja, kot katera je močnejša, zato se sploh ne bi šel takšne stave.

Članek v USA reviji za zdravo življenje pravi:

How much caffeine is in espresso?

Ounce for ounce, espresso is about twice as strong as coffee (35 vs 18 milligrams caffeine per ounce of Starbuck‚s). But because the espresso serving is so small, you end up with less caffeine: 35 mg from
one shot (one ounce) of espresso vs 140 mg from an 8-ounce Starbuck’s coffee.

Povprečni espresso je torej 2x močnejši od turške. Ker pa strežejo američani espresso v količini 1 unče, turško pa v skodelici po 8 unč, dobiš z espressom v telo 4x manj kofeina, kot s turško.

meni je premočna tista kava, ki ima okus po preveč prežganem zrnju. a ni neka fora v tem, da je pri turški voda dalj časa v kontaktu z kavo, pri espresu ga samo prelije?

Ma ne ti mešat ameriške kave (tipa Starbucks) s turško… Tisto ameriško še otroci pijejo.

Na splošno o kavi:

Turška kava:

Espresso:

Tista ameriška, je pa pripravljena na podoben način kot espresso, samo da je je količinsko več in je redčena še z vročo vodo in po želji še z dodatki raznih arom. Zato jo pa pijejo iz plastičnih kanistrov kot coca-colo.

Američani ne pijejo turške kave, ampak tako imenovano filter kavo, ki je močno razredčena in tako vsebuje precej manj kofeina na enoto, kot recimo espreso ali pa turška.

Hotela sem primerjati enako količino turške in espressa in ugotoviti količino kofeina v obeh. Moram priznati, da še vedno ne vem, pri čem sem….

Turška mi je odvratna. Takoj bruham.

New Report

Close