turška kava vs. ekspres
Vse do zdaj sem bila prepričana (in tudi nekje prebrala), da je turška kava šibkejša od ekspresa, takole v razmerju 1:3, če se ne motim. Zdaj gre pa za močno stavo, ko moram mojo trditev argumentirati, kajti protistavci trdijo, da je turška kava ubijalska napram ekspresu. Iščem po Googlu, pa ne najdem tega podatka. Bi kdo od vas vedel, kako je s tem?
Kaj če bi vi najprej definiral, kaj to pomeni močna?
Količino kofeina, ki ga zaužijete, aromo, ali mogoče samo koliko zrn čutite med zobmi, ko jo pijete.
Esspresso je lahko zelo različna, od ristretto, ki je skorajda koncentrat kofeina v žilo, do kake podaljšane kave, ki je že kar razredčena.
Prav tako ni zanemarljivo, koliko kave se da v džezvo, pri pripravi turške.
Mislim, da gre tu bolj za razliko o načinu priprave in kulture pitja, kot katera je močnejša, zato se sploh ne bi šel takšne stave.
Članek v USA reviji za zdravo življenje pravi:
How much caffeine is in espresso?
Ounce for ounce, espresso is about twice as strong as coffee (35 vs 18 milligrams caffeine per ounce of Starbuck‚s). But because the espresso serving is so small, you end up with less caffeine: 35 mg from
one shot (one ounce) of espresso vs 140 mg from an 8-ounce Starbuck’s coffee.
Povprečni espresso je torej 2x močnejši od turške. Ker pa strežejo američani espresso v količini 1 unče, turško pa v skodelici po 8 unč, dobiš z espressom v telo 4x manj kofeina, kot s turško.