Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Tunis-Djerba

Tunis-Djerba

Poleti se odpravljam v Tunizijo. Sicer mislim da je otok Djerba dovolj turistično razvit pa me vseeno zanima če je potrebno kakšno cepljenje? Kaj pa preventiva? Lahko priporočite kakšna zdravila za želodčne težave, drisko ali kaj slabost.

Hvala za odgovor!

Spoštovani,

za potovanje v Tunizijo oz.na otok Djerbo obveznih cepljenj ni.
Priporoča se cepljenje proti hepatitisu A. Hepatitis A je črevesna nalezljiva bolezen, ki se širi z okuženo hrano, vodo in kontakti. Bolezen se kaže z zlatenico, s prebavnimi motnjami, slabim počutjem. Pri otrocih in mlajših osebah poteka pogosto brez znakov, pri starejših osebah lahko poteka s hujšo klinično sliko. Potnikom priporočajo, da se cepijo vsaj 14 dni pred odhodom na endemično področje. Z drugim odmerkom cepiva po enem letu si zagotovijo odpornost, ki traja vsaj 20 let.
Tablet proti malariji ni potrebno jemati, priporoča pa se dobra zaščita z repelenti, t.j.snovmi, ki preprečujejo pike insektov.
Potovalna driska je pogosta težava potnikov v Tuniziji. Priporoča se uživanje “varne hrane in pijač”, t.j.hrane, ki je dobro toplotno obdelana in originalno pakiranih industrijskih pijač. Za lajšanje driske vam lahko izbrani zdravnik predpiše kinolonski antibiotik, v lekarni pa kupite sredstva za nadomeščanje elektrolitov kot. npr. Nelit ipd.
Za potnike, ki se bodo dlje časa zadrževali na območju Tunizije, zlasti otroke, se priporoča cepljenje proti steklini. Za zaščito so potrebni trije odmerki cepiva po shemi: 0,7, 21 dni. V primeru ugriza živali je potrebno takoj poiskati zdravniško pomoč zaradi cepljenja oziroma zaščite z imunoglobulini. V Tuniziji se namreč steklina pojavlja tudi pri ljudeh; rezervoar med divjimi živalmi so lisice, šakali in hijene.

Lep pozdrav,
EVA

New Report

Close